Mă întreb ce aș putea face? II

” – Ce trebuie să fac eu azi?”

  – Cum pot îmbunătăți starea de lucruri, în loc să o înrăutățesc?”

Sunt întrebări preluate de la Jordan B. Peterson, în urma cărora acțiunile noastre încep să arate altfel, pot aduce o concretizare sau chiar o creionare inițială proiectelor ce așteaptă să fie dezvoltate, aduc o ordine în interior și în spațiul tău exterior, ”în mâncarea pe care ai putea să o faci un pic mai gustoasă și s-o servești cu un pic mai multă afecțiune familiei tale”, de exemplu…

 

”Dacă te lași disciplinat și dacă privilegiezi viitorul în defavoarea prezentului, atunci vei putea schimba ordinea realității, așa încât să lucreze în favoarea ta.” – Jordan B. Peterson

Oare, cum ar fi ca fiecare dintre noi să-și mărturisească sieși neputințele, neîmplinirile și, să-și spună ferm: ”voi fi un om mai bun”, ”voi mânca sănătos”, ”voi renunța la dependența mea de alcool/țigări/zahăr etc”? Oare, crezi că poți să-ți reconfigurezi traseul vieții după simpla recunoaștere a greșelilor și, mai apoi, imaginea clădită de intelect, cum că ”de mâine nu mai…” să și poată fi implementată în viața ta? Crezi că e posibil asta așa? Ar fi Raiul pe pământ!

Înainte de astfel de năzuințe, ai nevoie să te cunoști și să-ți dai voie să te vezi exact așa cum ești. Să vezi care este ”natura ta”, și ce te definește cel mai bine. Autocontrolul în acțiunea conștientă este și el un alt demers, omul învățând că, printr-un anume comportament în prezent, poate beneficia de un anumit rezultat pe viitor. Însă, asta se dobândește în timp…

Realitatea imediată poate fi cântărită și evaluată prin acțiunile prezentului. Controlându-ne impulsurile prin atenție asupra noastră, am învățat să ne adaptăm mai bine social și să ne creăm un culoar de creștere și dezvoltare a obiectivelor. Nechibzuința ne poate costa felul în care relaționăm și ne construim viitorul la care visăm.

 

”Dacă vrei să ai parte de lucruri mai bune pe viitor, trebuie să renunți în prezent la ceva care ți-e drag. Amintiți-vă, de pildă, că necesitatea de a trudi este una dintre pedepselepe care Dumnezeu i le-a dat lui Adam și urmașilor săi, ca urmare a Păcatului Originar… Uneori poți observa unele animale care par să ”trudească”, însă ele nu fac decât să-și urmeze pornirile naturale. Castorii înalță baraje. Dar ei fac asta pentru că sunt castori, iar castorii de când se știu construiesc baraje. Ei nu stau să cugete, în timp ce asudă: ”Ce bine mi-ar fi să stau acum pe plajă cu iubita mea.” -pag. 198

Nu poți alege țeluri, nu te poți gândi la noi rezoluții, nu poți ținti spre ceva, atâta timp cât nu practici o disciplină de viață și ești nepregătit. Nu ai cum să țintești drept, chiar dacă vei căuta a ținti către ceva, din păcate nu poți face asta fără claritate, disciplină și stăruința permanentă. N-aș vrea să se înțeleagă că, a fi o personă disciplinată sau obedientă ar fi suficient! Însă, o persoană capabilă de o astfel de atitudine, va fi capabilă și de smerenie, iar asta însemnă până la urmă una dintre cele mai înalte forme de disciplină. Dobândirea acestor calități însemană mult mai mult decât nimic, înseamnă a fi o unealtă bine pregătită pentru tot ce poate urma.

 

”Cel mai greu lucru este să te vezi pe tine, să vezi cum îți petreci vremea.” – Părintele Arsenie Boca

”Plângi și caută cu putere sensul.” El nu vine când îl chemi, dar ar fi bine să știe că ești pregătit și că-l cauți! Vine când ești pregătit așa că, cred că despre asta este vorba uneori și o viață întreagă, despre o disciplină, o pregătire și o atenție la ce va să vină! Așa ai putem primi ”sensul” și existența ulterioară se poate preleva la modul ei excepțional, așa cum ne-a fost și lăsată…

Înainte de a-ți analiza cu atenție acțiunile e greu să-ți poți descoperi credințele, ori valorile profunde. Ai nevoie de atenție, de observare asupra ta, scanarea aceea zilnică și de mai multe ori pe zi. Să te vezi așa cum ești, cu tot ce-ți trece prin cap, cu emoții și stări, cu toate neputințele. Vezi ce te bucură și ce te stoarce de energie. Vezi ce ai de făcut, tot asta îmi vine să spun! E nevoie de rugăciune, liniște, comunicare cu ceilalți în sens construcutiv, acestea toate pentru a trece de stratul superficial al credințelor personale și a pătrunde mai în adâncime. Ai nevoie și de voință, una ce vine încărcată de tot eșcul trecutului, de încercările rămase fără țintă și tot trecutul vine odată cu această voință.

Fă toate cele cu atenție… 

Fii atent la tine!

”Reglează-ți bine arcurile!”

Nu fii cu nasul pe sus, lasă orgoliul deoparte…

Ține fruntea sus, să poți să te rogi… 

Roagă-te cu smerenie, așează-te în genunchi și lasă-te să simți durerea atunci când e…

De ce nu suntem nici astăzi convinși că cel mai bun plan posibil este să ne ridicăm privirea spre Ceruri, să-l căutăm pe Dumnezeu și să sacrificăm totul pentru a-l găsi? N-am reușit oare să înțelegem cât de importantă este această miză? Să ne fi rătăcit oare (cu bună știință sau altfel) de la calea adevărată? – pag. 222

– Jordan Peterson

Bibliografie:  Jordan B. Peterson – 12 reguli de viață, o carte excepțională, ți-o recomand cu drag!

Your life can be however you want it to be, but you have to specify what it is that you want in all aspects of your life: relationship, children, career, friends. Our program, Self Authoring, helps you to do just that, to sketch your ideal future and also your most undesired one. Because you need to know what would happen if your worst habits took over your life. Doing this will give you both something to aim at and something to run away from. You can find out more about the Self Authoring Suite here: http://bit.ly/selfauthoringVideo done at Liberty University

Publicată de Dr Jordan B Peterson pe Miercuri, 12 iunie 2019

https://www.facebook.com/watch/?v=341911216519300

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *