DIETA pentru slăbit în 13 pași

o-VEGETARIAN-DIET-facebookDIETA pentru slăbit în 13 pași

 

Când spui ”nutriționist sau specialist în dietă sau nutriție”, e ca și când ai spune: ”cineva care poate să-mi scrie un program alimentar, pentru a slăbi sau pentru a arăta mai bine.” Din păcate așa este văzut un astfel de specialist. Sunt și persoane care se gândesc cum să-și îmbunătățească stilul de viață, cum să-și păstreze sănătatea și vitalitatea în timp, iar pentru aceste deziderate se îndreaptă și către un nutriționist. Mulți dintre pacienți mei au venit către mine cu acest gând, cu dorința de a învăța să mănânce sănătos sau spre adoptarea unei diete vegetariene echilibrate, motiv pentru care mă consider norocoasă. Este o bucurie să lucrezi cu ei! În același timp, foarte mulți (ieri am primit două telefoane cu astfel de propuneri!) sunt în căutarea unei diete, a unui plan miraculous care să le aducă un rezultat mult dorit, cum ar fi: mai puțin cu 10-15 kg decât cântăresc în prezent, cu ajutorul unei diete și ale unor gramaje stricte.

 

Nu scriu diete, sunt deja mii de diete scrise! De ce să mai scriu și eu una dacă tot sunt atât de multe? Dar, oare de ce nu funcționează aceste diete? Acesta este motivul pentru care nu scriu: dietele de slăbit nu funcționează pe termen lung! Sunt doar o capcană, dacă nu înțelegem și nu schimbăm stilul alimentar.

 

Dieta este felul în care ne hrănim zi de zi, alegerile noastre și nu altceva. Fiecare dintre noi scrie propria dietă, are propriile alegeri, iar acestea vor fi excelente atunci când se vor face în urma unei cercetări și înțelegeri despre ce înseamnă hrană, dietă, sănătate prin hrana de zi cu zi.

 

Mi-am propus ca astăzi, în acest articol, să vă scriu un plan ”ca o dietă”, care să fie un prim pas în înțelegerea și alegerea construirii unei diete, de fiecare dintre noi.

 

 1. Alimentele pe care le consumăm trebuie să fie de cea mai bună calitate: bio sau tradiţionale. Cumpărați legumele și frutele din piețele producătorilor locali, din piețele volante sau căutați fermele din jurul orașelor care fac livrări săptămânale clienților (coșul săptămânii!).
 2. Excludeți complet alimentele rafinate: zahărul, făina albă, sarea extrafină, margarina, uleiul rafinat şi toate alimentele care conţin aceste ingrediente.
 3. Excludeți alimentele cu aditivi (E-uri), învând a citi eticheta produselor și alegeți acele alimente cu 100% produși integrali sau cât mai aproape de acest model.
 4. Dimineaţa, pe stomacul gol se bea 300-600 ml apă minerală plată, cu câțiva stropi de lămâie.
 5. În dieta trebuie să predomine fructele, legumele, rădăcinoasele si cerealele integrale.
 6. Fiecare masă pornește cu ceva crud: salată, rădăcinoase sau un fruct cu 20 minute înainte de masă. Pentru evitarea fenomenului de leucocitoză, întotdeauna consumați ceva crud înainte de masă!
 7. Cantitatea porţiilor se calculează în funcţie de obieceiul alimentar avut anterior: pentru a pune organismul „în dificultate” şi pentru a-l determina să consume din rezervele proprii, trebuie să vă raportați la propriile obiceiuri alimentare și să reduceți cu 25% – 40% raţia alimentară faţă de până acum.
 8. Consumați următoarele alimente:
  • cereale integrale,
  • fructe,
  • legume,
  • zarzavaturi,
  • lactate, preferabil cele fermentate (iaurt, chefir, sana, lapte bătut, brânză de vaci),
  • ouă (doar de casă, nu mai mult de 3 pe săptămână),
  • ciuperci,
  • miere,
  • peşte (2-3 mese pe săptămână),
  • carne de la animale crescute în curte (1-2 mese pe săptămână).
 9. Între mese se consumă sucuri proaspete sau ceaiuri din plante medicinale.
 10. Cerealele, leguminoasele (soia, fasole, mazăre, linte, năut), carnea şi peştele se prepară cu tratamente termice uşoare: cuptor, aburi, fierbere. Celelalte alimente se consumă crude, cu excepţia persoanelor care au afecţiuni gastrointestinale.
 11. Ideal, ar trebui să avem 2 mese pe zi: între orele 10:00 şi 11:00 şi 18:00 şi 19:00, pentru a nu suprapune fazele de ingestie, absorbţie, metabolizare şi eliminare.
 12. Foarte important: la masă nu ne așezăm nervoși sau supărați, iar mestecarea se face îndelung, fiecare bol alimentar se mestecă de 15 ori înainte de a-l înghiţi.
 13. Ultima masă ar fi bine să fie până în ora 18 sau măcar cu 4 ore înainte de somn.

 

Tuturor, stare de sănătate bună și forme estetice armonioase!

Articol scris și publicat pe Tion

 

2 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *