Experineța unei vieți optimale

”Fenomenologia experienție optimale”, este descrisă în opt pași de către Mihaly Csikszentmihalyi, în celebra sa carte ”Flux”. 

  • Primul pas este reprezentat de o sarcină de îndeplinit, sarcină care are nevoie să fie incitantă, interesantă și care presupune o anume aptitudine pentru a putea fi îndeplinită. 
  • Al doilea pas este cel a capacității de a te concentra pe ce anume ai de făcut. 
  • Al treilea și al patrulea pas este cel al scopului clar și răspunsul imediat de obținut imediat ce am trecut la acest nivel de acțiune. 
  • În al cincilea pas, celor care ajung în această fază a experienței optimale, le este asigurat un anumit control, un sentiment al controlului asupra acțiunilor proprii. 
  • În al șaselea rând apare o detașare de propria persoană, sentimentul preocupării pentru propria persoană dispare. 
  • Și, în ultimul rând, percepția timpului și trecerea sa este alterată, orele trecând cu repeziciune sau minutele dilatându-se până la dimensiunea orelor. Toate aceste elemente provoacă o stare de bucurie profundă, în care investim multă energie pentru a o trăi din nou. 

 

”Întotdeauna în tot acest proces de obținere a fluxului optimal, în acțiunile și în felul în care trăim, unul dintre cei mai mari obstacoli este reprezentat de o conștiință de sine excesivă.” 

Dacă ești mereu preocupat despre cum vei fi perceput de ceilalți, dacă-ți este frică să nu faci cumva o impresie greșită și mereu îngrijorat să nu faci ceva nepotrivit, ești practic oprit de la a avea șansa de a trăi senzația unui stări de flux optimal. Dacă ești o persoană egocentrică, tot ce se întâmplă în jur va fi evaluat prin nivelul de interes față de propria persoană. Acestui tipologii îi este greu să dea valoare celor din jur. Doar ce servește propriilor interese are semnificație. Acest tip de conștiință clădită pe baza scopurilor proprii este un obstacol în dobândirea stării de flux. Atenția egocentricului este una rigidă, tensionată, iar energia toată este investită în acțiuni din prezent, imediate. Astfel, Eul nu poate deveni mai complex, neavând energie pentru aceasta. Toată energia psihică este direcționată în realizarea imediată a scopurilor mărunte. Astfel, pierzi starea de flux și evoluția firească a Eu-lui.

Pentru a te bucura de viață și pentru a urmări progresul personal, ai nevoie de reguli, de o disciplină care să te ajute ”în gestionarea dezordinii generate de entropia din jur.” Aceasta presupune că, atunci când apare orice tip de dificultate în viața ta, să te gândești că acesta reprezintă un proces de ameliorare a aptitudinilor în dezvoltarea ta. 

 

Nu te întâlnești cu probleme ce trebuie negate sau ocolite, te întâlnești cu oportunități ce te provoacă să capeți abilități noi de gestionare și adaptare. Iar aceasta înseamnă progres, până la nivelul adânc ființial, nu doar în planul vieții material.

Un studiu realizat de Mihalyi Csikszentmihalyi asupra unor persoane scoase total din starea de flux doar pentru două zile, experiment ce a fost întrerupt după acest interval. Starea sufletească deteriorată era atât de accentuată, încât experimentul  nu a putut fi prelungit mai mult de atât. 

Lipsa unui flux optimal aduc după sine lipsa unei stări optime de bine și firesc. Ai nevoie permanent să trăiești fenomenul descoperiri, al năzuinței și adaptării permanente asupra unei noi realități. Fie că te joci, creezi, orice fel de experiență în care ești implicat total aduce starea de flux și energia este în mișcarea generatoare de bine. Atingi acel nivel de experiență a autosuficienței care nu vizează obținerea de beneficii imediate ci, pur și simplu, realizarea ei este o răsplată în sine. Prin acest tip de experiență, bucuria înlocuiește întotdeauna plictiseala, neputința se transformă într-un sentiment de control, iar energia psihică este orientată spre întărirea imaginii de sine în loc să se mobilizeze spre realizarea a ceva ce ține de exteriorul tău. Astfel se obține și motivația intrinsecă și atenția generează felul în care poți acționa și genera felul de acțiune orientat din interior către exterior. Tocmai acesta este rețeta obținerii acestui flux optimal.

 

”Nu e nevoie decât să vezi ce face cineva pentru alții, ca să poți să-ți dai seama dacă își urmează vocația sau nu. Trebuie doar să îi privești ochii: unui bucătar amestecând un sos, a unui chirurg făcând o primă incizie… Au aceiași expresie fascinantă, de absorbire în activitate. Cât de frumoasă este privirea aceasta pierdută. ” W. H. Auden

Starea de flux este esențială pentru perfecționare, dar fluxul nu garantează perfecțiunea, cele două fiind operaționale în sisteme total diferite. Dacă unul dintre ele se întâmplă la un moment dat, celălalt apare în timp, după luni, ani, de-a lungul deceniilor. Și tu și eu putem intra chiar mâine dimineață într-o stare de flux, dar perfecțiunea nu apare peste noapte. Oricât de frumoasă ar fi calea spre perfecțiune, ea nu este pavată cu petale de flori. Poate tocmai datorită dificultății de a merge pe aici sunt atât de puțini care tind spre perfecțiune în domeniul. Măiestria în sport, muzică, afaceri, în toate necesită efort dificil, dureros, extrem uneori. Iar acest efort nu este pentru câteva zile, el se întinde pe ani și decenii întregi…

Bibliografie: Mihaly Csikszentmihalyi, ”Flux. Psihologia fericirii”, Ed. Publica – 2015

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *