Cum poți preveni Boala Alzheimer?

Somnul profund este ca o curățenie generală pentru creier. În somnul profund cu unde lente, celuele gliale trasnportă fluidul spinal prin creier, curățând deșeurile metabolice acumulate în sinapse, în perioda de veghe. 

O proastă igienă a somnului poate produce Alzheimer, prin creșterea plăcii de beta-amiloid, urmată de deteriorarea celulelor. Un creier sănătos are peste o sută de trilioane de sinapse. Pierdem și realizăm noi sinapse interneuronale permanent, prin fenomenul numit plasticitate neurnală.

Ce ne poate ajuta să prevenim această boală?

  1. Sportul ajută, mișcarea fizică este unul dintre dușmanii plăcilor de amiloid!
  2. De fiecare dată când învățăm ceva nou creăm și consolidăm noi rețele neuronale, noi sinapse. Oamenii cu mai muți ani de educație formală, cu un grad mai mare de alfabetizare, care se implică frecvent în acțiuni ce stimulează mintea, toți au rezerve cognitive mai mari. Aceștia prezintă o abundență și o redundnță a conexiunilor neuronale. Aceste conexiuni de rezervă reușesc să facă simpomele bolii inexistente.
  3. Dieta mediteraneană și consumul de grăsimi sănătoase ne ajută în prevenție.
  4. Somnul profund, somnul de cel puțin 7 ore pe noapte este poate unul dintre cele mai bune medicamente în prevenția acestei boli.

Cel mai bun și eficient vaccin anti-Alzeheimer este să înveți o limbă străină. Iar aceasta, o poți face la orice vârstă, este pentru fiecare dintre noi provocare, având în vedere statisticile care spun că peste 10 ani, una din trei persoane va fi afectată de Alzheimer!

Multă sănătate!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *