Măsurile strategice ce favorizează menținerea unui sistem imunitar puternic sunt:
– hrana integrală,
– aerul curat,
– eliminarea factorilor de stres,
– renunțarea la vicii,
– somnul suficient
– evitarea, pe cât posibil, a medicamentelor de sinteză, în special a antibioticelor.
Dacă nivelul de stres sau calitatea aerului pe care-l respirăm nu stau întotdeauna în puterea noastră de control, alegerea unei alimentații corecte ne aparține.
Hrana vie, naturală și cât mai puțin prelucrată ne întărește în mod sigur sistemul imunitar și ne găsește pregătiți pentru iarnă.
Iată câteva alimente pe care ar trebui să le consumăm cu precădere în această perioadă din an:
– Usturoiul și ceapa: conțin quercitină și foarte mulți compuși ai sulfului, cu acțiune puternic antibiotică. Spre deosebire de antibioticele de sinteză, usturoiul consumat regulat nu dă rezistență bacteriană la acești compuși (bacteriile devin rezistente doar în cazul inoculării repetate a unei singure substanțe, sau a unei singure formule, cu 2-3 substanțe).
– Ardeii grași, capia și paprika: conțin din belșug vitamina C și provitamina A care, printre multe alte calități, măresc rezistența la infecții.
– Fructele de pădure: sunt foarte bogate în vitamina C și în pigmenți antioxidanți. Liderii ”cap de serie” sunt coacăzele negre și murele, care conțin resveratrol, o substanță puternic antioxidantă și anticancerigenă. Sper c ă ai și tu stoc din aceste fructe în congelator și prin cămară!
– Citricele sunt și ele renumite prin cantitatea mare de vitamină C conținută. Prin urmare, măresc rezistența corpului nostru la bolile specifice lunilor de iarnă.
– Mierea: conține o largă paletă de enzime, minerale și vitamine benefice. Rețetă: amestecați bine 400 g de miere cu 3 linguri de scorțișoară. În fiecare dimineață, la trezire, dizolvați 2-3 lingurițe din acest amestec într-o cană de ceai cald (nu fierbinte!) de pătlagină (un antibiotic natural de top), urzică, mușețel sau chiar apă simplă. Vă ferește sau, după caz, vă ajută vindecarea de tuse, sinuzită și răceală. Vitaminele și fierul din mierea de albine întăresc leucocitele în lupta cu virușii și bacteriile dăunătoare.
– Tinctura de propolis: este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut și printre cele mai bune remedii naturale într-o serie largă de afecțiuni. Cu ajutorul ei se poate întări imunitatea și se pot trata răceli, anexite, cistite, dureri în gât, tuse uscată, hipertensiune sau infecții urinare.
– Varza murată – sursă de probiotice naturale și de vitamina C.
– Prunele uscate – sursă excelentă de bor, ce ajută la biodisponibilitate și absorbția calciului.
Hidratarea cu lichide calde este o altă metodă eficientă de a face față anotimpului rece. Iată și câteva ceaiuri recunoscute în medicina populară drept întăritoare în lupta cu efectele frigului:
– Ceaiul de măceşe: Fructele de măceş sunt apreciate pentru conţinutul lor bogat în vitamina C şi, în cantităţi mai mici, de vitaminele A, B1, B2, PP şi K. Ceaiul de măceşe poate fi pregătit din 1-2 linguriţe fructe uscate (fără seminţe) la o cană cu apă fiartă (250 ml). Întărește imunitatea organismului şi-l ajută să reziste agresiunilor iernii.
– Ceaiul de afine: Afinele au câteva calități terapeutice foarte de lăudate de specialişti. Datorită conţinutului ridicat în antioxidanţi, ele cresc imunitatea, ajutând organismul să prevină infecţiile şi răcelile, întăresc pereţii vaselor de sânge, având şi un rol de protecţie cardiovasculară. O cană de ceai de afine din două linguriţe de fructe uscate şi 200 ml apă fierbinte poate face minuni.
– Ceaiul de soc: Infuzia din flori de soc provoacă o transpiraţie intensă şi ajută la eliminarea toxinelor. În amestec cu flori de tei sau cu o linguriţă de bitter suedez, este un bun adjuvant în tratarea afecţiunilor căilor respiratorii: gripă, bronşită, viroze. În sezonul rece, calmează durerile reumatice – guta, artrozele, artritele, sciatica, nevralgiile de trigemen şi intercostale. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe cu flori de soc uscate la 200 ml de apă fiartă. Cana se acoperă timp de 10 minute şi se lasă la infuzat. Ceaiul se bea fierbinte, neîndulcit, de 3 ori pe zi. Datorită proprietăţilor lui laxative, este indicat şi persoanelor care vor să scadă în greutate sau care suferă de constipaţie cronică (ceaiul de soc este un laxativ uşor, care nu creează dependenţă). Atenție: nu se recomandă persoanelor cu variații de tensiune!
– Ceaiul de cătină: Fructul de cătină are de două ori mai multă vitamina C decât citricele. În fructele coapte, conţinutul depăşeşte 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Dar cătina nu se mândreşte doar cu conţinutul bogat în vitamina C, ci mai are şi multe alte vitamine precum: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P şi F. Aşa că, beți cu încredere seara, înainte de culcare, o cană cu ceai de cătină, din fructe uscate.
– Ceaiul negru: Recunoscut pentru proprietăţile antioxidante, ceaiul negru îmbunătăţeşte rezistenţa la frig şi ajută corpul să-şi păstreze resursele de energie. Se recomandă, de asemenea, şi în afecţiuni digestive. Atenţie însă, conține și cofeină, este bine să fie consumat înainte de ora 17.
– Ceaiul de iasomie: Infuzia de iasomie stimulează metabolismul, reglează tensiunea arterială şi provoacă transpiraţie datorită conţinutului ridicat de acid salicilic. Nu se recomandă administrarea pe stomacul gol. Infuzia de iasomie se prepară din două linguriţe de plantă la o cană de apă fierbinte.Este un tonic, indicat în prima parte din zi.
– Ceaiul de busuioc: este un foarte bun energizant. Ajută la combaterea bronşitei, gripei, durerilor articulare, insuficienţei circulatorii, a reumatismului şi la desfundarea mucoasei nazale. Beți câte 3 căni de ceai de busuioc pe zi. Veți vedea rezultatele mai repede decât v-ați așteptat.
– Ceaiul de coji de portocală: știm deja că citricele au un conţinut ridicat în vitamina C. Tocmai acest lucru îi asigură şi ceaiului de coji de portocale un loc fruntaş între ceaiurile folositoare iarna. Întăreşte imunitatea, ajută la fixarea mineralelor, creşte capacitatea de apărare naturală şi, nu în ultimul rând, este un tonic excelent al musculaturii. Aşadar, nu aruncați niciodată cojile de portocală (de proveniență bio!). Puneți-le la uscat, iar când se apropie sezonul rece, preparați-vă o infuzie zilnic, într-o cură de 2-3 săptămâni.
– Ceaiul de muguri de pin: pinul este bogat în răşină şi are o putere terapeutică intensă. Mugurii lui au efect dezinfectant, detoxifiant, stimulator al rinichilor și de reîntinerire generală. Pentru a evita afecţiunile anotimpului rece, beți zilnic o cană cu ceai de pin.
– Ceaiul de scorţişoară: Pe lângă utilizarea în reţetele culinare, scorţişoara are şi efecte terapeutice remarcabile. Ceaiul de scorţişoară este eficient în cazul răcelilor şi în unele afecţiuni digestive, precum diareea. Are, de asemenea, şi un puternic efect antioxidant.
Ai grijă de tine și fii perseverent în alegerea obiceiurilor bune, zi de zi!
Iar ceaiul, ritualul și efectul său, să te bucure… Îndrăgostește-te ce acest obicei nobil!
S-ar putea sa iti placa de asemenea
Newsletter
Abonează-te la newsletter și vei primi ghidul gratuit ”Minte trează și corp curat – #30daysNOsugar”
Despre mine
Singura competiție pe care o am de purtat în acestă existență este înfruntarea cu oamenii buni, calmi, răbdători, a căror lumină și bucurie a dăruirii către ceilalți te face să tresari în lăuntrul inimii. Cu acești oameni vreau să intru în competiție și prin aceste virtuți umane vreau să mă compar cu ceilalți. Și atât!
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!