Cum să fiu bine, în această perioadă? 

Și pentru mine este o provocare să stau în casă, să mă conformez acestui moment, fără prea multe comentarii. Putem să facem multe speculații, consider că-i o pierdere de energie acest demers. Așa că, iată, aș vrea să-ți propun altceva, pentru a fi bine în aceste zile, pentru a menține o stare și energie bună.

A fi alături de familie poate fi un adevărat prilej de conectare autentică, ”este un dar”, am auzit pe cineva spunând asta chiar azi! Și, așa e! Să te bucuri de discuții autentice și deschise, să reînveți să asculți cu adevărat pe celălalt (dacă e nevoie!). Iată, acum avem această oportunitate. În neuroștiințe se vorbește mult despre EMPATIE, ca fiind starea generată de ultima zonă în dezvoltarea structurii sistemului nervos. Astfel, zilele acestea avem oportunitatea să exersăm un proces nu doar adaptativ, cât și unul evolutiv! 

A fi empatic presupune în primul rând capacitatea de a fi atent și prezent în relație cu celălalt. Mai apoi, să poți să-i simți emoția, să fii alături de el… Poți fi atent și tu la această stare, ce zici? Îți mărturisesc că  sunt super încântată de moment și provocare! EMPATIE în relații!  Bucură-te să asculți și fii cu adevărat empatic, fie acasă, fie conectat virtual cu cei dragi. Este o binecuvântare!

Alungă APATIA din viața ta, în această perioadă”, îmi spunea unul dintre mentorii mei, Zoia Zărnescu. Profită de razele soarelui, zilnic stai expus câteva minute la Soare, pe geam, în curte, așa cum poți… Fă asta zilnic, aduci energie bună (poate și ceva vitaminaD!), alungi apatia, așa cum spuneam! Nu este ușor să stai în casă, pentru unii este mai mult decât deranjant, poate fi apăsător… Extroverții sunt greu încercați, introverții găsesc că-i un moment excelent de reconecatre cu ei, acceptă mult mai ușor situația. Tu, de care parte simți că ești acum?

Mișcă-te cât mai mult, fă ORDINE prin casă, lasă sistemul endocrin să descarce hormonii stării de bine! Am câteva zile în care nu am ieșit la alergat, însă ceasul de pe mână îmi spune că mi-am atins obiectivul de mișcare. Asta-mi pare grozav! Am și făcut la pași, având în sfârșit un moment bun pentru a face ordine, a strânge lucruri care nu-mi mai folosesc, unele vor fii donate, altele vor fi aruncate. ”E timpul perfect pentru ordine și puțin mai mult spațiu”, așa cum o ascultam vorbind de curând pe draga mea prietenă Raluca Bugariu: ”Începe să faci ordine și să te eliberezi de cele ce nu-ți mai folosesc începând în ordine, cu fiecare încăpere din casă.” Excelentă idee, în plus ai și o super satisfacție pentru munca depusă, pentru rezultat. Nu ai timp de plictiseală, apatie sau să citești ori să privești tot felul de mesaje și știri deprimante. Pentru că, faci ceva cu sens, ai treabă și construiești un mediu mai bun pentru tine și cei de lângă tine. Mulțumesc, Raluca!

CUMPĂTARE în relația cu mâncarea! Și, nu pentru că este perioada postului, pur și simplu caută această stare în relația ta cu mâncarea și vezi ce schimbări aduce, este incredibil! Totul se schimbă… Hidratează-te și mănâncă mai puțin, fii recunoscător pentru fiecare bucată de mâncare… Este un moment excelent pentru a putea schimba RELAȚIA TA CU MÂNCAREA! Nu spune nimeni să faci o rugăciune înainte de fiecare masă, poți doar să te oprești pur și simplu 20 de secunde, să apreciezi și să fii recunoscător pentru bucatele din fața ta. Aduci în chimia internă o stare ce te pregătește excelent pentru masă, trezirea la nivel conștient, aduce îndrăzneț un consum de hrană conștient. Acesta este un uriaș pas, atunci când vorbim despre nutriție optimă! A fi atent la hrană, ce/cât/cum mânănci este un nivel înalt de conștiință. În plus, dacă hrana este medicament, atunci să fie o alegere conștientă, nu-i așa? 

Citește, citește cărți ce așteptau să le deschizi, caută să te îmbogățești cu ele! Alege informații din surse oficiale, în cazul în care preferi să fii la curent cu ce se întâmplă… Eu aleg cărți pentru care-mi doream timp și caut mă bucur de ele acum. Sigur ai și tu măcar una în minte, care ar putea să te bucure!

Am primit multe mesaje și informații în ultimele zile… Unul a fost din mai multe surse și îndemna la 5 minute de atenție la gânduri, liniște, rugăciune. Cred că fiecare poate să dea consistență acestui îndemn după felul său. În fiecare seară, la ora 21, să stăm în liniște cinci minute. Să ne rugăm, fiecare cu vorbele sale, să depășim cu bine această perioadă a vremii… Poate îți pui și tu ceasul să sune la ora 21 și te oprești pentru cinci minute din orice altceva, pentru a pune un gând de speranță, nădejde și credință în viitor.  

Dealtfel, unul dintre cele mai simple și transformaționale exerciții prin care pui lumină pe relația pe care o ai cu tine, este tocmai aceasta: stai în liniște cinci minute/zi, doar tu și gândurile tale! Romeo Crețu, un om de la care am învățat multe despre obiceiuri, m-a îndemnat să fac asta, acum câțiva ani. N-am urmat exercițiul imediat, însă aunci când l-am început, m-am gândit să-i mulțumesc. E foarte tare, este transformațional! Sunt sigură că și aceste cinci minute de conectare la bine, în genunchi sau nu, vor fi absolut semnificative pentru noi toți.

Să ai ÎNCREDERE… Mulțumesc familie mele, mulțumesc pentru COMUNITATEA din care fac parte, este atât de important să fim parte dintr-o comunitate unită, mai ales în acum.  Sunt recunoscătoare și rețelelor de socializare care ne dau șansa de a fi aproape, în aceste vremuri ”altfel”… Mulțumesc lui Andy Szekely care m-a inspirat să scriu acest articol în urma unei întâlniri pe zoom cu cei din comunitatea AS. Recunoștință!

Sănătate îți doresc, și putere pentru a depăși cu bine orice obstacol! 

Nu uita, să fii de nădejde celor de lângă tine, să fii un om bun pentru oamenii din jurul tău!

2 raspunsuri
  1. Jiboc Maria
    Jiboc Maria says:

    Mulțumesc pentru aceste sfaturi,deseară la ora 21 ,și nu numai,o sa ma opresc din orice activitate,și o sa multumesc lui Dumnezeu pt toate lucrurile care există in viața mea,și o sa il rog pe Dumnezeu sa aibă mila de noi!Te pup și îți mulțumesc și tie pt tot ce faci pt noi!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *