Nutritionistul Andrew Weil si cateva sfaturi de nutritie
Nu ocoliti ce este gras, ocoliti ce este prelucrat!
Se manca grasimi animale fara opreliste in vechime, iar asta nu le dauna. De ce? Pentru ca slanina o preluau direct de la animal, grasimea o inghiteau odata cu laptele nesmantanit, iar uleiul il obtineau numai din semintele stoarse la rece. Procesarea alimentelor dauneaza calitatilor lor nutritive, iar organismul nostru simte ca-l ”servim” cu altceva decat cu ceea ce ne-a dat noua natura.
Acest cuvant ciudat identifica un condiment popular indian, putin folosit in Europa. In India, este cunoscut inca din antichitate. ca un puternic antiinflamator, capabil sa inlature durerile provocate de reumatism. Experientele facute pe cobai au dovedit ca ingredientul sau activ, curcumina, previne boala Alzheimer. Nici nu era nevoie de atatea experimente: in India, aceasta boala are rata cea mai mica din lume.
Somon, ulei de masline si de nuci, fructe, legume, vin rosu…
Meniul de mai sus nu vindeca nimic, dar previne eficient inflamatiile (ah, ce dureroase sunt!) si cancerul. Un asemenea regim preventiv poate nu prea place, insa este obligatoriu pentru cine locuieste intr-o tara evoluata, afectata de fumat (chiar pasiv), de stres si de o alimentatie „inobilata” cu aditivi.
Sa ne ferim de carbohidrati?
Da, fereste-te de glucidele din produse rafinate: zaharul, dulcurile de pe rafturile din magazine, dulceturile si altele de acest fel te duc, mai devreme sau mai tarziu, la diabet. Consumati alimente integrale, cu indice glicemic mic si lasati oganismul sa isi organizeze singur eliberarea insulinei de care are nevoie. Cerealele contin carbohidrati, dar invelisul lor incetineste procesul de digestie si lasa timp organismului ca sa-i prelucreze.
Potrivit doctorului Weil, sucul de protocale contine multe principii active si vitamine, dar ficatul il prelucreaza greu.
Fructoza, preluata din suc, provoaca tulburari metabolice si te miri de unde apare obezitatea sau rezistenta la insulina. Portocala este bine tolerata de ficat numai daca o mananci cu pulpa cu tot. Sau, ori de cate ori vreu suc de portocale, amesteca-l intr-o proportie egala cu suc de lamaie sau grapefruit,
Italienii sunt tipicari cand este vorba de paste: nu le rasfierb, dar nici crude nu le mananca. Asa „fierte jumatate”, ei le asigura un indice glicemic suficient de mic, ca sa incetineasca timpul de prelucrare in organism si, implicit, eliberarea glucidelor.
Lapte de vaca, de soia, sau de migdale?
Exista ideea preconceputa ca, daca nu suporti laptele de vaca, cel mai fin inlocuitor este laptele de migdale. Intr-adevar, este bun la gust, dar nehranitor, din lipsa de proteine. Bogat in proteine este laptele de soia, singurul bun inlocuitor al lapelui de vaca. Dar, atentie: cazul cu laptele e o exceptie. Altfel, soia trebuie mancata intreaga, neprelucrata.
Multe ciuperci contin principii care sporesc functia imunitara. In Asia, este curenta folosirea lor in stare cruda, ca salate.
Doctorul Weil nu recomanda insa ciupercile nefierte sau nepreparate printr-un alt procedeu termic, care nu schimba proprietatile lor hranitoare. Ciupercile contin apa, proteine, grasimi, glucoza, celuloza si substante minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu), precum si vitamine (A, B, C, D).
Consumati suplimente alimentare!
Contrar unor idei care circula prin public, suplimentele alimentare n-ar fi adesea benefice. Doctorul Weil recomanda:
- multivitamine
- multiminerale
- antioxidanti (vitamina C, vitamina E – sursa naturala, un amestec de carotinoide – sursa naturla, si seleniu),
- coenzima Q10
- ulei de peste
- vitamina D .
Toate acestea vor umple cu siguranta lacunele alimentare din dieta ta, mai ales daca, traind in mediul urban, iti lipsesc alimentele ecologice, care-i tin voinici si sanatosi pe tarani.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!