Zâmbetul, ca un răsărit de soare!
Mulți oameni zâmbesc fără să-și dea seama, pentru că este o reacție firească la lucrurile pe care le consideră frumoase, amuzante sau profunde, pentru că este o formă de exprimare și de adaptare la cele/cei din jur. Această reacție naturală are și multe beneficii pentru sănătate și dacă acorzi atenția meritată zâmbetului, te poți simți și poți arăta mult mai bine. În plus, dacă știi ce beneficii îți aduce zâmbetul, vei profita de fiecare ocazie pentru a te arată lumii și vieții mereu…cu un zâmbet pe chip!
De ce trebuie să zâmbim?
Pentru că zâmbetul influenţează în bine întregul organism. Pentru că în timp ce zâmbim, organele sunt mai bine irigate și oxigenate, corpul se repară, se înviorează, întinereşte.
ZÂMBETUL ne aduce frumusețe, stare de bine și ”un firesc” în atitudine!
De ce trebuie să zâmbim? Pentru că zâmbetul este limbajul universal prin care putem transmite oricui pe această planetă un mesaj de prietenie, admirație, satisfacţie, bucurie, iubire. Pentru că toți suntem oameni şi avem nevoie unii de ceilalţi…
Înseninați-vă viața, a voastră și a celor din jur, cu un zâmbet!
Până la urmă, un surâs vorbește lumii despre „inteligenţa inimii şi a relaţiilor sociale”. Acum 3.000 de ani, înfleleptul Solomon scria: „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele.” Râsul adaugă bogăție, calitate și culoare zilelor obișnuite. E un dar, o opțiune, o disciplină și o artă.
Sociologul și gerontologul Fiunegan Alford Cooper, de la Universitatea Long Island, SUA, a studiat 576 de cupluri, căsătorite de cel puțin 50 de ani: 93% dintre ele au descris căsnicia lor ca fiind fericită. Sociologul a descoperit că unul dintre secretele longevității lor, ca familie, a fost simțul umorului. Apoi, 79% dintre ei au spus că râdeau împreună zilnic. Un bărbat de 84 de ani, căsătorit la 64 de ani, spunea: „Râdeam la glumele spuse de soție, chiar dacă le-am auzit de un milion de ori, dar pentru mine erau ca auzite întăia dată.”
Printr-un zâmbet, viața capătă mereu o perspectivă mai bună…
Când vine vorba despre viață, cele mai multe lucruri țin de perspectiva din care le privești și cum le vezi în ansamblu. Când zambești, e ca și cum ai da un pas înapoi și ai contempla imaginea în ansamblu, judecând lucrurile la adevarata lor valoare si ignorându-le pe cele mărunte, care nu au un impact la fel de mare, cum ai putea crede inițial. E un prim pas în a învăța cum să nu reacționezi niciodată, să ai puterea de a acționa, fie în urma unui gând de detașare, fie printr-un zâmbet de apropiere. Te poți bucura și de un simț mai intens al realității și poți lua decizia cea mai bună pe care o cere situația respectivă.
Zâmbetul este „kilometrul zero” a iniţierii noastre socio-emoţionale!
Aş putea parafraza că este „inteligenţa inimii şi a relaţiilor sociale”. Un zâmbet, o privire caldă, facilitează aşadar deschiderea și socializarea. Zâmbetul ne influenţează întregul comportament. El se citeşte în vocea și în gesturile noastre. Zâmbetul este modalitatea prin care comunici că eşti bine şi prin care doreşti ca în universul interior al cuiva să se producă aceeași reacţie.
Cu zâmbetul pe buze primim și încredere, deschizând poarta umană din noi!
Persoanele tind să acorde mai multă încredere celor ce zâmbesc sincer. Acest lucru te ajuta să ai relații mai bune cu prietenii și membrii familiei. Când ai relații bune cu cei din jurul tău, vei vedea îmbunătățiri și la nivel mental si emoțional. Așa este firesc să se desfășoare viața noastră, într-o comuniune și bucurie a unora către ceilalți, aceasta este modalitatea neâncercată până azi –sistemul social!-, pe care ar fi bine să-l urmăm. Bucuria, zâmbetul, mulțumirea și smerenia în fața vieții și a celor din jur… Și nu te costă nimic să oferi un zâmbet!
Zâmbetul este de folos atunci când putem să ne dezechilibrăm emoțional…
Dacă te afli într-o situație stresantă din punct de vedere emoțional, un zâmbet te ajută să-ți recăștigi stăpânirea de sine și te întărește emoțional. Rămâi detașat și ai puterea de acțiune, în fața reacțiunii. Ai timp să aprofundezi rațional mai mult, zâmbind și poti aplica metoda oriunde pentru a ține sub control emoțiile negative care îți pot strica ziua. Chiar și un zâmbet forțat ajută în cele mai multe dintre cazuri. De undeva trebuie să pornim schimbarea, abordarea unei atitudini de nădejde, și poți începe cu un simplu zâmbet. Data viitoare, când cineva îți reamintește să zambești, nu pierde ocazia. Este metoda cea mai firească pentru a te simți mai fericit și mai sănătos. Și, nu uita, când zâmbești, zâmbește din suflet și cu toata bucuria, cu toată încrederea dăruirii, cu adevărat!
Fericirea vine și printr-un simplu zâmbet…
Când zâmbești, corpul eliberează o secreție hormonală ce reglează starea de spirit si are un efect antidepresiv. Zâmbetul îți intensifică starea generală de fericire, vei fi mai productiv și vei găsi mai multă bucurie în tot ce faci, chiar și în lucrurile care până atunci erau o provocare nedorită.
Zâmbim ca să alungăm tristeţea şi să inducem entuziasmul…
Zâmbim, pentru că zâmbetul constituie cea mai subtilă şi mai rafinată metodă de a comunica, suplinind cu succes cuvintele. Toţi ştim să zâmbim, dar puţini cunoaștem lecţia și magia din spatele zâmbetului. De multe ori suntem triști sau supărați, dar atunci când am primit un zâmbet de la cineva – cunoscut sau necunoscut, fără importanță!-, parcă totul s-a luminat și cineva ne-a luat o parte din grijă, ”ca luată cu mâna”.
Un zâmbet pe chipul nostru, poate schimba dispoziţia celor cu care comunicăm, poate aduce o undă de liniște și bucurie. Chiar dacă am zâmbit pentru o secundă, efectul zâmbetului este de nedescris. Oricine poate oferi un zâmbet, fie el bogat sau sărac, bolnav sau sănătos. Totul pleacă din interior şi prin zâmbet putem schimba..jurul nostru!
Alungăm din stres, rămânem mai optimiști, zâmbind!
Stresul este ceva ce nu poți evita cu totul, dar poți dezvolta strategii pentru diminuarea efectelor sale. Zâmbetul este una dintre cele mai ușoare metode de diminuare a stresului și te ajută să-i faci față mult mai bine. Persoanele optimiste, care au mereu un zâmbet pe buze, au și tăria de a trece mai uşor peste probleme. Zâmbind, glumind, ne facem viaţa mai uşoară. Există, în acest sens, atât argumente psihologice, cât şi fiziologice. Atunci când ne păstrăm simțul umorului, o problemă nu va mai avea proporţii atât de mari şi nu ne va umbri viaţa. Acea problemă nu ne va încărca mintea şi astfel vom fi mai capabili să găsim o soluţie. Zâmbetul este acea stare de detaşare și de cuprindere, într-un mod firesc, a complexității vieții.
Zâmbind, arătăm mai tineri…
”Un zâmbet larg te întinerește cu doi ani!”
Cercetatorii de la Institutul Max Planck din Berlin au analizat peste o mie de poze și au observat că persoanele cu zâmbetele cele mai largi erau adesea așezate în categoria celor tineri. Când au asociat persoanele reale cu cele din fotografii, cercetatorii au concluzionat că cei care zâmbeau erau considerați mai tineri cu doi ani decât vârsta reală. Doza de optimism, buna dispoziție sau râsul pot fi molipsitoare și mereu o să fim încânați să ne alăturăm persoanelor care sunt înzestare cu aceste calități definitorii omului. Chipul plin de veselie al omului, nu numai că îl întinerește, dar îl și transune într-o realitate plină de viață, naturalețe și firesc…
Înţelepciunea antichităţii ne-a transmis un mesaj: „Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El îmbogăţeşte pe cei ce-l privesc, fără a-i face mai săraci pe cei ce-l dăruiesc. El ia numai o clipă, dar amintirea lui dăinuie uneori pentru totdeauna. Un zâmbet aduce fericire în casă, bunăvoinţă în muncă şi prietenie între oameni. El dă odihnă celor trudiţi, bucurie celor descurajaţi, o rază de soare celor trişti şi necăjiţi. Cu toate acestea, zâmbetul nu poate fi cumpărat, cerşit, împrumutat sau furat, pentru că el este ceva ce nu are valoare pentru nimeni până când nu este dăruit. Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Dăruiți-le voi unul, pentru că nimeni nu are nevoie mai mare de un zâmbet decât acela care nu-l poate dărui”.
Mai mult zâmbet, mai mult râs – MAI MULT OXIGEN PENTRU VIAȚA!
Oxigenul este unul din principalii catalizatori ai energiei biologice din corpul uman. Inspirăm oxigen și expirăm dioxid de carbon.
Oxigenul este un element al energiei intracelulare care este absolut necesar pentru menținerea vieții. El joacă un rol important în sistemul circulator și respirator. Purifică sângele prin eliminarea deșeurilor toxice în fluxul sanguin. Pentru a menține plămânii sănătoși și a furniza organismului oxigen suficient necesar pentru a lucra la cotă maximă, trebuie să inpirați profund și să evacuați aerul expirat din plămâni. O inspirație normală umple doar 25% (volum de maree) din capacitatea totală pulmonară. Restul de 75% (volumul residual localizat în a 2/3 inferioară din plămâni) rămâne cu aer vechi. Respirația devine chiar mai puțin profundă atunci când intervine stress-ul. Hohotele de râs produc expirații mai lungi, astfel plămânii se debarasează de aerul rezidual și sângele își face ample reserve de oxigen, ancora de salvare a organismului nostru.
Se cuvine să ne impunem o auto-disciplină fizică, morală şi spirituală…
Să cultivăm optimismul şi sentimentele nobile care definesc statutul de om…
Să nu fim supăraţi pe nimeni, niciodată!
Să ştim să iertăm şi să emitem numai sentimente pozitive care, în ultimă instanţă, tot asupra noastră se vor întoarce, la fel ca şi sentimentele negative.
Să învățăm A ZÂMBI și A TRĂI, în fiecare zi!
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!