Cu prietenie, ai grijă de tine!

Așa cum ți-am spus, boala celiacă are peste 300 de simptome, la nivelul întregului corp. Până de curând, se credea că boala celiacă are ca și manifest clar diareea. Dar astăzi, iată că acest lucru nu mai este valabil și, din păcate, devine îngrijorător. De ce?

Pentru că, gama afecțiunilor asociate cu boala celiacă este deosebit de largă. Asocierea dintre acestea este deosebit de discutată în mediul științific, încă neclară și timid abordată medical.

Unul dintre cele mai intrigante subiecte este faptul că, în afecțiuni medicale asociate cu boala celiacă, este foarte posibil ca simptomele intestinale să nu fie manifestate deloc.

De pildă, nu avem certitudinea că anticiparea sensibilității la gluten, prin eliminarea acestui produs din alimentație poate reduce sau elimina riscul apariției anumitor maladii. ”O persoană care suferă de boala celiacă poate manifesta dezechilibre neurologice, cum ar fi pierderea echilibrului și a demenței, nu prezintă crampe abdominale, diaree sau pierderea în greutate.” Dr. William Davis

Condițiile medicale asociate cu boala celiacă, cu ce numim intoleranță la gluten mediată de sistem imunitar, sunt:

  • dermatita herpetiformă– una dintre caracteristicile cele mai comune ale manifestării sensibilității la gluten mediate de sistemul imunitar și a bolii celiace. ”Apariția aceștia manifestată prin mâncărimi extrem de neplăcute, cu precădere în zona coatelor, genunchilor și spatelui, dispar odată cu eliminarea glutenului din alimentație.” Dr. William Davis
  • diabetul insulino-dependent la copii – indicatorii anticorpilor care indică boala celiacă, au o predispoziție ridicată și un risc de 20 de dori mai mare de a face boala;
  • afecțiuni ale ficatului asociate cu boala celiacă – de la dezechilibre moderate, până la hepatită cronică, ciroză biliară sau cancer biliar;
  • boli autoimune – atacul propriului sistem imunitar împotriva diferitelor organe, care sunt mai comune la oamenii ce suferă de boala celiacă;
  • dezechilibre neurologice;
  • deficite nutriționale – fierul, B12, vitamine solubile în grăsimi A, D, E și K.

 

Atenția asupra dietei noastre și eliminarea glutenului pentru o perioadă de timp îmi pare o idee nu doar curajoasă acum, în ziua 17 din provocarea noastră… Astăzi, am certitudinea că poate fi o inițiativă semnificativă, poate chiar salvatoare, pentru unii dintre noi. Putem afla ce nu știam, putem descoperi cum să trăim mai bine… Putem preveni boli de care nu vrem să suferim, în timp.

 

Iată și un mesaj primit ieri, pentru care sunt recunoscătoare curajului și încrederii pe care o simt acum… Că merg, că mergem pe drumul cel bun!

 

”La incurajarea Laviniei, indraznesc si eu sa va scriu ce feedback am avut in urma renuntarii la gluten. Eruptiile urticariene cu caracter recidivant ce persistau de ani de zile, au disparut dupa prima saptamana gluten-free! Sunt convinsa ca Lavinia poate sa ne aduca si studii care atesta corelatia dintre gluten si afectiunile dermatologice: urticarii, eczeme etc. Va doresc tuturor sanatate si curaj in a impartasi experientele proprii… Sunt de zeci de ori mai de folos celor apropiati decat studiile clinice citite in reviste de specialitate!”

Dr. Sicoe Terezia – medic specialist pediatru și consultant în alăptare

 

 

Pe final, iată, îți las și abstractul unui articol, ce concluzionează cu ”argument științific” cele prezentate mai sus:

Intoleranța la gluten, responsabilă de boala celiacă, se manifestă în esență printr-o enteropatie autoimună, chiar dacă manifestarea cutanată (dermatita herpetiformă) și poate anumite semne neurologice (sindromul cerebral, neuropatia periferică) pot fi independente, precum și asociate cu cele intestinale. Această afecțiune este de natură imunologică, apare într-un câmp genetic care predispune la boală (formă familială: concordanță de 70% la gemenii homozigoti; 90% dintre pacienți prezintă o moleculă HLA de tip DQ2, DQ8 în aproape toate celelalte cazuri. Exogenă factorul este conținutul de gluten conținut în grâu, secară și orz, mai precis de intermediarul „prolaminele” care sunt elementul „reactiv”, ce induce o reacție inflamatorie de tip TH11 la nivel local (exprimată prin aspectul histologic al unui biopsie duodenală care evoluează ca atrofie viloasă) și un răspuns umoral cu producerea de anticorpi anti-gliadină și anti-transglutaminază (rolul acestei din urmă enzime este intervenția în transformarea locală a antigenilor pentru a-i face antigenici). Studiile epidemiologice recente insistă asupra unei prevalențe ridicate (1/300 în Europa). A te gândi mai devreme la posibilitatea intoleranței la gluten înseamnă a oferi mijloacele unui diagnostic foarte ușor (măsurarea anti-gliadinei, anti-endomisiumului și anti-transglutaminazei și, în cele din urmă, biopsia duodenală dacă este necesar). Iar, o altă măsură salvatoare este eliminarea timpurie a glutenului din alimente, care vor face ca diversele manifestări clinice să dispară și astfel să prevină riscul evoluției la o patologie tumorală.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15137480/

 

#day17glutenfree

#putereadeareușiîmpreună

#30DaysGlutenFree

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *