Cum scăpăm de vicii?

hrana_sufletelor_noastre

”Nu cunosc fapt mai încurajator decât capacitatea de netăgăduit a omului de a-și înnobila viața printr-un efort conștient.” – Henry David Thoreau, Walden

 

Nu poți să faci schimbări radicale de la o zi la alta. Adică, nu-ți schimbi viața și obiceiurile peste noapte, dar poți să o faci, odată cu primul pas. Primul gând care se situează pe un alt palier decât cel al vechilor deprinderi reprezintă primul pas spre schimbarea viitoare. La fel cum, dacă ți-ai dori să devii medic, primul pas ar fi să te înscrii la facultatea de medicină, orice alt țel dorit necesită o succesiune firească de acțiuni, o perioadă de timp și perseverența constanței în devenire.

 

Nu-ți poți spune că ”nu mai mânănci nimic dulce de azi înainte” sau că ”te lași de alcool ori țigări pentru zece ani”, dar poți alege conștient să nu o mai faci azi, astăzi să nu fii păcălit de vicii, iar aceasta îți creează automat un nou model de gândire ancorat simplu, de momentul prezent.

 

Nu știm ce ne dorim, ce putem sau nu peste ani de zile. Tot ce putem știi cu adevărat este despre acum, ce aleg și cum aleg să fiu acum. Creierul omului se poate schimba odată cu instalarea puterii voinței conștiente și acțiunile sale. Noi rețele neuronale sunt create și conexiunea dintre ele poate ajunge la o stare nouă de conștiență, una mai puțin viciată, adică la eliberarea de alegerile inconștiente de până acum.

 

Firesc îmi vine să-mi aprind o țigară sau să ronțăi ceva. Oare, este chiar ”firesc” sau e doar un obicei deprins în timp, pe un suport emoțional și o stare inconștientă de acțiune sau reacțiune?

 

Când ai pornirea, gândește-te dacă chiar ai nevoie să faci asta și ce aduce, care-i schimbarea în bine. Se schimbă ceva cu adevărat sau te păcălești singur?! Atunci când te întrebi și alegi conștient să nu faci, dai curs vechiului viciu, prin actul de voință se instalează și cel de conștiință. Iar acesta vine și el cu viziunea unei schimbări în bine, simți că, parcă ești într-o altă stare de viață. Și este simplu, că doar ce te-ai trezit!

 

Analizezi atent/treaz ce faci și ești responsabil conștient și generativ în bine de toate acțiunile tale. Sau, cel puțin pe cele care-ți aduc o eliberare de patimi/obiceiuri dăunătoare.

 

Acesta este începutul de drum în care capeți și curaj, începi să te vezi și să crezi în tine, să simți că poți avea succes!

 

”Când omul își dorește cu adevărat să facă un lucru, Dumnezeu îl ajută!” Eschil

 

Articol scris și publicat de tion.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *