De ce PROBIOTICE?

Sistemul nostru nervos enteric este un ”copy-paste” al sistemului nervos central. Da, burta noastră conține un al doilea creier, delocalizat din zona capului, tocmai pentru asigurarea fără încetare a funcției noastre vitale primordiale: aceea de a ne hrăni. Chiar dacă creierul nostru se află în stare inoperantă – cum ar fi starea de coma, ori dacă măduva spinării este lezată -, ”ne putem ușor imagina necesitatea imperioasă a unui sistem digestiv funcțional în cazul pacienților paraplegici sau al celor aflați în coma”, rezumă Michel Neunlist.

Suntem într-o frumoasă relație cu bacteriile, alături de care trăim o simbioză asumată. Numărul bacteriilor ”bune” din organismul nostru trebuie să depășească pe cel al bacteriilor ”rele”, pentru a asigura această simbioză. ”Chiar în acest moment organismul vă este colonizat de o sumedenie de microorganisme – de circa 10 ori mai multe decât propriile dumneavoastră celule (din fericire, acestea sunt mult mai mari, așa că microbii nu cântăresc de zece ori  mai mult  decât noi!).”   –NIH Human Microbiome Project Defines Normal Bacterial Makeup of the body, U.S. National Library of Medicine, 2015.

Aceste întreg sistem complex care trăiește în interiorul nostru, împreună cu amprenta sa genetică, care poate fi considerat un organ în sine, poartă denumirea de MICROBIOM.

Ce poate influența microbiomul? Nici mai mult, nici mai puțin de:

  • sistemul imunitar
  • detoxifierea
  • semnalizarea senzației de foame și de sațietate
  • utilizarea carbohidraților și a grăsimilor
  • întregul metabolism.

Dacă aceste mecanisme sunt perturbate, ce se poate întâmpla?

  • alergii
  • astm
  • ADHD
  • cancer
  • diabet
  • demență.

Este de necrezut, așa pare, cum flora noastră intestinală, bacteriile ce populează organismul ne influențează întreaga stare de spirit, metabolismul, imunitatea, libidoul, claritatea gândirii și percepția generală asupra vieții. Ce ne ajută direct în susținerea optimă a acestui organ, adică microbiomul nostru? Foarte simplu: hrana de zi cu zi!

Un studiu realizat de Institutul Național al Sănătății Mentale din 2014, în care s-au investit peste un milion de dolari spre cercetare, orientat  fiind pe legătura dintre microbiom și creier, ne vorbește despre toate aceste noi descoperiri. Legătura dintre cei doi este încă la început de cercetare. Și, pentru că hrana de zi cu zi infleunțează flora noastră intestinală, în următorul articol vă voi scrie care sunt alimentele probiotice, acelea care susțin și ajută mereu la păstrarea unui microbiom sănătos.

Atunci când microbiomul este sănătos și bine echilbrat, imunitatea noastră este bună și starea psihică echilibrată. Nu este de neglijat ”starea burților noastre”, iar aceasta nu presupune îmbuibarea ei, cât atenția asupra unei digestii facile, a unei stări confortabile. Știți vorba aceea:

”- Cum te simți?

– Exact așa cum îmi este și digestia!”

Nutriția viitorului va cuprinde ”studiul creierului din burtă” și felul în care nutrienții influențează activitatea genelor, cât și dezvoltarea microbiomului. Este un nou început pentru noi toți.

Articol scris și preluat de pe timisoreni.ro

 

4 raspunsuri
  1. Chiloflischi Boris-Mihai
    Chiloflischi Boris-Mihai says:

    E fantastic. Folosesc probiotice in activitatea zilnică prescriindu-le altor pacienți! Din păcate nu am realizat cât de eficiente ar putea fi pentru propriul organism.
    Nicio întâlnire nu e întâmplătoare!

    Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
      Lavinia Bratu (Ceuta) says:

      Da, așa e… Doar de prezență, deschidere și dorință de mai bine avem nevoie, pentru a cuprinde toate cele noi, care vin să ne îmbogățească ca stare și transformare.
      ”În fiecare zi învățăm să trăim…”

      Mă bucur și eu de cunoștință, Mihai!
      Rămânem aproape, cu bine!

      Răspunde
  2. Lucian Covaci
    Lucian Covaci says:

    Apreciez punctul de vedere despre probiotice si eu cred ca mai trebuie punctat si faptul ca ceea ce mancam poate sa influenteze dezvoltarea anumitor bacterii si inhibe anumite bacterii.
    Mai este important si ce produc acele basterii din intestin.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *