Focus și claritatea minții în 10 pași

“Hrana sa ne fie medicament si medicamentul hrana.” – Hippocrates

 Asa cum am promis deja, incep seria de 10 pasi pentru a te simti mai bine.

Primul pas aflat la indemana ta este DIETA!

Exista multi factori care pot favoriza aparitia si intretinerea depresiei. Pot fi cauze biochimice sau psihologice care predispun un individ la depresie. Poate exista, de asemenea, un declansator cum ar fi un eveniment stresant, o perioada de doliu, pierderea jobului sau o despartire/un divort. Daca uneori simti ca mancarea este singurul lucru care te face sa te simti bine, cu certitudine asta nu se intampla doar in capul tau. Ceea ce mananci iti influenteaza, printre altele, si dispozitia iar ce si cand mananci poate avea un impact asupra depresiei.

Dieta/alimentatia recomandata celor care sufera de depresie/anxietate trebuie sa indeplineasca anumite roluri. In primul rand, dieta trebuie sa pastreze un nivel sanatos si echilibrat al zaharului in sange. De asemenea, dieta trebuie sa furnizeze o cantitate suficienta de nutrienti si calorii, incluzand alimente care sustin o stare de bine. Alegerile tale alimentare te pot ajuta sa gestionezi complicatiile depresiei cum ar fi pierderea/luarea brusca in greutate sau deficientele nutririve datorate schimbarilor de apetit.

 

10 principii alimentare de urmat in cazul depresiei/anxietatii sau în prevenția acestor afecțiuni

 1. NUTRIENTII

Rolul nutrientilor in alimentatie este de a sustine regenerarea organismului, cresterea si starea de bine. Nutrientii de care noi avem nevoie includ vitamine, minerale, carbohidrati, proteine, chiar si o cantitate mica de grasimi. O carenta in oricare dintre acesti nutrienti conduce la oboseala, incapacitatea organismului de a functiona la capacitate maxima – chiar si la boala.

2. ANTIOXIDANTII ESENTIALI

Umple-ti farfuria de alimente bogate in antioxidanti esentiali. Moleculele daunatoare, numite radicali liberi, sunt produse in corpul nostru  in timpul functionarii sale, iar acesti radicali liberi contribuie la imbatranirea rapida si aparitia bolilor. Antioxidantii ca beta-carotenul si vitaminele C si E combat efectul radicalilor liberi. Antioxidantii au dovedit ca blocheaza si anuleaza puterea distructiva a radicalilor liberi. Studiile arata ca creierul in mod special este supus riscului sub actiunea radicalilor liberi. Desi nu exista o metoda de a opri de tot actiunea radicalilor liberi, putem reduce efectul lor daunator asupra corpului consumand alimente bogate in antioxidanti. O dieta sanatoasa trebuie sa fie echilibrata si  include:

  • Surse de beta-caroten: toate fructele si legumele de culoare rosie, portocalie si galbena (morcovi, dovleac, caise, spanac, broccoli, ardei rosii, etc).;
  • Surse de vitamina C: fructe si legume crude (prin prepararea termica se distruge foarte repede vit. C) – broccoli, grepfruit, kiwi, rosii, capsuni, portocale, ardei, patrunjel, etc.;
  • Surse de vitamina E: mazare, fasole lata, nuci si seminte crude, ulei vegetal preset la rece, germeni de grau.

3.  CARBOHIDRATII “DESTEPTI”

Pentru un efect de linistire… Legatura dintre carbohidrati si dispozitie este data de serotonina supranumita si hormon al fericirii. Ea este substanta care se ocupa, in principal, de transmiterea semnalelor intre neuroni, de starea de buna dispozitie, de reglarea somnului, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a functiilor motorii. Pofta de carbohidrati poate indica un nivel scazut al serotoninei, desi specialistii nu sunt foarte siguri de aceasta legatura.

Nu este nevoie sa evitam carbohidratii ci doar sa facem alegerile corecte. Daca urmezi o dieta cu putini carbohidrati poti ajunge la un nivel scazut al zaharului din sange sau hipoglicemie, care te face sa fii ametit si lipsit de energie. De asemenea, vei duce lipsa de vitaminele B, magneziu si fier, dupa cum explica dr. Amelia Lake, de la Universitatea Durham. Trebuie sa limitam consumul de dulciuri si alimente care au zahar in compozitie si sa optam pentru asa numitii carbohidrati “inteligenti”.

Surse de carbohidrati “inteligenti”: cerealele integrale, fructe, legume si verdeturi – toate oferindu-ne atat carbohidrati sanatosi cat si fibre.

4. ALIMENTE BOGATE IN PROTEINE

Stimuleaza starea de vigilenta… Proteinele sunt foarte eficiente in combaterea depresiei continand aminoacizi care cresc nivelul dopaminei, adrenalinei si noradrenalinei in creier; acest fapt ajuta sa fii mai energic si mai alert.

Surse de proteine: carnea de curcan, pui, ton, sardine, fasole, unt de arahide, branza slaba.

5. DIETA MEDITERANEANA este recomandata deoarece este  o dieta echilibrata care ofera un model de alimentatie sanatoasa ce include o multitudine de fructe, nuci, cereale, legume, verdeata, peste.

Un studiu realizat in Spania pe 4211 barbati si 5459 femei, a gasit ca rata persoanelor care sufera de depresie tinde sa creasca la barbati – in special fumatori – datorita nivelului scazut de acid folic.  Aceeasi crestere se prezinta si-n randul femeilor – in special fumatoarele sau celor active fizic – dar datorita unui nivel scazut al altei vitamine B: B12. Acesta nu a fost primul studiu care a gasit o legatura intre aceste doua vitamine si depresie. Cercetatorii se intreaba daca o dieta saraca in nutrienti conduce la depresie sau daca depresia determina oamenii sa adopte o dieta saraca in nutrienti. Insa, cum “paza buna trece primejdia”:

  • Surse acid folic: legume, nuci, fructe si-n special verdeturile de culoare verde inchis;
  • Surse B12: toate produsele ce contin grasimi animale slabe cum ar fi pestele si produsele lactate slabe.

6. VITAMINA D

Un nivel scazut de vitamina D in organism poate indica  un risc crescut de a face depresie. Studiile au aratat că un nivel scazut de vitamina D face ca glanda paratiroida sa secrete hormoni in exces, aspect care poate fi legat de instalarea depresiei. Medicii psihiatri sustin insa ca mecanismul de instalare a depresiei este mult mai complex. „Uneori depresia apare din senin chiar si in perioadele bune de viata. Sunt implicati factori genetici si un dezechilibru la nivelul neurotransmitatorilor (serotonina si noradrenalina)”, a explicat psihiatrul Radu Mihailescu.

Cei care petrec suficient timp in aer liber si asimileaza aceasta vitamina la un nivel corespunzator sunt mai feriti de aceste probleme de sanatate. În mod normal, nicio persoana nu ar trebui sa se ingrijoreze ca nu asimileaza suficienta vitamina D, intrucat corpul o produce singur, sub influenta ultravioletelor. Totusi, cum sunt putini aceia care stau minimum 30 de minute la soare, aproape zilnic, uneori sunt necesare si suplimentele sau cel puţin o alimentatie bogata in aceasta substanta. Fata de persoanele cu pielea deschisa, cei creoli asimileaza mai greu vitamina D prin expunere la soare, de aceea in sezonul rece acestia ar trebui sa petreaca mai mult timp in aer liber.

7. ALIMENTE BOGATE IN SELENIU

Seleniul este un mineral care este esential pentru o sanatate buna. Studiile au aratat ca exista o legatura intre nivelul scazut al seleniului si  o stare mai proasta de dispozitie. De asemenea, prea mult seleniu devine toxic. Acest lucru nu se intampla daca in loc de suplimente, apelam la alimente bogate in seleniu.  Doza de seleniu recomandata pentru adulti este de 55 micrograme / zi. Vestea buna este ca alimentele bogate in seleniu sunt alimente pe care ar trebui sa le consumam indiferent daca ne intereseaza sau nu nivelul seleniului din corp. Surse seleniu:

  • Boabe (fasole, mazare, linte, etc.) si leguminoase;
  • Carnea slaba (porc, vita, pui si curcan fara piele);
  • Nuci si seminte;
  • Peste, fructe de mare;
  • Cereale integrale

8. OMEGA-3

Cu totii stim ca acest acid gras are nenumarate beneficii pentru sanatatea noastra. S-au facut numeroase studii care sa cerceteze legatura dintre acidul gras Omega-3 si depresie. Cercetatorii au gasit o legatura clara intre nivelul scazut de Omega-3 din organism si depresie. De asemenea, s-a aflat ca persoanele ce traiesc in societatile in care se consuma o cantitate insuficienta de alimente ce contin Omega-3 sunt mai predispuse catre tulburari de natura depresiva.

Acizii grasi Omega-3 ajuta celulele creierului sa comunice intre ele mai bine si cresc nivelul dopaminei si serotonineim doi neurotransmitatori care ajuta la reglarea starii de spirit.

  • Surse de acid gras Omega-3: pestele gras (hamsie, macrou, sardina, ton),  nuci, seminte de canepa si seminte de in.
  • Surse de acid alfa-linoleic un alt tip de acid gras Omega-3 prezent ulei/semințe de in, ulei/semințe de susan, ulei de soia, nuci, legume cu frunza de culoare verde inchis.

9. STILUL DE VIATA

Este indicat sa avem grija sa ne pastram un stil de viata cu obiceiuri sanatoase. Multi oameni care sunt depresivi au, de asemenea, probleme cu alcoolul si/sau droguri/medicamente. Acestea nu doar ca afecteaza dispozitia, somnul si motivatia dar ele interactioneaza si cu medicatia prescrisa pentru depresie. In plus, bauturile si alimentele care contin cofeina pot declansa stari de anxietate si insomnie. Renuntand la cofeina sau macar evitand consumul in partea a doua a zilei sunt sanse considerabile sa-ti reglezi tulburarile de somn.

10. PASTREAZA O GREUTATE SANATOASA

Articole publicate in Jurnalul de Psihologie Clinica: Stiinta si Practica, vorbesc despre o legatura intre obezitate si depresie. In plus, conform acestor studii, persoanele care sufera de depresie sunt mai predispuse sa devina obeze. Cercetatorii cred ca legatura dintre obezitate si depresie poate fi rezultatul modificarilor fiziologice care apar in sistemul imunitar si hormonal al unei persoane ce sufera de depresie. Daca ai probleme cu greutatea, adreseaza-te medicului nutritionist pentru a-ti pune la dispozitie solutii sanatoase in ceea ce priveste dieta si exercitiul fizic.

Sursa articol AICI

Mereu am simtit si, cumva incerc sa va fac si pe voi atenti, ca felul in care ne hranim este foarte important.

Ce, cat si cum mananci!!! …de aici pleaca starea noastra generala, vitalitatea, prezenta si constienta din viata noastra. Energia hranei ne creeaza energia proprie, iar hrana vie si cat mai neprocesta este cea aducatoare de adevarata energie si VIATA!

Sa fim sanatosi si mereu bucurosi de viata noastra!

Lavinia

2 raspunsuri
  1. codruta
    codruta says:

    Foarte interesant articolul.
    Din pacate in zilele noastre tot mai frecvent oamenii se ingrasa datorita depresiilor in care intra si pe care de multe ori nici macar nu le constientizeaza.
    De asemenea faptul ca esti gras in sine, sau faptul ca nu poti sa slabesti sa ajungi la o greutate pe care ti-o doresti te poate arunca intr-o depresie si astfel ajungi sa te invarti intr-un cerc vicios.

    Răspunde
    • lavinia
      lavinia says:

      Da, toate se leaga, starea sufleteasca, de puterea mintii si armonia trupului. Nu pot fi tratate una fara cealalta, toate influentandu-se inte ele… Armonie minte-trup-suflet, cat este de importanta aceasta constientizare!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *