Cum ar fi să generezi și să crezi în SCHIMBARE?
Se pune problema tot mai mult în termeni de ”sau” – natură sau educație, gene sau mediu. De cine depinde evoluția noastră?
Gilbert Gottlieb, un eminent neurolog, vorbește despre gene și mediul de viață. Ele cooperează, spune el, genele au nevoie de informații din mediu pentru a funcționa cum este optim, permanent mediul și genele cooperează pe măsură ce ne dezvoltăm. Capacitatea omului de a-și antrena creierul în timpul vieții, este mult mai mare decât ne-am imaginat vreodată.
”Mulți consideră creierul lor ca fiind un mister. Nu știu multe despre inteligența și felul în care funcționează. De cele mai multe ori catalogăm persoanele ca fiind din naștere de un anumit tip: deșteaptă, mediocră sau proastă. Iar această etichetă va rămâne așa pentru tot restul vieții. Noile cercetări arată despre creier ca fiind asemeni unui mușchi, se poate schimba și poate deveni mai puternic când înveți lucruri noi. Conexiuni interneuronale minuscule se consolidează și asta aduce schimbare. Cu cât înveți mai mult, cu atât mai multă schimbare se produce între celulele creierului tău. Constați că ceva ce-ți părea imposibil cândva devine accesibil și începi să ai cunoștințe, totul devine parcă mai ușor. Creierul poate fi transformat într-unul mai puternic și mai deștept.” Carol Dweck
Un lucru specific oamenilor excepționali este capacitatea deosebită de a parcurge încercările grele ale vieții și transformarea lor ulterioară. Cum să te folosești de o încercare grea, cum să o transformi într-un proces ce poate duce către un real succes? Perseverența și capacitarea unei mentalități flexibile, mobilitatea și adaptarea pot face aces lucru realizabil.
Din fiecare hop, fiecare necaz sau suferință, mai poți să prinzi o lecție. Situații de viață din care vrei mai mult de la tine…
Ne naștem unici, cu temperamente și aptitudini diferite. Ce ne poartă în viață, pe lângă toate acestea este legat de experiență, strădanie și practică, iar factorul decisiv în competența umană este, așa cum spunea Robert Sternberg, specialist în inteligență umană, ”nu e vreo abilitate înăscută, ci implicarea.”
Persoane cu dorință de evoluție și mentalitate flexibilă nu doar caută provocări, dar și prosperă de pe urma lor. Cu cât este mai mare provocarea, cu atât au șansa să-și depășească mai mult limitele.
Benjamin Barber, un sociolog eminent, a spus foarte frumos cândva: ”Nu împart lumea în slabi și puternici, și nici în succese sau înfrângeri… Împart lumea în oameni care învață și care nu învață.”
Ce ne umbrește dorința de a învăța? Poate o mentalitate rigidă sau o neadaptare, din cauze diferite, poate comoditatea sau lenea cu care ucidem preformanța din noi, din fiecare din noi…
John Wooden, legendary antrenor de basket spune amereu hotărât: ”devii ratat în clipa în care începi să dai vina pe alții.” Altfel spus, este vorba despre greșelile tale și despre faptul că poți învăța din ele, atâta timp cât nu le negi și nu te asunzi de ele.
”Pare că nimic nu e mai grec decât să spui: ”Am dat totul și nu a fost destul.” – Carol S. Dweck
Deschiderea către viață presupune ca tu nu mai interpretezi în nici un fel momentul prezent, să-l lași să fie… Aceasta este starea de libertate! Când îi poți permite acestui moment să fie așa cum este, fără a simți nevoia de a-l eticheta, în dorința de a-l face să fie altfel decât este, descătușezi enorma putere ascunsă în momentul prezent… Acesta este momentul în care începi să și trăiești!
Fiecare zi este o nouă lecție, fiecare succes sau eșec face parte din drumul personal de creștere și împlinire! Poți să îndrăznești a genera în fiecare dimineață o năzuință de bine, pentru tine și pentru toți cei din jurul tău, iar mai apoi, să-ți spui: ”Cu Dumnezeu înainte!”
Ai ceva nou de făcut, personal sau în activitatea ta profesională. Sau, îți propui un nou obiectiv, ceva ce n-ai mai făcut până acum, dar știi și simți că-i nevoie de ceva nou în viața ta. Sunt momente în viață în care ai nevoie să faci schimbări, ce necesită implicare și un efort.
Fă un efort, el aduce o reală împlinire!
Fericirea este o stare de spirit, nu trebuie să o cauți sau să o urmărești, se află chiar în interiorul tău! Fericirea poate fi creată prin gânduri pozitive zilnice și interpretări pozitive ale evenimentelor din viața ta. Focusul pe cele bune, iar cele mai puțin bune fiind semn de câștigare a unei mentalități flexibile, de reinterpretare și corectare. Când recunoști aceste lucruri, nu vei mai avea nevoie de un motiv pentru a fi fericit, aceste trăiri sunt o măsură despre fericirea trăită firesc.
Bibliografie: Carol S. Dweck, Mindset, Ed. Curtea Veche, București, 2017
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!