Dietele de slăbit, colac de salvare sau un RESTART?
Diete de slăbit și pastile de slăbit, amândouă nu fac decât să ne amăgească și să ne adâncească tot mai mult în lupta pe care o avem cu kilogramele sau indispozițiile noastre. Dacă aceste 2 metode ar da rezultat, noi toți am fi perfecți și fericiți! Tocmai pentru că nu au rezultat decât pe o perioadă scurtă, ele sunt o “amăgire pe pâine”, servită multora.
Dietele de slăbit sunt așa cum spune și titlul, doar un colac de salvare ce te poate ajuta o perioadă scurtă, în vederea instalării unei schimbări. O schimbare de atitudine în fața felului în care te hrănești și trăiești. Doar atât! Dacă pornești cu schimbarea, aceasta este generatoare de transformări zi de zi, atâta timp cât tiparele vechi sunt înlocuite de altele noi, alese conștient, ce generează omul nou și frumos.
DIETĂ înseamnă un mod de viață, presupune tipul de alimentație de peste zi și nu are nimic în comun cu “dietele de slăbit”. Mare grijă, aici este o capcană… și, deja suntem într-una, având kilograme în plus! Este nevoie de o SCHIMBARE DE ATITUDINE, o schimbare de abordare a vieții ce presupune: alte priorități, alt tip de hrană, activitate fizică, cunoaștere interioară. Practic, trecerea spre o etapă de dezvoltare și evoluție personală, spre obținerea unei formule noi, îmbunătățite a fiecăruia dintre noi. Și, pentru că vorbim despre schimbare, iată câteva cuvinte motivaționale, cu adâncime în puterea transformatoare a fiecăruia dintre noi:
„Îmi amintesc de momentul în care viața mea s-a schimbat, momentul în care în sfârșit am zis: Gata, mi-a ajuns! Știu că sunt mult mai mult decât demonstrez acum mental, emoțional și fizic. Am luat o decizie în acel moment care mi-a schimbat viața pentru totdeauna. Am decis să-mi schimb fiecare aspect al vieții. Am decis că nu voi mai accepta să mă manifest la un nivel mai jos decât știam că pot.” – Tony Robbins
START-ul unei schimbări îl putem interpreta ca un acronim ai câtorva pași de ținut minte și folosit spre… “ieșirea cu colacul la mal!”
START
S – este legat de STAREA cu care pornim la drum. Sănătatea să fie obiectivul principal și gândul că, corpul mult mai greu poate să influențeze capul. Corpul ascultă de cap! Să pornim cu starea de acceptare și asumare a momentului prezent. Proiecția gândului “nu-mi place de mine” este descurajantă și deloc constructivă unor planuri mari, de schimbare. Ești așa cum ești, important este a te focaliza pe ce-ți dorești să devii și să te bucuri de starea și atitudinea ce poate genera transformarea. Și, apropo de stare, nu uita de ținută, atenție, starea de prezență. Să te poți vedea clar, “de unde vii, cam pe unde ai ajuns și unde-ți dorești să ajungi!”
T – de azi pe mâine nu se fac minuni. Poate mai sunt, dar rare! Minunile vin, de cele mai multe ori, atunci când nu ne așteptăm! Un proces de transformare și implementare a noului necesită TIMP. Odată cu acesta se dobândește sau întărește o prețioasă virtute umană: răbdarea! Doar cu un ritm așezat, cu încredere și perseverență se fac pașii importanți adaptării la nou. Luați-vă o marjă de timp generoasă, nu grăbiți schimbarea. Obiceiuri avute zeci de ani se pot schimba în timp, poate în alți ani, cu perseverență și încredere. Transformarea vine, dar obiceiurile vechi trec mai greu, necesită timp și perseverență.
A – un om de succes este diferit de ceilalți mai ales prin ATITUDINEA sa în fața fiecărei provocări. Ca să pornești și să ai succes e bine să știi că munca, disciplina și perseverența fac parte din acestă atitudine a succesului. Viziunea și imaginea unui rezultat au și ele o mare putere. Cam așa să pornim, cu gândul că “viața aceasta nu-i o tabără de vară”. Tocmai activitatea și rezultatele provocărilor la care suntem sau ne provocăm acțiunile, aduc valoare și împlinire vieții.
R – avem nevoie de RESURSE și ritm ca să reușim. Resursele toate sunt în noi, suntem de acord cu aceasta, doar că cei din jur, care să ne susțină în demersul nostru ar putea veni și ei cu resursele lor, fie că este vorba doar de încrederea și sprijinul moral acordat. “Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici”… și au mult sens aceste vorbe. Simplitatea alegerilor este cea mai bună sursă, amintiți-vă de hidratare, consumul de alimente specifice anotimpului, hrană cât mai naturală și cât mai puțin procesată. Resursele se găsesc și în specialiștii pe care-i putem solicita a ne fi aproape, în ghidarea spre succes. Cărți, filme, documentare și oameni cu aceleași preocupări pot fi de mare nădejde, asemenea.
T – vine de la TRANSFORMARE. Odată ajunși într-o stare dorită – la o greutate propusă, de exemplu – este foarte important să celebrăm. Învățăm creierul/mintea să se bucure și să aibe conștient celebrarea, odată cu orice victorie personală. Celebrarea nu se face prin excese sau prin a arăta altora cât ești tu de tare. Celebrarea se face prin recunoștință și bucurie. “Unde ai fost, cam pe unde ești” și… drumul nu-i gata! Mai este și perspectiva gândului “cam pe unde aș vrea să ajung”, perspectivă ce are nevoie de atenția și responsabilitatea personală mai departe. Se spune că atunci când trăim o victorie, ea generează puterea adâncă a potențialului nostru, tocmai prin dăruirea celor învățate și către ceilalți. Să ajuți pe cineva, să motivezi sau să susții proiectele celor din jur aduce un flux generativ nebănuit.
Există o formulă apreciată și cu rezultate, o formulă care spune așa: 21z + 15m. Am văzut sistemul acesta de prezentare într-un articol scris de Andy Szekely.
Ce presupune?
- Timp de 21 de zile adaugă în rutina ta o disciplină nouă de 15 minute.
- Doar atât, 15 minute zilnic, fie de citit dintr-o carte în domeniul în care ne dorim accesarea cunoașterii, fie alergăm sau facem sport, fie respirăm conștient sau ne rugăm…
- Doar 15 minute, în 21 de zile pot aduce o schimbare. Și mai mult, pot genera noi obiective de propus și împlinit.
Revenind la dietele de slăbit…
Dacă dorința de a slăbi ar presupune urmarea unei diete, cu anumite alimente scrise pe o foaie, ce simplu ar fi! Am lua una dintre miile de diete care s-au scris în timp, am respecta valorile ei nutriționale și, gata! Am ajunge la forma dorită! Am avea kilogramele optime și ce minunat ar fi, nu-i așa? Sau, și mai simplu: am lua o pastilă magică de slăbit și cu toții am avea “90/60/90”!
Însă, hai să fim realiști și cu picioarele pe pământ, să recunoaștem că lucrurile nu stau deloc așa. Un program restrictiv alimentar – o dietă de slăbit – nu are rezultatul așteptat decât pentru o scurtă perioadă de timp. Dietă de slăbit = Efort mare, satisfacție de scurtă durată, frustrare și amăgire!
Un plan de schimbare, cu un START bine pus la punct generează starea de bine, sănătate și frumusețe. Este drumul regăsirii personale, al echilibrului din care să izvorască o viață în bucurie, împlinită de fapte alese. Sănătatea este pilonul fericirii, iar libertatea și puterea de a alege ne făurește viața armonioasă. Cu bucurie și încredere, să îndrăznim…
Vă provoc cu drag, spre schimbarea pe care o doriți în viețile voastre.
- Ce îți dorești mai mult decât orice, în acest moment, în viața ta?
- Dacă ai obține ceea ce ți-ai dorit la întrebarea 1, ce ar însemna pentru tine și ce schimbare ar aduce vieții tale?
- Dacă ai obține cele dorite la primele două întrebări, cum te-ai simți?
Bucurați-vă de ce aveți acum și munciți cu toată încrederea și puterea pentru tot ce vă doriți a împlini!
Tuturor, vouă și mie, mult succes!
Dr. Lavinia Melania Bratu
Articol scris și publicat de Revista Altfel
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!