Emotiile si controlul lor

Energia emotionala isi are lacas in INIMA si asculta de RATIUNE si numai forta VOINTEI o poate controla.

Toate energiile emotionale sunt starnite de perceptiile noastre senzoriale; auzim anumite cuvinte, vedem ceva atragator, primim vesti tulburatoare, reactionam la tot felul de stimuli exteriori, ca vrem sau nu vrem, asa se intampla. De fiecare data, emotia a fost declansata de un anumit eveniment extern, ce ajunge la nivel constient prin canale senzoriale; se elibereaza un val de energie interna, declansand raspunsurile de urgenta la stres. Pe langa faptul ca secatuiesc organismul de vlaga, ce distrug sanatatea,emotiile negativa constituie cel mai mare obstacol in cultivarea spirituala prin faptul ca declanseaza comportamentele antagonice propriilor intentii, sunt poluanti ai clariatatii mentale, dusmani ai intelectului si ratiunii.

Pentru a controla si pentru a evita astfel de stari, singura cale este cultivarea echilibrului si exersarea stapanirii de sine. Cum se pot infaptui acestea? Disciplinandu-va reactiile emotionale!

Sa incercam sa nu reactionam si sa procedam astfel:

  • Impunem o scurta pauza intre perceptie si raspuns, mai ales in situatiile senzitiv-emotionale. Oferiti, in felul acesta ratiunii,  ragazul de a va disciplina reactiile inainte ca mentalul emotional sa decida propriul raspuns nechibzuit si irevocabil.
  • Nu reactionam sub impactul primei iritari nervoase, ne impunem o pauza intre ce ochii au vazut (perceptie) si ceea ce mentalul nostru emotional decide (raspuns).
  • Nu luam hotarari cand suntem plini de furie!
  • Eliminam infatuarea si orgoliul! De indata vom deveni mai chibzuiti, mai intelegatori, mai intelepti.
  • Ganditi-va si la vorbele spuse: „Ferice de cei blanzi, ca ei vor mosteni pamantul!”

Amintesc o vorba din popor: ‘Mi-ai otrovit sufletul…” Acesta inseamna ca emotia necontrolata din suflet este aidoma otravii din mancare.

Corectarea atitudinilor noastre mentale necesita un efort de VOINTA si de intelegere a celor ce se impun a fi schimbate. Sa nu mai traim in vechile stari si atitudini negative, sa incercam a aduce MINTEA mai aproape de SUFLET si sa intelegem ca viata dezordonata este cea chinuita, ca nimeni nu doreste sau programeaza ca noi sa fim bolnavi, dar pentru asta trebuie sa traim in armonie cu noi -cu mintea noastra- si cu lumea din jurul nostru.

Atunci cand mintea, ratiunea sunt incetosate de praful gandurilor negative si sunt tulburate de emotii conflictuale, ea distorsioneaza, nu-si gaseste ritmul normal de lucru, conduce spiritul pe un drum gresit.  Daca mintea este supusa stresului emotional, ea nu mai face complexitatilor vietii. Limpezimea mintii presupune indepartarea valului de prejudecati, de egoism, de conditionarile culturale impuse de catre parinti si de societate. veti percepe apoi lumea prin lentile curate, ca de cristal, ale constiintei promordiale ale propriei minti. mintea curata elimina conflictele familiale, imbunatateste performantele culturale, previne comportamentul aberant.

Energia calma, echilibrata sustine o minte curata si o ratiune bine structurata!

Multumesc Doamnei Dr. Virginia Faur pentru scrierile minunate si pentru felul minunat de a ne transmite cele cunoscute de Dansa!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *