13 pași eficienți în pierderea de kg în plus
Dieta este felul în care ne hrănim zi de zi, alegerile noastre și nu altceva. Fiecare dintre noi scrie propria dietă, are propriile alegeri, iar acestea vor fi excelente atunci când se vor face în urma unei cercetări și înțelegeri despre ce înseamnă hrană, dietă, sănătate prin hrana de zi cu zi.
Mi-am propus ca astăzi, în acest articol, să vă scriu un plan ”ca o dietă”, care să fie un prim pas în înțelegerea și alegerea construirii unei diete, de fiecare dintre noi.
- Alimentele pe care le consumăm trebuie să fie de cea mai bună calitate: bio sau tradiţionale. Cumpărați legumele și frutele din piețele producătorilor locali, din piețele volante sau căutați fermele din jurul orașelor care fac livrări săptămânale clienților (coșul săptămânii!).
- Excludeți complet alimentele rafinate: zahărul, făina albă, sarea extrafină, margarina, uleiul rafinat şi toate alimentele care conţin aceste ingrediente.
- Excludeți alimentele cu aditivi (E-uri), învând a citi eticheta produselor și alegeți acele alimente cu 100% produși integrali sau cât mai aproape de acest model.
- Dimineaţa, pe stomacul gol se poate bea 300-600 ml apă minerală plată, cu câțiva stropi de lămâie.
- În dieta trebuie să predomine fructele, legumele, rădăcinoasele si cerealele integrale.
- Fiecare masă pornește cu ceva crud: salată, rădăcinoase sau un fruct cu 20 minute înainte de masă. Pentru evitarea fenomenului de leucocitoză, pentru evitarea spike-ul glicemic, întotdeauna consumați ceva crud și cu fibre înainte de masă!
- Cantitatea porţiilor se calculează în funcţie de obieceiul alimentar avut anterior: pentru a pune organismul „în dificultate” şi pentru a-l determina să consume din rezervele proprii, trebuie să vă raportați la propriile obiceiuri alimentare și să reduceți cu 25% – 40% raţia alimentară faţă de până acum.
- Consumați următoarele alimente:
- cereale integrale,
- fructe,
- legume,
- zarzavaturi,
- lactate, preferabil cele fermentate (iaurt, chefir, sana, lapte bătut, brânză de vaci),
- ouă (doar de casă, nu mai mult de 3 pe săptămână),
- ciuperci,
- miere,
- peşte (2-3 mese pe săptămână),
- carne de la animale crescute în curte (1-2 mese pe săptămână).
- Între mese se consumă apă cu lămâie sau ceaiuri din plante medicinale.
- Cerealele, leguminoasele (soia, fasole, mazăre, linte, năut), carnea şi peştele se prepară cu tratamente termice uşoare: cuptor, aburi, fierbere. Celelalte alimente se consumă crude, cu excepţia persoanelor care au afecţiuni gastrointestinale.
- Ideal, ar trebui să avem 2 mese pe zi: între orele 10:00 şi 11:00 şi 18:00 şi 19:00, pentru a nu suprapune fazele de ingestie, absorbţie, metabolizare şi eliminare.
- Foarte important: la masă nu ne așezăm nervoși sau supărați, iar mestecarea se face îndelung, fiecare bol alimentar se mestecă de 15 ori înainte de a-l înghiţi.
- Ultima masă ar fi bine să fie până în ora 18 sau măcar cu 4 ore înainte de somn.
Tuturor, stare de sănătate bună și forme estetice armonioase!
Articol scris și publicat pe Tion
Mulțumesc pentru aceste informații prețioase!
Te îmbrățișez cu drag!