Oxitocina, hormonul dragostei și al atașamentului

10321495_10154703388685401_4142408796901479269_o

Oxitocina este un hormon secretat de glanda hipofiză sau pituitară, care are rol în contracția uterului în timpul travaliului, stimularea secreției și eliberării de lapte de la nivelul glandei mamare, apare când mama își tine copilul în brațe, și-i dă o stare pozitivă și un echilibru sufletesc.

 

Oxitocina este denumită și hormonul dragostei și al atașamentului, deoarece cu cât este mai profundă relația de dragoste cu atât secretția de oxitocina este mai mare. Manifestările de tandrețe, mângâierile, îmbrățișările, vorbele afectuoase, determină cresterea cantității de oxitocină, aceasta secretându-se atunci când doi îndrăgostiți se sărutaăsau când un îndrăgostit privește poza celui pe care îl iubește.

 

Oxitocina – molecula fericirii, este prezentă în organism atunci când facem dragoste, când ne îmbrățișăm sau când facem un lucru bun pentru cineva.

Hormonul iubirii pentru că este produsă atunci când suntem îndrăgostiți!

Substanța îmbrățișării, fiindcă este produsă când strângem pe cineva în brațe! De câte ori stabilim o conexiune cu cineva, entitate, om, divinitate se produce secreția de oxitocină. Dacă atingem sau mângâiem pe cineva, deasemenea se produce molecula fericirii.

 

Când producem suficientă oxitocină, întregul sistem cardiovascular este relaxat. Iată de ce iubirea face bine inimii și iată de ce bunătatea și compasiunea ne dau un sentiment plin de căldură în interiorul pieptului.

 

Nu este uimitor ca atunci când facem ceva din toată inima, producem o substanță care la rândul ei este benefică chiar pentru inima noastră?

 

Oxitocina ne poate face capabili să oferim încredere și să fim mai generoși. Ne ajută să ne simțim mai apropiați de alți oameni. Ne poate ajuta să ne vedem semenii într-o lumină mai bună, ba chiar să ne transforme dușmanii în prieteni. Îmbunătățește starea noastră mentală și emoțională influențând calitatea relațiilor și interacțiunile dintre ei.

 

Când arătăm dragoste și bunătate față de ceilalți, nu îi facem doar pe ei să se simtă iubiți, ci dezvoltăm și noi înșine un sentiment de fericire și pace.

 

Tocmai de aceea cercetătorii ne spun că o doză de oxitocină reduce stresul în cuplurile care se ceartă și conduce oarecum spre ceea ce doctorii numesc “un comportament pozitiv”. Poate chiar pentru asta s-a nascut faimosul “sex de impacare”. Alte studii asociază oxitocina cu fericirea, iar un experiment chiar le anunța pe femei că hormonul îi face pe bărbați să … empatizeze. Le-a fost administrat sub forma de spray, iar autorii cercetării i-au vazut apoi mai sensibili pe participanti.

 

Hormonul iubirii, hormonul monogamiei sau increderii, oxitocina are multe denumiri deoarece s-a demonstrat recent ca acest hormon uman natural ajuta persoanele cu autism si schizofrenie sa-si depaseasca deficientele sociale.

 

Dacă judeci oamenii, înseamnă că nu-ți mai rămâne timp să îi iubești”, spunea Maica Tereza.

 

Pentru a stimula secreția acestui uimitor hormon, ar fi bine să…

  • Să ne privim în ochi cu bucurie…
  • Să ne îmbrățișăm cât mai des…
  • Să facem dragoste cu cel/cea iubit/ă…
  • Să mângâiem animalul de casă…
  • Să avem fotografiilor celor dragi mereu prin preajmă…
  • Să facem bine celorlalți, cu dăruire!

 

Bibliografie: ”De ce îți face bine să faci bine?”, Dr. David R. Hamilton

Mulțumesc Lorena Luchian, mulțumesc!

Fotografie Horea Preja

Articol scris pentru TION

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *