Dietetica, o nouă filosofie de viață, în prag de sărbătoare

 

942820_10151389013491050_2075899004_nEvoluția umană, în adaptabilitate materială și spațială, este una incontestabilă! Însă, atunci cănd vine vorba despre regimul alimentar, umanitatea trece printr-o cotitură de gravă involuție, declanșată de aclamatul început al civilizației, eveniment care a creat o separare evidentă între om și natură, între om și simplitate, între om și o nutriție eficientă. Cotitura în care ne aflăm poate fi înspre progres, de vom înțelege doar un amănunt esențial: simplitatea în zilele noastre a ajuns un lux, iar evoluția se face prin simplitate, atât nutrițională căt și emoțională! Am face un mare pas de am aplica această simplitate în gândurile noastre, în alimentația zilnică, în igiena spirituală.

 

Ce ne lipsește și  cum am putea face să trăim mai bine?

Dragii mei, se simte nevoia unui mod de viaţă sanogen, iar perioada ce vine poate fi cea mai nimerită unui nou început. Că mesele ne vor fi pline de sărbători, este adevărat, însă și mințile vor fi așezate, și sufletele deschise…

 

Luna decembrie, cea de pe urmă din an si poate singura ”magică”!

Pentru mulți dintre noi este încântătoare, fiind acea perioadă ce ne deschide sufletele si ne aduce aproape de cei dragi. Ce poate fi mai plăcut decât căldura unei case pline de bucurie, cu cei dragi alături? Zile fără programări, întâlniri, fără agitația din jur, o stare de bine! Nu e firesc sa fim atât de aglomerați, nu e firesc să fim mereu preocupați, însă acestea sunt timpurile ce le trăim, așa ne-am adaptat prezentului. Dacă ar fi să reproșez ceva timpurilor actuale, este că ne îndepărtează de la A TRĂI simplitatea firească a vieții. Da, viața întreagă este un miracol și simplitatea ei este de descoperit! Și poate asta face ca Decembrie, chiar să fie luna ”magică” din viețile noastre! Finalul de an ne îndeamnă parcă la așezare, la centrarea fiecăruia dintre noi. Să facem  un bilanț al propriei existențe.

 

Cum a fost anul și ce rămâne după el?

Am trait sau am muncit mai mult?

Am fost preocupați mai mereu și grăbiți,  sau mai degrabă prezenți, conștienți, atenți la noi și la sănătatea noastră?

Întrebați-vă fiecare, este un exercițiu bun!

 

De am muncit mai mult, ce bine ar fi să tindem către echilibru!

Și ce bine ne-ar prinde o schimbare de atitudine, așa e?

Știm cu toții că un om care are grija de el, este un om evoluat, un om conștient, un om ce trăiește peste instincte, depășindu-și condiția inițială. Vreau să vă fac atenți și să conștientizați armonia vieților voastre atunci când reușiți să aveți un echilibru în întreaga existentă. Să vă fac atenți și să vă îndemn în a avea curajul să tindeți spre dobândirea unui echilibru personal, într-o bună stare fizică, într-un bun randament psihic și într-o simplă armonie sufletească. Oameni frumoși…

 

Dacă nu te interesează ce mănânci, dacă nu te interesează cum arăți și cum își desfășoara corpul fizic activitatea, înseamnă că a venit momentul să o faci!

Bine, o să spuneți, dar chiar acum, în prag de sărbători?

Da, chiar acum, momentul acesta al schimbării este bine venit mereu dacă-l legăm de un început. Și vine Noul An! Sărbătorile să ne aducă liniște și bucurie, iar bunul răgaz de după an să ne dea puterea de a face planuri noi, pentru că noi suntem cei ce ne construim viețile conform alegerilor din fiecare clipă…conștient sau mai puțin conștient.

 

Și ce să ne aducă Noul An?

Curajul de a învăța să trăim altfel, mai conștienți și mai prezenți în propria viață.

Bucuria unei noi descoperiri, a frumuseții simple a vieții.

Și toate acestea au o legătură direct cu hrana noastră. A mânca bine înseamnă a mânca delicat, lent, respectând hrana și corpul. A controla felul în care mâncăm înseamnă a ne controla greutatea, iar a controla greutatea înseamnă a ne îngriji de sănătate.

Găsirea unei formule optime spre o bună stare fizică și psihică. Și, putem spune că formula optima pentru  a fi într-o excelentă formă, este aceea de eliminare a gândurilor negative, de adoptare a unei poziții conciliante și cumpătate, este starea în care căpătăm respect și recunoștință.

A fi și a trăi bine, înseamnă a ne bucura de cât mai multe clipe prezente ale vieții, constienți fiind de ele, iar a mânca mai puțin si mai simplu, înseamnă una dintre  formele  prin care viața se simplifică, o alegere de bine!

Așa să fie anul ce vine, ”sănătos și bucuros”, în toată ”simplitatea” lui!

Lavinia Ceuță

Articol aparut in revista VIP, nr. 7(1026), 15 decembrie, 2013

 

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *