Intenția de vindecare a dependențelor

Știai că înțelegerea cauzelor dependențelor poate ajuta oamenii să le combată mai ușor?

Există două tipuri generale, ca și formă de mentalitate și de atitudine specifice omului:

– „fixă” și

– ”de creștere”.

Dintre cele două, o mentalitate de „creștere” este cel mai bun mod de a combate dependența, afirmă noi cercetări.
Persoanele cu o mentalitate de creștere recunosc că dependența poate fi combătută în moduri diferite și că poate avea multe cauze. În plus, acest tip de mentalitate nu rămâne blocat în idei absolutiste sau fataliste. Cei cu o mentalitatea de creștere nu se exprimă în termeni absoluți cum ar fi „niciodată”, „mereu”, „nimeni”, „toți”, șamd. Acești termeni aparțin mentalității fixe.
”Conștientizarea duce la rezolvare! Înțelegerea cauzelor și circumstanțelor care conduc la dependență poate ajuta persoanele să devină mai puternice.”
Dependența nu este dictată exclusiv de structura genetică a unei persoane.
Cei cu o mentalitate de creștere sunt mai predispuși să caute ajutor si mai încrezatori în capacitatea lor de a se schimba, au descoperit cercetătorii. Dimpotrivă, cei care consideră dependența o boală, mai ales una incurabilă (termeni absoluți) îi face pe aceștia să creadă că au mai puțin control asupra ei.
La acest studiu au participat 214 de persoane cu dependeță de droguri care au fost împărțite în două grupuri. Unui grup i s-a spus că dependența este o boală care implică schimbări în creier. Celui de-al doilea grup i s-a spus că dependența este deschisă schimbării, că poate fi modificată: o mentalitate de creștere.
Dr. Jeni Burnette, primul autor al studiului, a explicat:

„Am vrut să vedem dacă un mesaj alternativ care vizează schimbarea modulului de gândire ar putea afecta modul în care persoanele dependente privesc problema abuzlui și dacă acestea pot să schimbe felul în care se gândesc la dependeță. Mai exact, ne-am concentrat pe utilizarea unui mesaj de mentalitate a creșterii. Mesajul despre mentalitatea de creștere subliniază faptul că atributele umane sunt maleabile și știm din studiile anterioare că încurajează strategii de autoreglementare mai bune, cum ar fi a cere ajutor de la alții „.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au primit mesajul cu  mentalitatea de creștere au fost mai încrezătoare în capacitatea lor de a se schimba.
„Vrem ca oamenii să se simtă împuterniciți și încrezători să-și schimbe comportamentul, să nu  simtă doar vinovație, legat de asta”. – Dr. Desmarais
Modul de creștere e încurajat de asemenea oamenii să caute ajutor.
„Este încurajant să vedem că cei din grupul cu mentalitatea de creștere exprimă o dorință și o deschidere mai mare către consiliere sau terapie. Constatarea sugerează că ar fi mai util să vorbim despre diferitele motive pentru care oamenii devin dependenți „.  – Dr. Desmarais
Acest studiu a fost publicat în Jurnalul de Psihologie Clinică și Socială (Burnette et al., 2019).
Sursa AICI
1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *