Despre AFINE și cum se pot consuma
Astăzi vreau să te inspir cu o activitatea eficientă, de făcut din ea un obicei: pachețele cu afine, puse la congelator, pentru iarnă! Afinele sunt cele mai des amintite în cărțile de nutriție, ca și nutraceutice, anti-aging, cu o cantitate semnificativă în nutrienți și antioxidanți! Sunt “must have” într-o nutriție echilibrată! În plus, în cărțile de istorie este amintită sursa de dulce a dacilor și, pe lângă miere, afinele sunt în rând de cinste! Așa să le păstrăm și noi! Iată și câteva argumente:
Știați că…
Fructele de pădure – afine, mure, zmeură, coacăze – refac structura ADN-ului și ajută la eliminarea metalelor grele din organism, inclusiv de la nivelul creierului? Sunt super bogate în antioxidanți si conțin cantități ridicate de vitamina C, vitamina B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier si multe alte elemente. 100 g de afine conţin 81 de calorii şi 0 g grăsimi. E posibil ca afinele să conţină mai mulţi antioxidanţi decât orice alt fruct sau legumă. Antocianina este substanţa fitoterapeutică care dă culoarea albastru închis, specifică afinelor, care previne formarea celulelor canceroase şi are un efect curativ în infecţiile urinare.
Știați că…
Afinele de pădure sunt cel mai bun remediu pentru inversarea bolii Alzheimer? Este suficient consumul unei căni medii de afine zilnic și nivelul de nutrienți din corp poate fi echilibrat. Odată cu acesta, afinele aduc un aport de nutrienți, antioxidanți și ajută la regenerarea locurilor de unde se eliberează depozitele de metale grele în organism.
Știați că…
Afinele sunt recomandate și persoanelor cu diabet, fiind considerate ”insulina vegetală”? La prima vedere, menţionarea lor în contextul dat ar părea paradoxală, deoarece sunt fructe destul de dulci. Totuşi, efectele benefice, garantate de substanţele vegetale secundare existente în ele, cântăresc mai greu decât dezavantajul reprezentat de conţinutul lor de zahăr. Sunt recomandate, în primul rând, în scopul de a preveni retinopatia diabetică, degradarea cu consecinţe dramatice a vaselor de sânge de pe retină, provocată de diabet. Zilnic, o cănuță de afine în combinație cu iaurt, de exemplu, cu o lingură de semințe de chia și una de semințe de cânepă, iată o masă super generoasă în nutrienți: de la aminoacizi esențiali, antioxidanți, omega 3, fier, calciu…
Știați că…
Afinele sunt un fel de ”terapeuți ai genelor” în susținerea și refacerea acestora? Un lucru este uimitor, având în vedere că putem mânca, ne putem bucura de savoarea gustului și primim mai apoi un real suport în starea de sănătate și longevitate. Antioxidanții prezenți în afine – și în fructele de pădure, în general -, luptă împotriva radicalilor liberi, ajutând organismul să rămână tânar, la nivel celular. Iar afinele sunt cele mai ”antioxidante” fructe! Pentru cei mai puțin familiarizați cu ele, este unul dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanți și conțin – în același timp – vitamina C, vitamina K și fibre. Datorită nivelului ridicat de acid galic, afinele sunt bune în special pentru protejarea creierului de degenerare și stres.
Cum poți consuma afinele?
Iată, cele două alegeri pe care eu, pur și simplu le ador:
- Afine – o cană – amestecate cu o lingură de miere și una de tahini (semințe de susan măcinate- susanul este sursă excelentă de calciu, iar combinația de gust este unică!
- Smoothy din afine, frunze verzi – spanac -, banană, o lingură de semine de chia și 3 nuci. Toate se blenduiesc cu apă sau lapte vegetal sau ceai răcit. 400 ml din această combinație este o masă ce te ține departe de starea de foame, cel puțin 3-4 ore.
- Iaurt – 250 ml, o cană de afine și o lingură de miere. Iată, acest mic dejun este alegerea mea după alergarea de dimineață. Parcurg 5-10km, servesc acest mic dejun și plec la treabă. Mă simt perfect, până la prânz nu-mi stă gândul la mâncare. Trebuie să încerci asta, ai nevoie să vezi energia și starea de bine pe care ți-o poate da această combinație simplu, această ”bombă de nutrienți.”
- Un mic-dejun perfect echilibrat nu are decât 3 ingrediente şi este inspirat din gastronomia islandeză, potrivit medicului Monique Tello de la Universitatea din Harvard. ”În fiecare zi ar trebui să mâncăm de dimineaţă ovăz, iaurt şi fructe de pădure.” În opinia specialistei, nu este nicio problemă dacă repetăm la nesfârşit acest meniu pentru că este foarte dens, din punct de vedere nutritiv. Meniul de inspiraţie islandeză propus de Monique Tello este o combinaţie perfectă de proteine şi fibre, care asigură buna funcţionare a muşchilor, reglează digestia şi asigură o senzaţie de saţietate pentru o perioadă lungă de timp. Recomandarea cercetătoarei de la Harvard este să folosim fructe de pădure congelate, pentru că au o cantitate de vitamine considerabilă, iar în sezon, evident să ne bucurăm de toate fructele de pădure intens colorate. ”Deasupra amestecului adăugați nuci și semințe crude”, ne mai îndeamnă medicul specialist. Personal, nu aleg fulgii de ovăz, în locul lor prefer semințele de cânepă, semințele de chia, in și susan. Acestea din urmă, fie le macin pe loc, fie le pun la hidratat în iaurt, de seara. Uneori adaug o banană, cacao sau pulbere de carob, stafide și transform totul într-o super bună budincă. Dacă ai nevoie de un mic dejun consistent, acesta poate fi o alegere excelentă, în loc de pâine, mezeluri, brânzeturi sau alte tentații despre care noi am învățat că ne dau sațietate.
Afinele sunt cele mai des amintite în cărțile de nutriție, ca și nutraceutice, anti-aging, cu o cantitate semnificativă în nutrienți și antioxidanți! Sunt “must have” într-o nutriție echilibrată! În plus, în cărțile de istorie este specificată sursa de dulce a dacilor și, pe lângă miere, afinele sunt în rând de cinste! Așa să le păstrăm și noi! Sunt super bogate în antioxidanți si conțin cantități ridicate de vitamina C, vitamina B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier si multe alte elemente. 100 g de afine conţin 81 de calorii şi 0 g grăsimi. E posibil ca afinele să conţină mai mulţi antioxidanţi decât orice alt fruct sau legumă. Antocianina este substanţa fitoterapeutică care dă culoarea albastru închis, specifică afinelor, care previne formarea celulelor canceroase şi are un efect curativ în infecţiile urinare.
Lasă-te inspirat și bucură-te de hrana integrală, dătătoare de energie, vitalitate și longevitate! Să fie de folos!
Articole scrise pentru TION si TIMISORENI.RO
Bună seara,
As vrea să-mi spuneți în ce combinație se pot folosii afinele de persoane care au probleme cu constipația
va mulțumesc anticipat
As vrea sa îmi spuneți cum se pot consuma afinele de cei care au probleme cu constipația,va multumesc
Bună ziua,
As vrea sa îmi spuneți cum se pot consuma afinele de către cineva care are probleme cu constipația,va multumesc
Problema cu constipația at fi bine să fie rezolvată…
Afine cu iaurt și miere, preponderent la micul dejun, ar trebui să fie bine integrat. Mai ales dacă beți și un ceai după, digestic sau mușețel!
Să fie de folos!