Atenție la consumul laptelui de vacă – 1

Laptele de vacă nu este recomandat a se consuma zilnic și nici în cantități mari! 

Cu acest gând îți scriu aceste rânduri. Pentru a înțelege cum acest produs, la scară industrială în cantități enorme produs azi (vorbim de un sistem intensiv de creștere a vitelor), ar putea fi unul dintre factorii indigestiei, alergiilor, disfuncțiilor digestive sau proceselor inflamatorii din corp. Dacă nu ai nici una dintre afecțiunile amintite aici, dacă nu cunoști pe cineva care să sufere de acestea, acest articol cu siguranță nu este pentru tine. Însă, poate știi pe cineva… 

Dacă te simți balonat uneori, suferi de constipație, flatulențe, ești alergic la ceva sau ai alte afecțiuni alăturate proceselor inflamatorii atunci, cu siguranță, acest articol este și pentru tine. Oricât de incomod te va face să te simți, vezi ce poți lua cu tine de aici. Vezi, cum e fără produse lactate 30 de zile. Uneori este suficient și atât, ca să poți singur să faci alegerile mai conștient, de aici înainte.

 

”Mulți nu înțeleg nici astăzi că laptele de vacă prejudiciază organismul de minerale, inițiază dezechilibre hormonale și de metabolism…”

Vin către voi, pas cu pas, și intru în constituienții laptelui; vă prezint implicațiile pe care aceștia le au asupra organismului, din cercetările pe care le poți găsi și tu pe site-urile de specialitate. Cine nu crede să nu respingă din capul locului ca fiind false acest cercetări. Dimpotrivă, lecturați cu deschidere acest articol, lăsând convingerile limitative deoparte.

Laptele a intrat in sfera preocupărilor specialiștilor datorită bogăției sale de calciu și minerale. Din punct de vedere caloric, laptele integral, cel neprelucrat (nici nu voi pomeni despre cel pasteurizat!), conține: 20% proteine, iar un pahar de lapte conține tot atât de mult colesterol cât o bucată de friptură de 100 grame! Și, să nu pierdem din vedere faptul că avem un obicei alimentar cu prea multe grăsimi deja – aproximativ 40% din necesarul caloric/zi în loc de 30%!). Consumăm și proteine în exces (peste 100gr/zi în loc de aproximativ 1gr. proteină/kg corp!) și aproape deloc fibre alimentare. Lipsesc legumele din dieta multora dintre noi, din păcate…

 

”Consumul de lapte nu face decât să îngreuneze un sistem metabolic deja suprasolicitat…”

„Consumăm laptele degresat”, o să spuneți, doar că acela intră în sfera pasteurizării. Nu  zăbovesc asupra lui, pot spune doar atât: lactoza cât si proteinele greu digerabile – cazeina –  fac ca laptele să stea mult în stomac, fiind greu de digerat, reprezentând același ”balast” ca și în cazul laptelui nedegresat. În plus, procesul de degresare implică o tehnologie ce lasă o informație deloc bună pentru organism. Ei bine, dacă e consumat doar ocazional, nu este îngrijorător. Însă, a avea zilnic în dietă lapte sau lapte degresat poate reprezenta un factor declanșator a diferitelor afecțiuni și disfuncții în organism.

”Paradoxul abia acum începe…” E adevărat că laptele are un conținut mare, mult prea mare de calciu, da? Ok! ”Statisticile evidențiază că, țările cu cel mai ridicat consum de lapte au cea mai ridicată rata a osteoporozei.” Cum așa? Prin faptul ca organismul pierde Ca încercând să metabolizeze excesul de proteine adus de lapte (un procent de 20% față de 11-13% cât ar fi necesar). Așadar, în special cu Doamnele vorbesc acum, laptele nu ne ferește de osteoporoză și nu ne îmbogățește cu Ca…

 

”Consumul de lapte zilnic și în exces produce demineralizarea oaselor, produce mari dezechilibre în timp, sistemului hormonal…”

În urma consumului zilnic de lapte, excesul de proteină ce se descompune în tractul digestiv, încarcă intestinele cu un sediment vâscos, care este absorbit ulterior în sânge. Pe măsura ce acești produși se acumulează, prin consumul regulat, organismul încărcat se străduiește a le elimina prin piele (acnee, pete pe față, etc) și prin plămâni (guturai). Cele ce nu se elimina astfel, se descompun în interior, formând un mucus ce dă naștere la infecții, cauzează reacții alergice și încarcă articulațiile cu depozite de Ca.

 

”Știați că multe persoane cu astm bronșic, cu infecții auriculare, acnee sau ciuperci frecvente, s-au vindecat complet prin simpla înlăturare din alimentație a produselor lactate?”

 

Vă mai aduceți aminte, Doamnelor, de ce copiilor, când fac roșu în gât, nu avem voie sa le dăm lapte?

 

”Laptele favorizează staza mucusului, favorizează dezvoltarea bacteriilor, adică a infecțiilor în corp…”

Laptele conține hormoni, dezechilibrează balanța sistemului endocrin feminin, prin consumul regulat sau în exces. Aceste efecte se agravează odată cu aportul administrării hormonilor artificiali sintetici animalelor, în scopul creșterii producției de lapte. Și toate acestea distrug delicatul echilibru al sistemului endocrin.

 

”Apar frecvent infecții vaginale, tulburările menstruale, infertilitatea, chisturile, fibroamele, ovare polichistice?  Din păcate, laptele nu îndepărtează aceste afecțiuni ci le apropie de noi!”

 

În lucrarea „Hrană și Vindecare”, dieteticianul Anemarie Colbin descrie efectul dezastruos al laptelui asupra organismului femeilor și faptul că anumite discfuncții (inclusiv migrenele si dizarmoniile perioadei ciclului menstrual) au încetat complet, odată cu întreruperea consumului de lapte. Astfel, ar fi bine să ne informăm, să știm și să nu așteptăm semnale de alarma de la organism…

”Se sugerează tot mai mult că laptele de vacă joacă un rol în dezvoltarea bolilor cronice degenerative, netransmisibile, în timp ce laptele de capră este susținut ca având mai multe beneficii pentru sănătate. Laptele de vacă este o sursă bogată și ieftină de proteine ​​și calciu și un aliment valoros pentru sănătatea oaselor. În ciuda conținutului lor ridicat în grăsimi saturate, consumul de produse lactate întregi în grăsimi nu pare să provoace modificări semnificative ale variabilelor de risc de boli cardiovasculare. Introducerea timpurie a laptelui de vacă este un puternic determinant negativ al stării de fier. Laptele de vacă nemodificat nu îndeplinește cerințele nutriționale ale sugarilor, deși este acceptabil să se adauge cantități mici de lapte de vacă la alimentele complementare. Alergia la proteinele din laptele de vacă are o prevalență cuprinsă între 2 și 7%, iar vârsta de recuperare este de obicei în jur de 2-3 ani. Dovezile care leagă consumul de lapte de vacă de un risc ulterior de diabet de tip 1 sau de tulburări cronice degenerative, netransmisibile (obezitate, sindrom metabolic, diabet de tip 2, hipertensiune arterială) nu sunt convingătoare. Laptele protejează probabil împotriva cancerului colorectal, dietele bogate în calciu sunt o cauză probabilă a cancerului de prostată și există dovezi limitate care sugerează că consumul ridicat de lapte și produse lactate crește riscul de cancer de prostată. Nu există dovezi care să susțină utilizarea unei diete fără lapte de vacă ca tratament primar pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist. Laptele de capră nemodificat nu este potrivit pentru sugari din cauza conținutului ridicat de proteine ​​și minerale și a unui conținut scăzut de folați. Laptele de capră nu are un avantaj nutrițional clar față de laptele de vacă și nu este mai puțin alergenic. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a declarat recent că proteinele din laptele de capră pot fi adecvate ca sursă de proteine ​​pentru laptele de continuare și pentru sugari, cu condiția ca produsul final să respecte criteriile de compoziție stabilite în Directiva 2006/141/CE.” – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24029787/

 

Nu avem nici o concluzie, mai sunt atât de multe de spus. Însă, amintesc acum că produsele obținute din laptele de vacă, bune pentru consum sunt untul de casă, smântâna și iaurtul/chefirul/sana. Laptele și brânza de capră se apropie mult de dimensiunea moleculară a celulelor umane și se pot consuma fără riscul îmbolnăvirii. Iar laptele de vacă (mai ales de la animale crescute în mediu industrial intensiv de creștere) nu este recomandat pentru copii și adulți.

Bibliografie:

Virginia Faur, „Cât de puțin cunoaște omul pe sine” – FAVISAN

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24029787/

 

63 raspunsuri
 1. Miha
  Miha says:

  Aici te-as contrazice pentru ca nu expui toate fatetele problemei. Te referi la laptele proaspat, dar derivatele din lapte? Iaurtul, laptele batut, zerul sunt alimente mult mai usor digerabile iar primele doua pot fi usor degresate daca se doreste. Stiu ca in zilele noastre noul val este alimentatia vegetariana.. eu am incercat sa tin asa ceva, mi-a fost foarte rau. Dupa vreo trei luni am preferat sa introduc pestele si zerul in meniu, apoi si altele, dar in cantitati foarte mici. Si acum mananc carne, dar doua – trei mese pe saptamana, in general pui sau peste.
  Cand eram mica am avut un inceput de rahitism pentru ca nu am tolerat, culmea, tocmai laptele de mama!!!! Apoi am avut o tuse nenorocita ce nu a trecut decat cu un tratament la salina si lapte de magarita. Daca e sa te interesezi Lavinia vei vedea ca exista aceasta boala, in special la copii pana in 10 ani.
  Revenind la alimentatie… daca esti constient de viata ta, nu vei bea 2 litri de lapte pe zi si nici nu vei manca 10 fripturi sau nu stiu cat rantas. Cumpatarea este cheia vietii; tine de fiecare ce face cu propriile organe. Pentru ca de fapt despre asta este vorba, functionarea optima a organelor interne ca un intreg.
  Eu imi cumpar lapte crud si-l fac iaurt, uneori branza dulce, beau zer, mananc salate, fructe, evit cerealele din magazine si alte prostii preparate de acolo.
  Nu vreau sa traiesc 100 de ani, nici macar 80, insa cat voi avea imi doresc sa pot alerga pe bicicleta in voie cu parul in vant ;-)

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   „Eu imi cumpar lapte crud si-l fac iaurt, uneori branza dulce, beau zer, mananc salate, fructe, evit cerealele din magazine si alte prostii preparate de acolo.”…la fel si eu. Articolul se refera strict la lapte, atat!

   |Cumpatarea este cheia vietii…|”
   Multumesc!

   Răspunde
  • open mind
   open mind says:

   laptele de vaca este pt fiul vacii; are exact ce ii e necesar acelei fiinte pt dezvoltare normala; „esti ceea ce mananci” nu au spus’o bolsevicii, comunistii sau capitalistii. aversiunea ta fata de laptele matern tine de acceptul mamei de a avea/dori copii, si nu de o boala „intamplatoare” venita din neantul darwinist. Nu’ti face griji in privinta anilor pe care va trebui sa’i duci: ii reduci de fiece data cand consumi lactate si carme; luand in considerare ca te mai alimentezi si din market, ca mai treci si prin fata „portilor stelare” la controlul de la iesire, mai ai un wireless sau tv in casa, un telefon mobil, poate doua, grija iti este complet luata: nu vei apuca pensia, deci, fii linistita.
   Poti opta pentru o alimentatie si un mediu curat daca esti informat; altfel, te aburesti singur in „a voi-nevoi”. Vointa este motorul intentiei: fara acesti doi vectori, omul devine un cnp.

   Răspunde
   • cristina
    cristina says:

    Rahitismul nu e cauzat de intoleranta la laptele matern. De altfel, e greu de crezut ca poate exista o astfel de intoleranta. Rahitismul este cauzat de lipsa expunerii la soare (carenta vitamina D). Pentru prevenirea acestei afectiuni se administreaza Vigantol pana la un an jumate.

    Răspunde
    • lavinia
     lavinia says:

     Vigantolul este recomnadat pentru sinergia vit D și a Ca, așa este.
     Studii dovedite științific vorbesc despre ”rahitism” și legătura sa cu laptele de vacă… Nutriția este și ea o știință, cu progresele și cercetările proprii, cu dezvoltarea cunoștințelor de la un deceniu la altul. Putem să dăm atenție acestora sau nu, este alegerea fiecăruia.
     Să fim sănătoși, asta este important! Doamne ajută, numai bine!

     Răspunde
    • Lucia
     Lucia says:

     aversiunea impotriva laptelui e teribila ! bunica mea a avut vaci si bivolite si a baut zilnic lapte si a trait 88 de ani , si a muncit pina in ultimele 6 saptamini cu mintea clara ! Datele despre continutul laptelui si metabolizarea lui sunt complet neadevarate – sunt doctor si stiu ce afirm ! Luati un manual despre continutul chimic al alimentelor si comparati compozitia chimica a laptelui de vaca cu cel de capra si veti vedea deosebiri minime . In nici un caz la ptele nu produce Rahitism sau Cancer ; cei ce scriu pe internet asemenea lucruri probabil ca nu au studii nici in medicina nici in chimia alimentelor !

     Răspunde
     • Lavinia Bratu (Ceuta)
      Lavinia Bratu (Ceuta) says:

      e un subiect delicat…
      acum 100 de ani, în istoria românilor, laptele făcea parte din dietă, evident, sub forma de lapte prins sau brânză, preponderent…
      industria de creștere a animalelor de azi s-ar supăra tare să convenim cu toții că laptele este un aliment necesar în primii ani de dezvoltare și atât… e imposibil, sunt în joc investiții și bani foarte mulți…
      la nivelul dimensiunilor, nu putem compara vaca, cu capra sau cu omul…

      nutriția este o știință relativ nouă, de 100 de ani – să spunem – s-a pornit, iar descoperirile ei le putem lua în seamă sau nu…

      mereu spun că fiecare are puterea să simtă și să cunoască cele ce-i fac bine sau mai puțin bine…

      iertați ce nu vă cade bine sau nu înțelegeți… să mergem înainte cu bine, asta este important!

 2. Raluca Madalina
  Raluca Madalina says:

  Eu am intoleranta la lactoza de mica mica , de cand a inceput bunica sa-mi dea lapte de vaca. Pana la 6 ani am avut o urticarie ‘minunata’, pe care doctorii nu o puteau explica, doar la lapte nu s-au gandit, in rest, la toate… :)) Multumim pentru deschidere. Ramanem aproape :)

  Răspunde
  • Nico
   Nico says:

   Si eu cred ca am intoleranta la lactoza, desi nici un medic nu mi-a spus asta. Dar inca de cand eram mica, aproape de fiecare data cand beam lapte ma deranjam la stomac. De multe ori si branza avea acelasi efect.
   Si, ca si tine, am avut si eu urticarie in perioada copilariei, nu am stiut niciodata cauza. Abia acum ma gandesc ca probabil avea legatura cu laptele.

   Răspunde
 3. Ela
  Ela says:

  Mie imi place mult laptele de soia, insa deocamdata e cam scump pentru bugetul meu:) Beau cam un litru de lapte pe saptamana, e mult si atata?

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   Nu recomand laptele deloc, iar daca bei atat de putin, de ce sa nu iei de orz, de ovaz, soia sau migdale? costa aproximativ 9 ron/ saptamana!
   Numai bine si alegeri intelepte in farfuriile voastre!

   Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   Avem tendinta sa ne uitam dupa ‘forme’ si sa nu vedem ‘fondul, esenta’… suntem oameni imperfecti, nu-i asa? Si rautatea ta, draga Octav, ma bucra, imi da certitudinea ca fac bine ce fac, aceasta fiind forma ta de manifestare fata de mine, o accept cu bucurie si iti multumesc… da, ar trebui sa scriu mai atent, sa ma corectez la final de scriere articol, dar trec peste asta si ma gandesc la esenta ce o trimit catre voi, nu la credibilitate… noi toti stim tot, ne mai reamintim unora altora, cam atat. Daca ne-am asculta corpul, ne-am activa sa intelegem mesajele corplui, am stii ca laptele nu poate fi o alegere de hrana, simplu, dragul meu… doar ca, ne mai pierdem in lumea asta, in care simturile au alte conotatii…
   multumesc Octav… multumesc!

   Răspunde
   • Gabriela
    Gabriela says:

    Draga Lavinia, multumesc mult pt articol, este util. Cat despre personaje ca Octav, eu te-as sfatui sa-i ignori. Prostia nu se poate vindeca.

    Răspunde
 4. niko
  niko says:

  Laptele poate fi considerat cel mai complet si echilibrat aliment. Hrana cea mai adecvata pentru orice pui de mamifer este laptele ce provine de la mama lui. Tot asa, pentru puiul de om, laptele de mama este idealul aliment.

  Laptele este descris drept „o secretie holomerocrina”, intrucat la „fabricarea” lui iau parte atat componente umorale, cat si celulare, ale organismului. Este greu sa va imaginati cat de complicat este mecanismul de sintetizare al laptelui in glanda mamara.

  Adeptilor evolutionismului pur, celor care incearca sa ne convinga ca toate au aparut pe aceasta planeta minunata – in mod spontan, de la sine – nu le-as cere altceva decat sa-mi produca (prin orice mijloc stiintific) o cana cu lapte. Pentru asta le-as da cateva brate de iarba, o galeata cu apa, un drob de sare si mult soare. Si hai, sa nu ziceti ca sunt un zgarciob, vreo doua maini de tarate de grau.

  Dar totul este in zadar – fiindca nimeni nu poate produce in mod artificial o cana cu lapte. Cam dezamagitor, dupa toate rachetele si computerele, si laserele si toate alea – alea.

  O Cana Cu Lapte ! Spuneti-le lucrul asta pustilor vostri cand nu vor sa bea laptele ! Spuneti-le ca lichidul acesta banal, care sta in cana in fata lor, NU POATE fi fabricat de om !

  Laptele a fost sesizat de specia umana drept o sursa extrem de valoroasa de hrana. Va intrebati poate de ce au fost domesticite – si folosite pentru productia de lapte – numai vacile, bivolitele, oile, caprele, iepele (!), magaritele (!), camilele …. Si de ce nu si scroafele, catelele, pisicile etc.

  Pentru ca numai aceste animale au glanda mamara de tip „cisterna”. Adica laptele secretat se depoziteaza aici, pana cand poate fi muls. La celelalte specii, secretia lactata este instantanee. Adica puii scancesc si incep sa frece mameloanele mamei si, dupa cateva minute de masaj pe mameloane dar si de „fredonat pe creier”, mama incepe sa secrete lapte ! Nu mult – cativa mililitri (pana la 10-20) la fiecare mamelon – suficient pentru o gustare rapida. Dupa alte 30 de minute, alt masaj, alt „fredonat la melodie”, alta secretie. Si tot asa.

  Laptele nu poate fi inlocuit cu altceva – vorbesc din punctul de vedere al nou-nascutului. Parintii „proaspeti” stiu asta de la zilnicul sau saptamanalul alergat dupa „laptele praf”, atunci cand mama n-are lapte.

  Populatiile de pe intregul mapamond au o „cultura” a laptelui si lactatelor. Pentru ca laptele dulce este anevoios de pastrat – si in anumite cazuri chiar imposibil de consumat – vezi intoleranta la lactoza, s-au dezvoltat numeroase metode de conservare si de consumare a produselor din lapte.

  Sa ne oprim putin la „intoleranta la lactoza”. Lactoza este glucidul din lapte. Pentru ca sa il digeram, avem nevoie de o enzima – lactaza. Daca aceasta enzima este secretata de toti bebelusii normali, la o anumita varsta – 12-13 ani – uneori mai devreme – anumite populatii (mediteraneana, africana etc) ajung sa aibe un deficit al acestei enzime si nu mai pot digera lactoza. Ce se intampla cand o astfel de persoana consuma lapte dulce ? Parte din lactoza ramane nedigerata, trece din stomac in intestinul subtire, apoi mai departe in cel gros si aici incepe sa fermenteze cu efecte foarte violente: diarei spumoase si colici foarte dureroase. Problema a fost identificata destul de recent, s-au facut si statitici – in anii 50-60 OMS a trimis numeroase ajutoare populatiilor africane suferinde de foamete – sub forma de conserve de lapte praf ! Surprize, surprize ! In majoritatea celor flamanzi a dat diareea ! Au realizat in final greseala comisa, dar pentru unii era deja prea tarziu.

  Dupa cum spuneam, laptele este un aliment foarte complet. Are un continut foarte mare in vitamine (pe langa ceilalti nutrienti), dar atentie – vitamine care se cam distrug la fierbere. De aceea, din puct de vedere strict nutritiv, laptele crud este cel mai valoros. Spun „strict nutritiv”, pentru ca d.p.d.v. igienic este destul de riscant sa bei lapte crud. Sunt multe boli care se pot transmite de la vaca (oaie, capra) la om – asa ca daca nu cunoasteti foarte bine starea de sanatate a animalului, mai bine il fierbeti. Oricum, prin fierbere vitaminele nu se distrug in totalitate – raman pe undeva, mai putin de jumatate (cantitativ).

  Unul din modurile de preparare a produselor lactate este acidifierea. Omul a observat ca laptele, la cald si in mediu acid, coaguleaza. De fapt, cea care precipita, este cazeina – proteina din lapte. In functie de tulpinile bacteriene probiotice (bacterii acido-lactice, fermenteaza lactoza, producand acid lactic) utilizate, produsele alactate acidifiate sunt diverse: iaurt, sana, kefir, kumis (o bautura produsa din lapte de iapa – usor alcoolizata), sau mai simplu – lapte batut. Arabii produc un fel de iaurt deshidratat – dupa acidifierea laptelui si formarea coagulului, iaurtul se intinde pe niste bucati de panza si este uscat. Se formeaza niste bucati destul de fragile (cam ca niste cruste), de culoare alb-galbuie, care pentru a fi consumate trebuiesc dizolvate in apa. Personal nu am vazut, intregul procedeu mi-a fost descris de un palestinian.

  Exista pareri pro si contra referitoare la cat de benefic este laptele pentru alimentatia noastra zilnica. La sugari si copii este esential. Pentru restul nu vreau sa intru in polemici. O singura observatie as avea: uneori, laptele de vaca este destul de greu digerat de catre batrani. Recomandarea: sa se teaca pe lapte de capra. De ce ? Pentru ca laptele de vaca, ajuns in stomac, la pH acid si temperatura destul de ridicata (37 grade) precipita (coaguleaza) sub forma unui bloc. Care este destul de greu de patruns de enzimele gastrice. de aici digestie partiala, fermentatii nedorite, colite etc. Laptele de capra in schimb, coaguleaza sub forma de „fulgi”, fiind mult mai usor „atacat” de enzime si digerat complet.

  Cam atat despre lapte, azi.

  Răspunde
   • lavinia
    lavinia says:

    Niko, am trimis un link, un articol, care aduce argumente stiintifice articolului de mai sus; NU MAI BETI LAPTE, ESTE NESANATOS!

    Acum, ma gandesc ca si eu ma pot apuca sa scriu despre niste rachete ce vor fi trimise in Cosmos in curand, despre tehnologia lor si as putea sa fiu pe acelasi palier al detaliilor, cam cum ai fost tu vis-a-vis de lapte. Adica, mi-as da si eu cu parerea!!!
    Te rog, daca vrei sa stii mai mult, sa intelegi mai mult, atunci te indrum sa citesti si sa te documentezi, sa intelegi fenomene si sa te testezi personal… iar dupa ce vei face din toate astea ‘treaba’, mai stam de vorba.
    Multumesc! Numai bine!

    Răspunde
 5. Rahela
  Rahela says:

  Buna,as dori sa stiu daca iaurtul de baut ,chefir ,smantana sau iaurturile normale sunt ok? sau mai ok..? cand am fost mica ,am avut intoleranta la lactoza…acum beau si consum lactate foarte mult!!! si nu observ sa am ceva,…(in afara de celulita) :D nu stiu daca are vreo legatura ………?

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   Iaurtul este considerat un aliment viu, recomandat a fi consumat, poate nu zilnic, dar se poate folosi de căteva ori pe săptămână. Este sănătos și perfect pentru micul dejun!
   Laptele nu este recomandat…
   Cât despre celulită, ce să spun, au și fetițele de câțiva anișori… Cauzele sunt multiple… Să ne focalizăm spre mâncare crudă, lipsită de grăsimi saturate și alimente procesate și rafinate, acesta ar fi sfatul meu. Și, mereu atenție la gânduri, să fie alese!

   Răspunde
 6. catalina
  catalina says:

  buna,am citit articolul si am ramas uimita de efectele devastatoare ale laptelui asupra organismului,efecte de care nu aveam habar,sincer.sunt sigura ca daca ar fi sa luam multe alte alimente la „puricat”am gasi tot atatea pericole pt sanatate ca si in lapte.in ziua de azi nici nu mai stii ce sa consumi.te hotarasti sa renunti la mezeluri si conserve prelucrate „chimic” si sa te axezi pe alimente naturale (dintre care si laptele) si hop te trezesti ca nici asta nu e o alegere buna.trebuie sa fii tot timpul atent la ce se mai descopera ,ca in functie de cercetari,sa-ti alimentezi organismul!astea sunt vremurile in care traim!!pana la urma bine ca se cerceteaza si se informeaza ,deciziile personale de alimentatie apartinanad fiecaruia.
  eu consumam lapte destul de des(pana in momentul de fata cand,dupa articolul tau si alte cateva articole…am renuntat)insa iaurtul poate fi consumat cata de cat in „siguranta”?de exemplu,laptele pus la prins,branza facuta acasa .sau trebuie sa suporte si alte fermentari,fierberi pt a nu fi atat de daunator?si cat de des pot fi consumate(pe saptamana)?
  iti multumesc anticipat daca ma lamuresti in chestia asta
  as mai avea o intrebare,lucru pe care l-am cautat pe multe site-uri dar n-am gasit explicatii:eu alaptez iar bebelusul meu(5 luni) e mai mereu constipat,poate fi din cauza mea si a consumului de lapte?influenteaza laptele de vaca lapticul meu?mentionez ca nu am inceput inca diversificarea bebelusului
  iti multumesc inca o data si felicitari pt articol,foarte bun si util!

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   Iaurtul este bun, chiar indicat, brânza se folosește – ca să nu dăuneze – sub formă de condiment!
   Încearcă să te oprești din a mai bea lapte de vacă, încearcă laptele vegetal, vei fi uimită de schimbări, sunt convinsă! Constipația poate fi cauzată, desigur, de laptele de vacă. Și nu uita să bei multe ceaiuri, să te hidratezi și să ai un lapte hidratant și hrănitor.

   Rămânem aproape, cu bine!

   Răspunde
 7. livia
  livia says:

  Lavinia,

  Am spicuit doar articolul tau. Prin natura meseriei aud zilnic asa ceva. Am intetes ca vorbeste de teoria conform careia consumul de laptele de vaca este daunator sanatatii organismului uman.
  O teorie aruncata pe piata de unii nutritionisti si grupuri de interese financiare.
  Ceea ce expui tu aici e doar un val care „ca valul trece”,dar care este incalecat de oameni needucati si usor manipulabili ca tine.
  Daca vrei sa dai sfaturi in nutritie uita-te putin in istoria acestei discipline cu solide cunostinte de chimie, fizica, biologie si nu numai.
  In interventia mea nu a fost intentia de a jignire( deci nu te simti).
  Numai bine.

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   http://www.lavi-enrose.com/laptele/

   Citește, dacă ai bucurie de cunoaștere și evoluție, acest articol plin de date științifice referitoare la ”laptele de vacă”. Nutriția este o știință ce dobândește de aproximativ 100 de ani cunoașterea. Se cercetează, se descoperă, așa funcționează ”cunoașterea științifică”… Cum altfel ar putea?!?

   Știi, Livia, iartă articolul și iartă și acest blog, toate cele pe care tu le găsești necuvincioase și îndreapt-ți gândul și atenția către cele ce te bucură și îți dau o stare de bine. Cu mult drag ți-am răspuns!

   Și, aș mai vrea să-ți spun că ultimul experiment cu laptele de vacă l-am aplicat pe mine, recent. După vreo 8 ani fără gram de lapte, am băut câteva zile la rând câte o cană. În câteva zile mi-a apărut mucus la nivel faringian…

   Sănătate ție, mie, tuturor și putere de cunoaștere personală, să simțim tot ce ne face bine! Cu bucurie, numai bine!

   Răspunde
 8. Magda
  Magda says:

  Bună,
  felicitări pentru articol. Bunica îmi spunea că laptele este bun pt copii și pentru bătrâni când dau in mintea copiilor (glumea ea). Adică stirea e de mult(de 25-28 de ani o știu eu) …se știa…dar unde e interesul? Nu tu vanzare medicamente, nu tu clienți prin spitale…
  Ți-am gasit articolul cautand pe net explicații pentru o aberație citită intr-un manual de nutritie: nu stiam ce înseamnă Colostru, ” proteină de calitate superioară cu proprietăți cu totul speciale…tolerat de om….neindicat pt copii mici”.
  Colastra știam eu ce e, de la bunica. Dar nu puteam crede ca acum e voie sa bei laptele vitelului. Iar pe anumite site-uri este recomandată chiar și pentru cei mici.
  Așa ca degeaba te superi tu si incerci sa explici, cand eu trebuie sa învăț pt un examen prostii de genul acesta.

  Iar in legătură cu iaurturile și alte derivate ale laptelui, nu aș face exces. Adică f rar, spre deloc.
  Din ce zici tu acolo..înțeleg că nu am voie droguri, dar dacă le las la macerat, fermentat etc sunt bune si le pot consuma de 3-4 ori pe săptămână. Nu înțeleg….
  Cu drag, Magda

  Răspunde
 9. Alex1
  Alex1 says:

  Lavinia, spuneai intr-un comentariu: ”Iaurtul este considerat un aliment viu, recomandat a fi consumat, poate nu zilnic, dar se poate folosi de căteva ori pe săptămână. Este sănătos și perfect pentru micul dejun!” , iaurtul este tot lapte, deci este acid, PH sub 7,, deci nu poate fi sanatos la fel si celelalte alimente din lapte care sunt extrem de daunatoare (unt, branza,). singurul care este neutru din lapte, deci nici macar alcalin, este zerul. Corpul nostru este ALCALIN, si asa trebuie sa ramana pentru a funtiona cum trebuie. laptele mai are si sodiu adica sare, care stim cu toti ca este daunatoare, si are si lactoza cum ziceai si tu , care inseamna zahar, practic acestea impreuna il fac acid. Deci va dati seama cat de acida este branza sarata. care este si cel mai constipant aliment. Am lucrat in ferma de vaci in afara si beam laptele direct din tanc, aveam niste durere de burta ingrozitoare- de ce? simplu ca era foarte acid, baut mai ales fierbinte. Slava domnului ca nu mai consum lapte, si nici un fel de produs de origine animala. Sa auzim de bine. As putea sa va povestesc 1 zi despre ce se intampla intr-o ferma si cu siguranta cred ca foarte multi a-ti devenii vegani. sau nu a-ti mai pune gura pe lapte.dar toate la timpul lor, deja de la 1 octombrie, pornesc o campanie- proiect , in a instiinta lumea despre ce se intampla in ferma si nu numai, deocamdata pe plan extern, si peste cativa ani revin si in Romania, poate chiar mai devreme online- cu un site. Sa auzim de bine, Vreau sa inchei spunand doar atat: CAND BETI LAPTE FACETI RAU UNEI MAME. Daca vreti mai multe detalii, ma puteti contacta. alexpopes0@gmail.com

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   Pentru cantitatea însemnată de probiotice dată de bacteriile din el, consider că da, iaurtl este un aliment viu. Iar procesarea li de către organism este realizată cu totul altfel față de laptele simplu…
   Mulțumesc pentru cele scrise și mult succes în tot ce vă propuneți!
   Să ne reauzim cu bine!

   Răspunde
 10. ioana
  ioana says:

  Buna ziua,
  Ioana ce specializare ai daca nu te superi?
  Mananc lapte de cand ma stiu, si in cantitati mari si sunt perfect sanatoasa.
  Hai sa nu mai scoatem astfel de articole.

  Sa ne fie de bine.

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   Doar că pari un pic ”acidă”, cu iertare o spun și îmi pare ăru, dar trebuie să spun și eu ceva.. Asta, ca să te lămuresc atât cât pot, să fii îngăduitoare, să privești spre articol ca un rezumat al cercetărilor de zeci de ani în domeniu. Nutriția este o știință relativ modernă, cu studii ce nu depășesc 120 de ani. O știință ce vine în întâmpinarea omului prezent, spre a-și cunoaște mai bine posibilitatea derulării unei vieți lipsite de boală, mai plină de bucurie și împlinire. Iar hrana sa, poate să-l ajute fff bine în acest demers. Una este să trăim 70 de ani, ultimii 20 sub tratamente medicale afectați de vreo boală, alta este să trăim 90 de ani, sănătoși până în ultima zi de viață. Acesta este rolul, sau sensul studiilor actuale, așa este și firesc. Putem accepta schimbările, și fără vreo ”aciditate” să tolerăm informațiile ce vin către noi. Le putem pune spre cercetarea proprie sau le putem lăsa deoparte de noi.. Frumusețea ar fi să o facem cu eleganță, ”fără aciditate”… Vă mulțumesc de înțelegere și vă doresc viziune și putere în tot ce faceți! Doamne ajută!

   Răspunde
 11. Bulz Irina Lavinia
  Bulz Irina Lavinia says:

  Bună Lavinia, nu de mult timp copilul meu a început să facă o alergie mai serioasă, adică niște bube foarte mari, am fost la doctor și ia făcut analizele și mi-au zis ca este alergic la lapte, și mi-a zis 1 an regim, și doar lapte de soia, în schimb nu mi-a zis ce se poate întâmpla dacă copilul mai mănâncă lapte, adică produse pe baza de lapte, este copil și mie foarte greu pentru că în fiecare aliment este lapte, are doar 5 ani și câteva luni, mie frică, la soțul meu doctorița 1ia spus ca poate sa facă galbenare, e adevărat? Noi suntem în Austria și mie puțin mai greu cu limba și mor de ciudă ca nu pot sa pun întrebările asa cum vreau eu, te rog ajută-mă sa înțeleg, a zis ca nici produse cu lactoza Free nu pot, e foarte greu și nu se găsesc. Mulțumesc mult

  Răspunde
  • Lavinia Bratu (Ceuta)
   Lavinia Bratu (Ceuta) says:

   Nu-ți fă griji, ai să te obișnuiești, gândește-te câți dintre noi nu avem aceste produse pe bază de lactoză în dietă… Suntem foarte mulți care evităm aceste alimente, aici sunt și eu! Ai răbdare, ascultă sfatul și ai să vezi că lucrurile vor intra încet într-un normal. Bine că ați descoperit acum toate acestea și corpul nu se mai chinuie de aici înainte să proceseze ceva peste puterea lui… Doamne ajută!

   Sănătate, inspirație și bucurie în schimbare, numai bine!

   Caută lapte de cocos, migdale, orez… sunt delicoase și sănătoase!

   Răspunde
   • Elena
    Elena says:

    Intradevar, laptele pasteurizat este lipsit de enzime si de tot ce l-ar face valoros pentru organism. Lapte crud cine si de unde mai are curaj sa bea? Dar ca sa recomandati lapte de soia, mi se pare departe de scopul dvs de a educa oamenii in legatura cu hrana sanatoasa. IVa rog sa va informati si ,mai ales, sa nu mai recomandati soia pentru copii, in nici o forma, lapte sau altfel, daca nu e organica si neaparat fermentata!
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/04/soy-dangers-summarized.aspx

    Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
     Lavinia Bratu (Ceuta) says:

     Recomand laptele de soia făcut în casă, alternat cu laptele de migdale, caju, ovăz.

     Nu recomand laptele de soia din comerț, izolatul proteic din soia fiind controversat, în ceea ce privește procesul prin care se ajunge la acest produs. Există factori carcinogeni rezultați din procesul de fabricație…

     Dar, repet, laptele vegetal făcut în casă este foarte bun!

     Răspunde
 12. Costica
  Costica says:

  Buna,
  Si eu,ca multi dintre voi ,am citit nenumarate articole despre despre faptul ca laptele de vaca etc.precum si branzeturile,sunt inadecvate alimentatiei umane,chiar,, otravitoare,, In momentul de fata sunt convins desi mai gust uneori,de pofta cate o feliuta de cas proaspat sau de telemea de Sibiu. Dar problema mea,nedumerirea mea,si de aici intrebare catre voi este alta.
  Zerul,in principal obtinut din laptele acru, si untul clarifiat sau ghee, despre care tot am citit ca ar fi produse sanatoase,voi ce parere aveti despre ele?

  Răspunde
  • Lavinia Bratu (Ceuta)
   Lavinia Bratu (Ceuta) says:

   Zerul este un produs alcalin, cu aport bun de Ca pentru organism.
   Urda este bună, asemenea. Despre unt, nu spun nimic…
   Și iaurtul face parte dintr-o dietă echilibrată, dacă este din lapte de capră și făcut în casă, cu atât mai mult!
   Toate ne sunt permise, dar cu măsură… Brânza este un aliment-condiment, poate face parte din dieta ”cât două degete”, iar laptele – din păcate – nu ne este recomandat.

   Vă doresc sănătate și mereu alegeri conștiente în dieta de zi cu zi!

   Răspunde
    • Lavinia Bratu (Ceuta)
     Lavinia Bratu (Ceuta) says:

     Osteoporoza apare în zona intrării la menopauză și se spune că, pentru a face ca această perioadă să fie plină de sănătate și vitalitate, ar fi bine ca de pe la 40 de ani să fim atente (femeile fac osteoporoză, în munăr mult mai reprezentativ) la alimentație. O dietă alcalină ne ajută la protejarea mineralelor noastre: Ca, Mg, Na, K. O alimentație acidă necesită mineralele noastre, pe care le pierdem spre alcalinizarea corpului.
     După 40 de ani, de ex, se spune că femeia ar fi bine să consume doar de 2 x/săptămână carne, să evite brânza și prăjelile.

     Dacă ar fi să dau exemplu 1 obicei ce ne ține departe de osteoporoză? Cănsumați zilnic suc de morcovi, este atât de bogat în Ca și este perfect și pentru sistemul imunitar, prin puterea sa antioxidantă!

     De osteoporoză ne ferim printr-o atenție asupra alimentației alcaline ce ne ține departe de această afecțiune.

     http://www.lavi-enrose.com/alimentele-alcaline-versus-alimente-acide/

     http://www.lavi-enrose.com/greutatea-in-plus-si-dieta-alcalina/

     http://www.lavi-enrose.com/aciditatea-si-alcalinitatea/

     Cu drag, vă doresc sănătate!

     Răspunde
 13. maria
  maria says:

  imi este greu sa cred ceea ce spuneti dumneavoastra, deoarece am crescut la tara cu lapte de vaca, bunica din partea tatalui a trait pana la 91 de ani a avut vaca iar mancarea ei preferata era laptele de vaca si branza facuta de ea, tatal din partea mamei are 91 de ani si ii aduc de la tara in fiecare saptamana lapte avem si dulce si prins si nu avem nimic
  niciodata nu ama cumparat lapte din magazin este o otrava curata, un lapte adevarat nu rezista mai mult de doua zile in frigider dulce, apoi incepe sa se branzeasca si se face lapte prins.O mizerie umana sa spuneti ca laptele pasteurizat care zace prin galantarele magazinelor zile intregi care au tot felul de substante care se zice ca il mentine proaspat este mai bun decat laptele de vaca natural.
  Va rog sa incercati sa dati de baut unei pisici lapte de vaca si lapte din magazin: o sa vedeti surpriza, se vaduce la laptele de vaca.De ce? Pisica are un simt al mirosului f dezvoltat si simte ca cel din magazin are compusi chimici in el. Am facut o experienta dupa ce mi-a spus cineva de la OPC acest aspect si s-a adeverit. Va urez o seara buna

  Răspunde
 14. vali
  vali says:

  O totala abureala. Aici m-am oprit -citez „50%grasimi (majoritatea fiind saturate, adica nu de buna calitate, ar zice corpul tau!) ..” . Total fals – grasimile saturate sunt sanatoase . Iar ca sa stiti ceva clar odata si pentru totdeauna : fibrele nu sunt necesare pentru digestie. Mituri, mituri …

  Răspunde
  • alina
   alina says:

   care sunt grasimile saturate.. alea santoase de care zici tu?? :))) Iar daca fibrele nu ajuta digestia.. atunci dupa parerea ta de om ”cu stiinta multa” ce anume ajuta digestia? si neaparat vrem sa stim cum ai facut studiul, acasa tu singur, sau cum? :D

   Răspunde
 15. Asclepios
  Asclepios says:

  Lavinia, afirmaţiile tale ar trebui susţinute, conform normelor ştiinţifice, de citarea a cel puţin trei surse bibliografice pentru orice idee „revoluţionară” pe care o arunci în imensul spaţiu virtual al Internetului. Te-ai uitat vreodată pe Wikipedia, ca să vezi cum se face?!
  Nu ai dreptul să dai sfaturi tuturor în baza unor aberaţii care nu au nimic de-a face cu medicina, nutriţia, chimia, fizica sau măcar cu bunul simţ. Apropo, doctoratul tău este în nutriţie sau poate în alt domeniu?
  Tu, te gândeşti cât RĂU poţi să faci publicând nişte idei fără susţinere ştiinţifică, care pot afecta viaţa multor oameni înşelaţi de aura ta de „doftoroaie în alimentaţie”?! De „Primum non nocere” ai auzit?
  În fine, nutriţia nu este un domeniu atât de nou precum spui. „Hrana să fie medicamentul tău…” (Hipocrate).

  Răspunde
 16. Tibi
  Tibi says:

  Vezi, tu esti genul ala de om care in 1990 scria articole „stiintifice” despre cum vom ramane noi in anul 2000 fara pic de apa in Dunare. Si nu oricum, ci din cauza ca se va evapora prin fierbere.

  Stiu, chimia nu e pentru oricine.

  Răspunde
 17. Clau
  Clau says:

  Doar pentru faptul ca sunteți vegetariana nu ar trebuii sa dezinformații oamenii.De băuturi carbogazuase si alimente de tip fast food nu scrie nimeni nici un articol? Acestea provoacă cancer cu adevărat.
  Si eu recunosc ca ,carnea nu e sănătoasă. dar nu sunt deacord cu vegetarienii in totalitate. De ce sa minți lumea doar ca ești frustrat ca se consuma proteine animale? Daca nu te-ai conformat cu lumea in care trăiești ,ți-ai dat bine seama este o lume rea. Eu voi continua sa beau lapte întrucât nu face rău,si după 30 de ani o sa postez pe forum(daca mai exista)

  Răspunde
 18. Iulian
  Iulian says:

  Citez:Va invit la un pahar de lapte de orez sau soia, migdale sau ovaz…Noroc si Sanatate/// lapte din soia? Vorbești serios? Soia conține fitoestrogeni, apariția nodulilor mamari iar la bărbați ginecomastie și inhibarea testiculelor de a produce testosteron! În America este interzisă fabricarea produselor din soia ca si aspartamul!!!

  Răspunde
  • Lavinia Bratu
   Lavinia Bratu says:

   Fitoestrogenii din soia pot fi priviți și altfel, oare? Sunt multe studii care atenstă puterea lor vindecătoare, altele spun exact cele menționate de Dvs.

   Recomandare: nu anume ceva ne face rău, ne face rău lipsa cumpătării și cantitatea!

   Astfel, 150-200ml de lapte, de oricare ar fi el, în lipsa intoleranțelor, este bine venit oricui.

   Sunteți în acord cu asta, oare?

   Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *