Curajul de a te ridica din nou

Viața ta, la fel ca și viața mea, nu este nici rea nici bună. Trecutul, nici el nu poate fi calificat în vreun fel. Iar dacă ai tendința să te condamni pentru ceva și să fugi de acel ceva din trecut, vei fi prizonierul acelor emoții, până când te vei decide să le califici pe toate cumva, să le asumi în viața ta. Mai apoi, precum un fundament, să crești mai departe, să construiești viața ta. Vei fi controlat de acele episoade din trecut pe care e bine să le aduci odată la lumină, lucid și să le înțelegi. Da, ești imperfect și uneori ți-e teamă, dar asta nu poate schimba faptul că poți avea curaj, poți fi iubit și acceptat de cei din jur.

 

”Grația te va conduce în locuri în care efortul personal nu poate ajunge.” Liz Gilbert

Treci pe lângă oameni, treci pe lângă viață și te trezești captiv în locuri și situații plafonate și pline de uzură. Trece timpul și pierzi sensul. Cât de ușor te poți pierde în treburile zilnice, ghidat parcă de un ”pilot automat”. Să fii acolo și să nu te abați din tipare. Dar viața este despre a ieși din tipare, viața este despre cuceriri, despre curaj și îndrăzneală. Viața ar trebui să te facă curios, iar a fi curios echivalează cu îndrăzneala de a fi vulnerabil. 

 

”Cunoașterea este doar un zvon până când ajunge să trăiască în mușchi.”  

N-ai zice că sună rău, chiar deloc, iar partea interesantă este că vine tocmai din Indonezia, din tribul Asaro și că, e adevărat! Tot ce vrei să integrezi în viața ta are nevoie de experiență, de trăire, ai nevoie să simți tot ce iubești, tot ce îndrăznești să cucerești. Încetează să mai crezi că viața se trăiește după cărți, citind la alții despre cum este. Viața are nevoie de tine, să fii acolo, cu emoții, cu puls și cadență. Despre asta este vorba, începe să trăiești, ai curaj și îndrăznește! Ai avut până acum o mulțime de experințe, sunt convinsă! Acum este poate momentul să te întrebi: Cum pot să mă folosesc de tot ceea ce am trăit și învățat în legătură cu mine pentru a-mi transforma viața și a deveni mai bun, ca om, de azi înainte?”

Fiecare experiență are puterea ei transformațională. De fiecare dată te poți întreba plin de curiozitate: ”Ce m-a învățat această experiență și cum m-a transformat ea?”

Vine un moment în viața fiecăruia – fie în lumină, fie în întuneric – în care ai nevoie să parcurgi o analiză. Ai nevoie să răscolești toate dedesubturile și să te vezi, așa cum ești. Mă poți întreba de ce insist atât de mult cu această asumare. Departe de măști și ziduri înălțate, felul în care te percepi este și felul în care o fac cei din jur. 

 

Exact așa cum te tratezi tu, te tratează și cei din jurul tău…

Ai nevoie de certitudini? Atunci nu ai ce căuta pe acest tărâm al umanității și vulnerabilității, aici nu ai nici o certitudine. Totul este posibil și nu te poți proteja. Dacă cauți siguranță în locul curiozității s-ar putea ca și inima ta să fie zăvorâtă în spatele unei armuri, iar asta presupune să plătești un preț mult prea mare.

Orice cădere sau eșec se poate transforma într-un proces dinamic, fiind o resursă, dacă suntem dispuși să avem curajul să devenim curioși în legătură cu el. Așa că, haide, capătă curaj să trăiești! Cum faci asta? Fiind vulnerabil, uman, asumat și dornic de a te ridica din nou.

Brene Brown te provoacă să te întrebi. ”Oare ce s-a întâmplat aici? Sunt confuz. Cine mă poate ajuta?” 

 

Curaj și dragoste pentru orice!

Ținem în noi lucruri neterminate. Ținem lucruri nespuse. Ne e teamă să facem ceva, avem tot felul d scenarii în cap – ce crede celălalt? dacă o să dau greș cum o să fiu privit? etc. Ne e teamă să iubim orice lucru din jurul nostru. Când vom înțelege că după fiecare frică stă un tărâm minunat și bula noastră de confort e o prostie, vom vrea să cucerim totul cu uimire și curiozitate. Când vom vedea că nimic nu e întâmplător și, când radiem iubire, toate par a se așeza la perfecție spre binele și desăvârșirea noastră, nu ne vom mai opri din a fi cele mai bune versiuni ale noastre. Și vom trăi frumos, alături de oameni buni!

Bibliografie: Brene Brown, ”Curajul de a fi vulnerabil”, Editura: Curtea Veche Publishing

2 raspunsuri
  1. Dana Manta
    Dana Manta says:

    Mulțumesc Bunului Dumnezeu că te- am descoperit! Ești grație,cunoaștere și aduci multă pace.Aveam nevoie de mesajul acestui articol. Mulțumesc!Am achiziționat cartea ta-365 de momente de reconectare cu tine.Am de lucru. Mulțumesc!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *