De unde iti iei fierul in dieta zilnica?
- scaderea imunitatii si vulnerabilitate la infectii
- impuls puternic de a manca non-alimente, cum ar fi gheata, vopsea sau pamant
- somn agitat
- dureri abdominale
Pentru ca simptomele deficientei de fier pot avea multe cauze, cel mai bine e sa-ti faci analize pentru a confirma anemia. Sunt simplu de facut, nu costa mult si vei primi rezultatele in 24 de ore.
Exista doua tipuri de fier: heminic si non-heminic. Cel heminic este fierul continut in produsele animale si este bine asimilat de organism. Fierul non-heminic este cel continut de produsele vegetale si este mai putin asimilat de organism.
Din acest motiv ai crede ca vegetarienii si in special veganii (care nu consuma deloc produse animale) sunt mai predispusi la anemie. Insa studiile arata ca nu e asa. Procentul de anemici in randul vegetarienilor este acelasi ca si cel din randul consumatorilor de carne.
Asta pentru ca in produsele vegetale se afla mai multe miligrame de fier per 100 de calorii decat in produsele animale. De exemplu, ar trebui sa mananci mai mul de 1700 de calorii din muschiulet de vita pentru a obtine aceeasi cantitate de fier din 100 de calorii din spanac.
Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului non-heminic in organism. Cantitatea recomandata de fier pentru vegetarieni este de 33 mg pentru femei si de 14 mg pe zi pentru barbati si pentru femeile dupa menopauza.
O nevoie crescuta de fier au femeile care alapteaza si cele insarcinate, deoarece rezervele acestora sunt consumate de copil.
Surse de fier
Fasole, linte, cereale integrale, spanac, nuci si seminte si chiar si portocale sau cartofi sunt bunatati in care gasesti fier.
Sursa articol Aici
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!