Curentul fast-food va fi detronat de noul trend mondial slow-food!

10314744_302059683304270_3754471496676765798_nAți auzit cu toții despre mâncarea gata de cumpărat, imediat servită din mână și extrem de gustoasă, înșelătoarea mâncare de tip ”fast-food”. Termenul din engleză ne vorbește simplu despre acest tip de mâncare, gătită repede, servită la fel, însă deloc potrivită unui act nutrițional.

De ce nu este bună această mâncare?

Pentru-că este o hrană procesată prin prăjire, în care salata este practic fără valoare nutrițională, fiind tăiată – în general – de dimineața, pentru întreaga zi. Combinația dintre nutrienți este făcută absolut nepotrivit, iar dressing-urile adăugate acestora sunt pline de aditivi alimentari, unii dintre ei dând acea dependență alimentară despre care, cu siguranță, a auzit toată lumea.

De ce ne-om fi îndepărtat noi, românii, de la tradiția noastră culinară?

Nu avem o bucătărie la fel de sănătoasă ca cea mediteraneană, de exemplu, însă simplitatea ei și chiar și gustul sunt mult peste acest ”import de tradiție culinară”, mâncarea de tip fast-food!

Slow-food, un curent mondial despre care am citit pentru prima data într-o carte a Prof. Mecinicopschi, își propune „supremația calității asupra cantității prin cultivarea unei percepții ecologice-cultural-spirituale asupra mâncării și actului de a mânca, prin reconstituirea relației dintre om și natură, dintre producător și consumator, relație distrusă de o industrie animată în principal de profit și nu de grija pentru sănătatea dumneavoastră.”

Slow-food ne ajută să redobândim o așezare și o tihnă în servitul mesei, o responsabilitate și nu o ignoranță asupra acestui act extrem de important din viața noastră. Ar fi bine ca acest curent să devină noul stil de viață, asumat și conștient, pentru a preveni procesul deteriorate al alegerilor nutriționale din prezent. Cifrele de obezitate infantile și cele din rândul adulților înregistrează date alarmante, cum nu au arătat niciodată.

Care ar fi problema? Alimentația defectuoasă de zi cu zi, hrana servită în grabă de tip fast-food!

Despre slow-food, nu puteam cuprinde mai bine o definiție, ca cea scrisă aici:

„Acest stil de viață ne va ajuta să ne împăcăm cu noi înșine, cu cei din jurul nostru, cu natura, să ne recăpătăm sănătatea, identitatea și demnitatea de ființă rațională, responsabilă și înțeleaptă, care trăiește conștient și nu doar funcționează.” Prof.dr. Gheorghe Mecinicopschi

Mereu alegeri conștiente în viața de zi cu zi, în dieta voastră zilnică!

Articol publicat AIci

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *