ERA NUTRIȚIONISMULUI și capcanele ei

Trăim o vreme în care omul are tot mai inerentă nevoie de consiliere nutrițională. Ce s-a întâmplat de omul de azi? Nu mai știe ce/cât/cum să mănânce și are nevoie de consiliere să-și recapete firescul și intuiția sa firească?
Trebuie să recunoaștem că ”nutriționismul” este foarte atractiv în zilele noastre. Avem mii de produse în market, cum să nu fie vorba despre ”era nutriționismului?” Gândiți-vă, câte sectoare sunt implicate în povestea aceasta? Consumatori, producători, dieteticieni, consilieri nutriționali, jurnaliști în domeniu, scriitori, sociologi, toți devenind un ”must have” ai societății actuale. Cele mai bine vândute cărți din lume sunt cele legate de nutriție și rețete de bucate! Nu e uimitor?

”Nutriționism” – un termen creditat inițial lui Gyorgy Scrinis, profesor la Universitatea din Melbourne, noțiunea fiind mai apoi popularizată de scriitorul Michael Pollan. Scrinis vorbește despre importanța gradului de procesare al alimentelor, mai mult decât conținutul în nutrienți. Cercetările sale au examinat politica, sociologia și filozofia alimentelor și nutriției, cu accent pe știința nutriției, sfaturi dietetice, alimente funcționale, etichetare alimentară, reglementări privind bunăstarea animalelor, rolul corporațiilor internaționale, proteine alternative și noile tehnologii de producție. O activitate impresionantă, din multe puncte de vedere!

Iată câteva dintre ideile promovate de această personalitate în domeniului, idei pe care odată ce le citești, le simți cumva firesc de bun simț și adevărate:

1. ”Alimentele naturale și cele industriale sunt singurele două grupuri de alimente pe care le-aș include într-o piramidă alimentară”.

2. ”Citiți etichetele produselor pe care le cumpărați? Este simplu atunci: căutați produse pe care să scrie «100% produs integral»!

3. La întrebarea:”Care sunt alimentele tale de confort?”, iată ce răspunde: ”mâncarea trebuie să fie simplă, proaspătă, minim prelucrată, mare parte vegetală și în măsura care poți, pregătită de tine. Linte, orez, pâine din cereale integrale, măsline, ulei de măsline și orice pot să adun din grădina mea. Mă ghidez în mare parte după etica bunăstării mediului și a animalelor, las echilibrul nutrițional al dietei mele să vină de la sine.

4. Și, poate cel mai semnificativ îndemn, iată: ”Cred că este cel mai bine să evităm anxietățile și obsesiile nutriționale asociate cu ideea că există o dietă optimă sau alimente pe care trebuie să le identificăm și să le consumăm.

De multe ori m-am întrebat în munca mea, alături de pacienții din cabinet, ce fac eu este un lucru bun? E drept să învăț oamenii ce/cum/cât să mănânce? Dar, oare omul nu mai știe să facă asta? Apoi, poate descurajată de îndrăzneală și de a crede că noi toți ar trebui să știm cum să ne hrănim, mergeam într-un supermarket. Mii de produse, care mai de care mai colorate, organoleptizate, tentante și amăgitoare îmi aduceau din nou credința că e bine ce fac.

Nu învăț omul să-și calculeze caloriile, nici să aleagă mâncăruri sofisticate. Intenția mea este să ajut omul să redescopere capacitatea de a îndrăgi gustul mâncărurilor naturale, integrale, cele care au legătură cu mediul de viață – soare, apă, vânt, ploaie. Să facă diferența între alimentele din natură și cele realizate în laborator, industrial. Asta e tot! Ajut oamenii să stabilească o nouă relație cu mâncarea, una de bună stare. Știu ce schimbare poate aduce în viața unui om câteva kg mai puțin, o stare de energie mai bună, reducerea medicației alopate sau claritate mentală mai bună. Și, o viață cu rost, în Lumină… Dumnezeu să ne ajute!

Hrana îți schimbă viața, pentru că mâncarea este nutrienți, dar este și o energie de viață! Despre aceasta este nutriționismul pentru mine, așa cum scriu și în cărțile pe care le-am scris – DIETETICA, așa cum trăiesc și eu.

Bibliografie:
Pollan, Michael (2007-01-28). “Unhappy Meals”. The New York Times
Pollan, Michael (2008). In Defense of Food: An Eater s Manifesto. New York, USA:
Goldacre, Ben (2007-01-22). “Science and Fiction” (PDF). New Statesman. pp. 16–17.

 

Lavinia Melania Bratu

Lect.univ.dr. Biolog

Psiholog clinician, Consilier nutriție

Consilier de dezvoltare personală

Autor ”Dietetica – o veche filosofie de viață”

www.laviniabratu.ro

https://www.facebook.com/melania.lavinia

https://www.facebook.com/DieteticaDrLaviniaBratu/

Articol scris și publicat pe TION

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *