Grâul, exorfinele, euforia și dependența
”Grâul stimulează apetitul pentru toate tipurile de produse alimentare, nu doar pentru cele din făină de grâu.” Dr. William Davis
Ce se întâmplă cu tine când elimini din dietă produsele ce conțin gluten? Oare, și tu simți la fel? O stare de spirit mai bună, mai puține excese emoționale, un somn mai profund și o capacitate mai bună de concentrare?
Dar, oare cum se simt cei care nu pot renunța la produsele din pâine, aceștia fiind dependenți de produse cu făină, produse din cereale? Pot manifesta oare, la fel ca în orice altă dependență, o stare de sevraj în primele zile, atunci când sunt privați de aceste produse?
”Renunțarea la aceste produse din grâu conduce cu adevărat la o stare de sevraj, la aproximativ 30% dintre pacienții mei.” Dr. William Davis
Din păcate, fără urmă de îndoială, pâinea și produsele de panificație ”dau dependență”! Unii dintre noi nu ne vedem trăind fără paste, pizza sau produse din patiserie. Și, din păcate, ”grâul” poate conduce către consumul de calorii, direcționarea poftei, orele meselor sau a gustărilor.
Toate aceste informații ne duc cu gândul la creier și felul în care acesta este afectat în urma consumului în exces sau nu de produse ce conțin gluten.
”Aproape că nu există un alt aliment care să aibă efecte atât de puternice ca și grâul asupra sistemului nervos central. În afara etanolului din alcool (cum ar fi cel din vinul tău favorit!), grâul este unul dintre puținele alimente care transformă comportamentul, induce efecte euforice și generează sevraj la eliminarea sa din alimentație.” Medicul William Davis
Dr. Christine Zioudrou și colegii săi de la INS au efectuat cercetări asupra principalei proteine din grâu, glutenul. Au simulat un proces digestiv în vederea obținerii de rezultate atunci când consumăm pâine sau produse ce conțin făina de grâu. Au descoperit o polipetidă numită gluteomorfină, ce este considerată ca fiind o exorfină. Procesul este unul simplu de înțeles: produsele din făina de grâu, atunci când intră în contact cu pepsina – o enzimă produsă de stomac și cu acidul clorhidric, de la nivelul sucului gastric -, (glutenul) sunt transformate într-un amestec de polipeptide. Aceste polipeptide au fost izolate și, în experimentele pe cobai, au descoperit că aceste trec cu ușurință de bariera sanguină cu rol protector, de la nivelul creierului. Acesta, fiind extrem de sensibil, este protejat cumva de acțiunea unor compuși ce nu este de dorit să ajungă la nivel de hipocamp, în sistemul limbic sau la nivelul cortexului cerebral. Ei bine, odată ajunse în creier, aceste polipeptide din grâu se conectează chimic cu receptorul morfină (produs la nivel cranian), cel de care se leagă inclusiv drogurile opiacee. De aici și denumirea de exorfine! Endorfinele sunt hormonii stării de bine generați de către organism, iar exorfinele dau tot o stare de bine, dar sursa lor este generată din exterior.
Aceasta înseamnă că, la fiecare masă cu un consum de produse din făină de grâu, prin digestie, se generează anumiți compuși de tip morfină, care se leagă chimic de receptorii opiaceelor din creierul nostru, aducând și o stare ușoară de euforie, de bine. Astfel, putem explica starea de sevraj pentru acel procent de 30% remarcat de Dr. Williams Davis.
”Cine înțelege că grâul și îndeosebi exorfinele din gluten, au potențialul de a genera o stare de euforie și un comportament dependent, stimulând pofta de mâncare, realizează simultan că are la dispoziție un instrument neprețuit de control al greutății: cine renunță la grâu slăbește automat!”
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!