INTEGRITATEA cu care mergem înainte

Cum te simți în ziua a 15-a, din provocatoare #30daysglutenfree? ”SCHIMBAREA necesită abilitatea de a accepta lucrurile așa cum sunt și de a avea puterea de a le lăsa să fie, până când mintea se stabilizează din nou…”

 

Mi-a venit în minte cuvântul INTEGRITATE, odată cu citirea postărilor de pe grupul #dietetica. Ce oameni minunați adunați acolo, ce valoroase gânduri și idei se împărtășesc pe grup… Sunt recunoscătoare! Și, m-am gândit la integritate, ca și grup. M-am gândit la integritate, ca și valoarea umană.

Dan Siegel vorbește despre integritate într-un mod metaforic, extrem de sugestiv. În cartea sa, ”Mindsight: noua știință a transformării personale”, el descrie integritatea ca pe un râu cu două maluri. Unul este cuprins de structură – rigiditate, celălalt este al haosului – flexibilitate. Viața noastră ar putea fi văzută metaforic, precum o călătorie pe râu, mereu între cele două maluri. Pe  nici unul dintre ele nu avem voie să naufragiem. Plecând de la această clară descriere, m-am gândit la noi, acum. Parcurgem un proces prin care căutăm să integrăm un nou mod de viață, o nouă abordare. Căutăm să ne hrănim, fiind într-un echilibru între ce am ales până acum și ce alegem în aceste vremuri #glutenfree.

 

Integritatea, curiozitatea îmi doresc tare mult să-ți fie și ție suport – resurse, precum vâslele de navigare în călătoria pe care o facem împreună, acum.

 

Cerealele, într-o formă sau alta, au ajuns să fie prezente la fiecare mic dejun, pentru mic și mare. Nu doar la micul dejun, aș spune mai departe! Fac parte aproape la fiecare masă pe care o servim, sunt prezente sub diverse forme – pâine, pâine prăjită, cereale pentru mic dejun, fulgi de ovăz, brioșe, sandwich, cornuri, chifle, vafe, gogoși, rulouri, lipii… Poate că nu ai realizat până acum cât de mult carbohidrat din cereale ai în dieta ta zilnică! Și carnea vrea să fie la fel de prezentă la unii dintre noi, cei care consumă mezeluri și carne ”fără de care nu se pot sătura.” Oare, aceste două industrii – creșterea intensivă a animalelor și cultivarea masivă de cereale -, ar putea fi un pic mai atent studiate, de fiecare dintre noi în parte? Ceva se întâmplă și, tot mai tare am convingerea că, nu lucrează întru integritatea noastră – mai bine spus a sănătății noastre -,  aceste două domenii extinse îngrijorător de mult, în ultimele decenii.

Scoțând glutenul din alimentație, m-am surprins și eu cumva descoperită. Nu consumam multă pâine, maxim 2 felii pe zi dar, se pare că într-un anume fel, am fost surprinsă și eu. Mintea are mecanismele ei de funcționare, orice schimbare aduce o altă perspectivă, percepția alegerilor se schimbă…

 

Cât de importantă este propria supraveghere și păstrarea integrității deciziilor, în contextul  asimilării conștiente a schimbării. Da! Așa m-a ajuta Dumnezeu să merg mai departe. La fel nădăjduiesc și pentru mulți dintre cei prezenți în provocare că s-a întâmplat!

 

Cu ce înlocuiesc cerealele de la micul dejun, am fost provocată să răspund? Nu mie, unei dragi prietene angrenate în context…  O foarte bună întrebare! Iată ce propun eu:

  • semințele de in măcinate pe loc
  • semințele de chia
  • semințele de cânepă
  • nucile măcinate pe loc
  • semințe de dovleac crude
  • semințe de floarea soarelui crude.

Toate acestea pot fi servite cu lapte vegetal (cald sau rece), cu iaurt sau ceai din fructe cald. Mai pot fi garnisite cu fructe uscate, fructe de sezon, scorțișoară…

Cu ce înlocuiesc pâine, proaspătă sau prăjită?

Avem multe rețete de pâine realizată din pseudocereale, migdale, porumb… Eu am ales (pentru că era partea din hrana familie deja), pâinea din germeni de hrișcă.

Dulciurile le putem înlocui în sezonul acesta cu tot ce înseamnă fructe proaspete, la care ar fi bine să adăugăm întotdeauna și 2-3 nuci crude sau 2-3 nuci de Brazilia. Poți lua și 20 gr. de ciocolată amăruie, creierul iubește ciocolata cu cantitate mare de cacao! În rest, multe rețete de dulce fără gluten și zahăr găsești pe grupul #dietetica sau pe blogul meu personal.

 

N-ai nici un motiv să te oprești, dacă-ți dorești cu adevărat mai mult de la tine. Fie suplețea, fie voința, fie curiozitate să le întărești… Viața ne este dată pentru a o asorta imensului potențial pe care-l avem.” – Jurnalul terapeutic ”365 de momente de reconectare cu tine”

 

#day15glutenfree

#putereadeareușiîmpreună

#30DaysGlutenFree

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *