Disciplina, ca mod de a trăi, de a fi

A trecut mult timp de când am învățat să-mi fac patul, când mă trezesc dimineața. Îmi aduc aminte de bunica, de la care știu că a te spăla pe față, a face patul și a mărturisi recunoștința pentru o nouă zi sunt primi pașii ai dimineții.

E multă vreme de când am înțeles că detaliile contează, poate chiar fac diferența. A fost o lecție semnificativă să înțeleg că cel care nu dă atenție și este neglijent cu lucrurile simple, acela este neglijent în toate celelalte ale vieții sale. Iar eu, privind acum în urmă, parcă n-am vrut să pierd nimic, nici un detaliu. Și, am pornit de la cele simple… 

 

Dorința de cunoaștere și curiozitatea mi-au scalat progresul și încrederea. Am fost și sunt un om ce caută să se vadă evoluând, iar măsura acesteia pot spune astăzi că este măsura capacității de a dărui și de a mă conecta cu  oamenii, cu natura, cu viața din jurul meu. 

M-am zbătut de multe ori să mă înțeleg: de ce sunt așa de hotărâtă și fidelă unei discipline de viață? De ce simt cum disciplina îmi aduce bucurie și echilibru, iar alții mă văd ostenită și poate prea implicată. Așa că am căutat, am citit, m-am ascultat și am ascultat și pe cei de lângă mine. Suntem diferiți și cât de frumoasă este această diferență ce ne crește. În același timp, suntem cu toții într-o călătorie fascinantă aici pe pământ, unde ne asemănăm .. prin iubire.

A trebuit să scriu despre disciplină ca să înțeleg că noi toți avem nevoie de ea. Și nu sub forma unei conduite de respectat, ori a vreunui cadru aspru delimitat. Nu-i despre asta disciplina vieții noastre. Acum îmi vine să-ți spun că disciplina minții antrenate să vadă frumosul mi-a oferit ultima uimire, în fața unui răsărit de soare. Ori, zâmbetul dăruit unui om, privindu-l în ochi, tot printr-o disciplină a firii antrenate l-am dobândit. Nu-i vorba numai de progres și urmărirea unui succes, a vreunei performanțe, atunci când vorbim despre disciplină. Este vorba și despre o parte a eleganței și nobleții sufletești trezite, este despre puterea firii antrenate, este despre smerenia ce te cuprinde când ai atins un vârf de munte… 

 

În urma cercetărilor personale am înțeles faptul că libertatea vine la pachet cu responsabilitatea. Și le vreau, le vreau cu toată ființa pe amândouă! Iar pentru asta, o viață împletită cu disciplină este cea mai înaltă formă de înțelepciune pentru mine.

În cartea pe care o voi lansa joi, 10 noiembrie, la Librăria Cărturești din Piața Victorie – Timișoara,  vei putea citi despre disciplină, descoperindu-te pe tine, descoperind potențial nou, poate nebănuit. Toate acestea nădăjduiesc să te înalțe ca putere de a fi printre cele simple, privind demn spre cele noi de dobândit, de cucerit înainte.

Și nu-i nimic mai înălțător ca atunci când te descoperi pe tine prin ceilalți, stăruind într-un efort necontenit, către Dumnezeu.

Love + Appreciation
Lavinia

2 raspunsuri
  1. Hărăguș Estera
    Hărăguș Estera says:

    Vă admir mult și va apreciez simplitatea și frumusețea naturalețea și omul minunat care sunteți!Fiți binecuvantata dvs. și cei dragi!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *