Identitatea ta se modelează în funcție de obiceiurile tale

Odată ce ți-ai format o idee despre ce fel de personă vrei să fii – sau, mai bine spus, să devii! -, poți iniția cu pași mici consolidarea acelei indentități. Am lucrat cu o persoană care a slăbit peste 40 de kg, adresându-și în fiecare situație, cu posibilitatea de alegere, următoarea întrebare: ”o persoană sănătoasă oare, ce ar alege acum?”

Așa a început, urmând această  întrebare, ori de câte ori făcea o alegere. ”O persoană sănătoasă ar merge pe jos sau ar lua mașina? O persoană sănătoasă ar folosi scările sau scara rulantă? O persoană sănătoasă ar alege o pizza sau o salată cu un gătar?”, etc.  Se confrunta cu multe kilograme în plus, o lipsă de energie și dorința de a se simți mai bine, de a fi sănătos. Astfel, adoptarea unui comportament așa cum presupunea că ar face o persoană sănătoasă și plină de vitalitate, pentru o perioadă suficient de mare de timp, nădăjduia să aducă schimbarea mult dorită. S-a folosit de un raționament logic, corect și a fost super eficient! Este incredibil ce mindset a putut construi, pur și simplu raportându-se la alegerea unui OM SĂNĂTOS, permanent.

Este de mare folos să te gândești de fiecare dată când te hrănești, că ești un om sănătos și faci algerile perfecte stării de bine. Poți fi chiar tu cel mai bun dietetician din lume! Atunci când faci sport, ești un sportiv, cu adevărat. Atunci când scrii, ești asemeni unui scriitor. Provoacă-te și înalță ștacheta vieții tale, la nivelul de performanță.

Învață-te să trăiești tinzând către acel nivel de excelență, de ce nu ai face asta? Cât crezi că e de greu? Dar, oare ce perspectivă crezi că poți avea din acest efort, din această năzuință? Despre asta e și viața noastră, despre provocări, strădanie, năzuință și împlinire…

Țelul tău nu este să citești o carte, țelul este să devii și tu acel tip de persoană care citește în mod regulat cărți…

Țelul tău nu este să alergi astăzi 15 minute, țelul este să alergi de mai multe ori pe săptămână câțiva km și să te bucuri că poți face asta, să te simți bine…

Țelul tău nu este să mănânci astăzi sănătos, țelul este să faci asta zilnic, alegerea hranei să fie nu doar după plăcerea gustului, fără conștiința sensului pe care mâncarea o are pentru organism…

Schimbările comportamentale pe care intenționezi să le faci au nevoie să parcurgă trei niveluri:

  • schimbarea rezultatelor,
  • o schimbare a proceselor de acțiune și
  • o schimbare la nivelul identitar.

Dacă nu conștientizăm parcursul acestor trei niveluri, efortul este fără rezultat, în final. Nu poți să schimbi doar mâncarea, fără să schimbi felul în care alegi, iar în cele din urmă, felul tău de a fi este schimbat. 

Imaginează-ți două persoane care rezistă tentației de a consuma dulciuri, prăjituri, produse cu zahăr. Să prespunem că sunt în perioada de #30daysNOsugar sau imediat după… 😍
Când îi este oferit un platou cu prăjituri, să servească din el, primul dintre ei va spune:
”Nu, mulțumesc, încerc să mă las.” Pare un răspuns onorabil, dar este transparent faptul că acest om se consideră atras de dulce, încercând totuși să facă altfel, să fie altcineva. El crede că-și va schimba comportamentul, chiar dacă are tot convingerile vechi: ”îmi place dulcele, sunt mort după prăjitura cu cremă!”
A doua persoană refuză prăjiturile, afirmând:
”Nu, mulțumesc, nu consum dulciuri, nu consum decât dulciuri naturale.” Ce poți observa aici? O mică schimbare de nuanță, care aduce în fapt o altă identitate, o schimbare de identitate a individului ce a renunțat de curând la consumul de zahăr procesat și alimentele ce-l conțin. Consumul acestor produse aparține trecutului, nu prezentului. El nu se mai consideră consumator de dulce!

Identitatea ta se modelează în funcție de obiceiurile tale. Nu te-ai născut cu convingerile pe care le ai astăzi. Toate aceste convingeri sunt adoptate și sunt condiționate de experiența de viață.

Imaginea de sine se construiește asemeni, iar aceasta ne îngăduie permanent accesarea și dobândirea oricărui tip de comportament. Neuroplasticitatea creierului de care se vorbește acum atât de mult în neuroștiință ne dă șansa mereu a deveni mai buni, a schimba și a adopta atitudinea potrivită, momentului de viață în care ne regăsim.

Vrei să schimbi ceva? Gândește-te că poți și astfel, având mereu în minte alegerea unei persoane ce ar putea fi modelul ideal al identității pe care o dorești, în schimbările din viața ta. ” … oare, ce ar alege acum?

Articol scris și publicat pe TION

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *