Curajul, una dintre calitățile omului puternic

creierul-300x300Curajul este descris ca fiind o trăsătură pozitivă a oamenilor, una dintre calitățile de bază ale naturii umane. Curajul reprezintă o componentă cheie a procesului de îmbătrânire şi este cel ce ne împinge să atingem noi obiective, chiar dacă efortul este dificil şi dureros. Potrivit psihologilor Seligman și Peterson, există un număr de șase calități care stau la baza vieții împlinite şi acestea sunt: înțelepciunea și cunoașterea, curajul, omenia, dreptatea, cumpătarea și transcendența.

Ce este curajul?

Curajul este capacitatea care-i permite persoanei să facă față dificultăților, pericolului sau durerii, fără teamă. Este forța emoțională care implică exercitarea voinței în atingerea scopurilor, în ciuda obstacolelor externe sau interne.

Curajul are o puternică dimensiune etică deoarece este legat de convingerea de a face ceea ce trebuie, conform convingerilor, mai ales în ciuda criticilor care pot apărea.
Potrivit literaturii de specialitate, curajul include patru trăsături pozitive de caracter, iar acestea sunt:

  • perseverența,
  • îndrăzneala,
  • onestitatea şi
  • entuziasmul.

Perseverența include continuarea unui traseu sau urmarea unei ținte, chiar dacă acestea sunt precedate de un obstacol sau un eșec. Perseverență înseamnă să termini ceea ce ai început şi să continui pe drumul ales, în ciuda obstacolelor. Înseamnă să-ți facă plăcere să duci la bun sfârșit ceea ce ai început.

Îndrăzneala este atunci când nu te dai înapoi din fața amenințărilor, dificultăților, provocărilor sau a durerii. Înseamnă să mărturisești adevărul tău de credință, să spui care este adevărul şi binele pe care îl știi, chiar dacă alții nu sunt de acord. Îndrăzneala este cea care te face să acționezi în virtutea convingerilor tale, chiar dacă acestea sunt nepopulare.

Onestitatea este curajul de a mărturisi adevărul. Sinceritatea este sinonimă cu integritatea și include abilitatea de a spune adevărul, indiferent de condiții. În viața fiecăruia dintre noi există multe cazuri în care, pentru a ne depăși teama de dezaprobare, am avut nevoie de o mare putere, pentru a rămâne onești și autentici. Onestitatea îți impune să spui adevărul şi să te prezinți pe tine însuți cu sinceritate, tu, cel autentic, dar mai înseamnă şi să te comporți la fel. Onest este omul care nu este prefăcut, care își asumă răspunderea pentru ceea ce simte şi pentru ceea ce face.

Entuziasmul este sinonim cu vitalitatea, vigoarea sau energia. În viață trebuie să fii entuziast şi bucuros pentru a-ți atinge țelurile. Un om plin de entuziasm nu va face lucrurile pe jumătate sau cu strângere de inimă.

Curajul, este asociat cel mai adesea cu capacitatea de a fi drept sau de a-ți susține dreptatea sau adevărul în situații dificile. Curajul poate lua atât formă fizică – să fii curajos în ciuda eventualelor accidente pe care le-ai putea suferi, cât și sub formă de moralitate – să acționezi în modul care întărește credința ta de bine, în ciuda dezaprobării sociale sau a altor posibile reacții.

Având în vedere toate caracteristicile curajului prezentate mai sus, putem concluziona că una dintre virtuțile cheie pe care le poate avea un om este curajul. Din acest motiv suntem datori să transmitem copiilor şi urmașilor noștri această valoare.

 

Dificultățile, necazurile și viața, cu toate surprizele pe care ni le oferă, trebuie abordate cu curaj. Dacă vom putea face față tuturor situațiilor cu mai mult curaj, vom reuși să înțelegem că în viață nimic nu este imposibil! Desigur, un eșec poate veni cu frustrare şi cu teamă de noi încercări dar curajul ne aduce speranță și ne justifică efortul. Chiar și atunci când lucrurile par că au luat-o pe o cale greșită, curajul este cel ce ne ajută să creăm o lume mai dreaptă și mai frumoasă.

Goethe spunea că atunci când îți pierzi curajul, pierzi totul. Deci, să avem curaj! Avem nevoie de el, pentru a-l transmite copiilor noștri!

Angela Agachi
Bacău, 25 august 2015

Sursa articol: CrestinOrtodox.Ro

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *