Emotiile si starea de sanatate
Evitarea starilor de tristete si furie poate fi completata de cultivarea constienta a starilor si emotiilor pozitive, cum ar fi: bucuria, recunostinta, entuziasmul, admiratia, inspiratie, fascinatia, increderea, uimirea, compasiunea, sentimentul de a fi puternic si de a reusi in tot ce-ti doresti cu adevarat. Aceste trairi aduc un avantaj de maximizare si intregire a starii de sanatate.
Boala si durerea fizica pornesc mai departe de corp, una dintre ”statiile anterioare lor” fiind emotiile si felul in care gestionam aceste trairi, felul in care ne adaptam emotional la mediu. Cercetarile actuale arata ca anumite stari cum sunt recunostinta sau compasiunea, genereaza chimic o neuropeptida – ocitocina -, care blocheaza receptorii din creierul limbic, partea de sistem nervos care genereaza teama si anxietatea. Eliberandu-ne de acesta, putem simti mult mai clar si mai intens starea de bine data de iubire, compasiune, iertare sau bucurie. Se creeaza noi circuite neuronale si o noua energie se pune in miscare, nu de supravietuire, ci de un imens potential al starii de bine. Receptori pentru ocitocina sunt in diferite organe, astazi stiindu-se de: inima, intestin – sistem imunitar, ficat. Acestea sunt sensibile la ocitocina, vindecator fiind, creste numarul de vase de sange din inima, sporeste motilitatea intestinala, normalizeaza nivelul de zahar din sange.
Felul in care ne raportam la emotiile noastre arata despre felul in care ingrijim de sanatate. Dezvoltam mecanisme de intretinere, de protectie si vindecare sau avem tipare inconstiente de adaptare la nivel emotional.
Frica, furia, tristetea, anxietatea nu fac altceva decat sa ne stoarca de energie si vitalitatea organe, zone ale corpului. In timp, aceste stari genereaza afectiuni, boli ce pornesc tocmai din mintea noastra si capacitatea intelegerilor simple. Acestor intelegeri le trebuieste starea de constiinta activata si controlata, cum e si firesc omului. Pare un exercitiu greu si o fortare a firii, doar pare…
Omul si-a pierdut focusul atentiei asupra propriilor stari si emotii. Omul pare preocupat tot mai mult de exteriorul sau, iar preocuparea mintii sale, cu cele din jur si analiza celorlalti, toate sunt generatoare de pierdere din vedere a propriilor trairi. Atentia sa ne fie asupra firii noastre, controlandu-ne emotiile, cultivand stari inalte de constiinta. Practic, asa ingrijim de sanatate!
Toate pleaca din mintea omului, iar sanatatea si starea de bine pot fi controlate cel mai bine constient, chiar din primele ganduri, din primele emotii ale fiecarui gand. Sa nu le lasam a fi la intamplare, sa ne randuim si sa hotaram ce ne dorim. Asa se pot intampla toate, cu atentie si intentie, nelasand trairile noastre la voia intamplarii.
Nu doar una, mai mult cercetări au arătat că un simplu act de bunătate față de o altă persoană îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar și stimulează secreția de serotonină – hormonul stării de bine, al fericirii. Aceasta se întâmplă atât la cel care înfăptuiește actul, cât și la cel ce primește. Și mai uimitor este că și cei care privesc cu empatie un astfel de gest se bucură de aceleași reacții.
Iată cum bunătatea dăruită, primită sau privită are un efect benefic pentru starea de sănătate fizică, pentru sentimentele tuturor celor implicați. Poate singurul lucru care contează până la sfărșit este căpătarea bunătății umane, a bucuriei dăruirii către ceilalți. Cu cât ne deschidem mintea și ne despietrim inimile, parcă tot mai mult simțim o nevoie firească de a-i ajuta pe ceilalți, de a ne dărui lor.
Bucuria de a fi bun aduce sănătatea fizică și psihică, iar menirea omului pe pământ se împlinește prin fapta bună și dăruirea către ceilalți!
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!