Mancam intre mese si daca da, ce anume?

1393593_600967133303200_132067262_nA mânca sau nu între mese, iată o întrebare ce nu are un răspuns general valabil pentru noi toți. În primul rând, noi depunem un efort diferit, de aici nevoile noastre nutriționale sunt complet diferite. Apoi, modul în care ne organizăm mesele zilei poate vorbi diferit, din nou, despre nevoia -sau nu- de a avea gustări între acestea. Starea noastră psihică, stresul de zi cu zi, ne îndeamnă să gestionăm diferit, fiecare dintre noi, orele în care muncim, nevoia de a avea ”ceva de ronțăit” la îndemână, sau nu.

Astfel, este greu să vorbim despre cât de sănătos sau de eficient este să avem gustări între mese…

O analiză dură asupra modului nostru de hrană ne va spune că este optim și suficient să avem 3 mese pe zi, și atât! Ne alimentăm (adică ne hrănim, deloc eficient!) de foarte multe ori, ca un act emoțional, social, de adaptare la stres, nicidecum din nevoi nutriționale. Dacă hrana noastră ar fi bine aleasă, adică ar fi în proporție de minim 51% crudă la fiecare dintre mese, atunci nevoia de a mânca s-ar stinge mult, întrucât aprovizionarea organismului cu nutrienții vitali este realizată optim. În schimb, o hrană concentrată (adică procesată termic) este privată de nutrienți, sărăcită fiind de aceștia, iar după o astfel de masă, nevoia de a mânca apare repede, deoarece corpul noastru parcă ar vrea să spună: ”dă-mi, te rog, ceva cu adevărat hrănitor, masa de mai devreme fiind săracă în nutrienți și am nevoie de elementele de susținere a vieții, pentru o bună funcționare!”. Da, de cele mai multe ori – doar să urmăriți -, după o masă gătită, foarte repede ne este foame. Iar asta se întâmplă pentru că…nu am mâncat mai nimic, nu ne-am hrănit, din păcate!

Atenție, între mese ne este sete…

Cu certitudine, un sfat general pentru noi toți este acela că, de fiecare dată când ne este foame între mese, poate să ne fie doar sete!!!

Da, de fiecare dată vă îndemn să serviți un pahar generos cu apă plată și veți avea surpriza să constatați că și nevoia de hrană dispare, de multe ori. Ne era doar sete!!!

De ce spun asta? Este foarte simplu de înțeles: centrii corticali ai setei se află în vecinătatea celor răspunzători de sațietate, astfel comenzile senzațiilor pot fi ușor confunate. În plus, neurotransmițătorii ce ajută la primirea informației de sete, de nevoie de apă, sunt primiii afectați de deshidratare, astfel că nu mai putem aștepta aceste informații de la ei, optima lor funcționare fiind deja afectată de deshidratare. De multe ori aud spunându-se: ”dar mie nu mi-e sete!”. Nu este adevărat, nu știi că ți-e sete, iar unele teorii ne spun că atunci când simți nevoia acută de a bea apă, organismul suferă de o deshidratare evidentă. Să nu stăm ”să ni se facă sete”, să bem mereu apă, așa pare să fie rețeta bună de hidratare.

Gustări, da sau nu?

Personal, vă îndemn la 3 mese pe zi, fără gustări (unor pacienți, în terapiile personalizate le recomand gustările), dar – în general – vă îndemn doar la cele 3 mese, între ele fiind bine venite lichidele. Beți apă (creierul noastru are cea mai mare nevoie de ea!), beți ceaiuri din plante medicinale (ele vin cu o informație incontestabilă de bine, de sănătate), beți sucuri proaspte de fructe și din rădăcinoase.

Despre ce alegem între mese, voi scrie în viitor, până atunci vă îndemn să fiți atenți cu voi, cu adevăratele nevoi -nu pofte!- și de unde apar ele.

O săptămâna plină de bucurii, sănătate și spor în toate!

Articol publicat aici: http://www.tion.ro/mancam-intre-mese-si-daca-da-ce-anume/1374262

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.