Painea prajita sau neprajita, cum este mai bine? Ce paine alegem in dietele noastre de zi cu zi?

73707_527237837308649_272007950_nUnul dintre produsele pe care omul este obișnuit să îl aibă zilnic în dietă este “pâinea noastră cea de toate zilele!” Fiind “un medicament de zi cu zi” (hrana fiind medicația sau combustia de funcționare și de întreținere, nu-i așa?), este foarte important să știm ce alegeri facem, atunci când vine vorba despre pâine.

 Pâinea integrală sau alba, ce să alegem?

Pâine, da sau nu? Este greu să spui cuiva: “nu mai mânca pâine, este nesănătoasă!” Se poate spune despre pâine că este un “reflex automat”, venit odată cu verbul “a mânca”. Și, parcă nimic nu e mai apetisant și mai aromat (bine, poate doar ciocolata!!!), ca o pâine de casă, scoasă proaspăt din cuptor! Astfel, a nu mânca pâine, rămâne undeva deoparte, însă, a știi să-ți alegi corespunzător pâinea este un “must have”, la fel de automat-condiționat, dacă veți înțelege importanța acestui fapt.

Dacă veți întreba oricare nutriționist despre ce poate fi mai nociv în alimentație, printre primele răspunsuri – culmea! -, va fi: pâinea albă! Da, iată, după “pâine” am mai adăugat ceva “albă”! Oare de ce omul a ales această formă de făină decorticată în prepararea pâinii? Din punct de vedere nutritiv, pâinea sănătoasă este cea făcută din făină integrală. Pâinea albă este total neindicată, personal aș interzice fabricarea acesteia!Pâine, da! Doar că niciodată din făină alba! Și, niciodată mai mult de 2 felii pe zii!

Care pâine este recomandată?

Din punct de vedere nutritiv, cea mai sănătoasă este pâinea făcută din făină integrală, adică cea care conține atât germenele, bogat în proteine, grăsimi și antioxidați, cât și restul bobului, cu amidonul și tărâța (bogată în minerale și fibrele solubile și insolubile). Conținutul în substanțe minerale indică proporția de tărâțe.

În comparație cu făina albă, făina integrală conține de 7 ori mai multe substanțe minerale, de 5 până la de 10 ori mai multe vitamine și de 3 ori mai multe fibre. Cu cât făina integrală este mai fin măcinată, cu atât mai bună e asimilarea componentelor ei. Pâinea din făină integrală nu îngrașã, dacă celelalte articole de pe masă corespund principiilor unei alimentații sănătoase!

Numeroase studii au demonstrat că produsele cerealiere integrale au o acțiune protectoare împotriva bolilor canceroase, a bolilor cardiovasculare și împotriva diabetului de tip 2. Consumul de produse cerealiere integrale nu dăunează, ci, dimpotrivă, favorizează sănătatea populației, spun mulți dintre cei ce studiază procesul de nutriție, după ani de cercetări.

Pâinea prăjită este recomandată?

Categoric, nu! Poate fi o veste direct contrariantă, însă, acesta este simplu adevăr. Odată coaptă, a doua oară prăjită, ca orice alt produs “rumenit”, poate produce cancerul prin substanțele generate prin prăjire. Apoi, digestia pare să nu fie deloc avantajată de această procedură. Poate, dacă obișnuiți să vă prăjiți pâinea, o faceți pentru că astfel vă place mai mult, iar pâinea albă – este adevărat -, astfel este și mult mai gustoasă. Faceți o schimbare: fără pâine albă , fără pâine albă prăjită! De astăzi, înlocuiți-o cu pâine din făină integrală, sau din făină de secară și veți descoperi un nou gust, poate chiar mai bun decât cea prăjită. Merită încercat, este vorba de un obicei zilnic, ce “cântărește” mult pentru propria sănătate!

În plus, multe persoane preocupate de greutatea lor au impresia că, dacă mănâncă pâine prăjită, fac economii de calorii, conform credinței (alimentate și de unele diete) că pâinea prăjită este dietetică. Dacă și tu te numeri printre ele, am o veste nu foarte bună: pâinea prăjită îngrașă la fel de mult ca și pâinea proaspătă! Prin procedeul de prăjire, pâinea își schimbă culoarea și textura, dar și greutatea – din cauza căldurii -, pierde din conținutul de apă, devenind mai ușoară. Însă, conținutul caloric și de macronutrienți al pâinii prăjite este același cu cel al pâinii proaspete.

Pâinea este, poate la fel de importantă că și apa, deoarece este “zilnică”, la majoritatea dintre noi. Este bine să știm exact ce fel de pâine alegem, să citim eticheta și să alegem pâinea care să nu conțină deloc făină albă de grâu și să nu aibă amelioratori! Este foarte important să faceți acest lucru, chiar de azi, asta înseamnă a vă proteja sănătatea și a vă preocupa conștient de starea de funcționare a organismului. Către un bun randament psihic și o bună formă generală de sănătate!

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

Articol publicat aici: http://www.tion.ro/painea-prajita-sau-neprajita-cum-este-mai-bine-ce-paine-alegem-in-dietele-noastre-de-zi-cu-zi/1415231

5 raspunsuri
 1. cro
  cro says:

  mai bine spuneati simplu ca nici un fel de paine si, in general, nici un aliment care contine gluten, nu este sanatos.

  Răspunde
  • lavinia
   lavinia says:

   Greu ii este romanului sa inteleaga si sa accepte ceva atat de radical, vis-a-vis de „painea cea de toate zilele”. Corecta afirmatia ta, multumesc.

   Răspunde
 2. Jana
  Jana says:

  buna ziua,

  f fain articolul si ma bucur sa vad ca atrageti atentia nu numai asupra tipului de pâine, cât și a cantității ; la urma urmei, și dacă mănânci pâinea din făină integrală nu are cum sa te aducă la kg-le ce ti le dorești dacă tu te imbuimbi cu ditai jumatatea de pâine /zi.

  Din experienta proprie, pot sa va spun ca am un apetit sanatos, fac mișcare zilnica și nu simt nevoia sa consum mai mult de 2-3 felii de pâine /z; si, da, ma simt bine in pielea mea si am un IMC (sau BMI in engleză ) normal (18.7) Nu simt nevoia de mai multa paine. Eram curioasa ce ati spune despre painea neagra cu/fara seminte (gen seminte de in, de floarea soarelui, paine de cartof cu faina integrală sau tipuri de paine paleo) ; ati putea face un articol pe viitor in acest sens.

  o singura mentiune la articolul dv: nimic mai apetisant decât ciocolata.. parca asa spuneati dv? ei, mie una nu-mi place ciocolata si nici cacao sau produse ce le conțin. Dar pâinea proaspat făcută in casă pe vatră… eeee aici multa lume va fi de acord ca-i greu sa rezisti fără sa nu ceri o bucată

  Răspunde
  • Lavinia Bratu (Ceuta)
   Lavinia Bratu (Ceuta) says:

   ..da, și pâinea făcută ”în spor” de bunica, era ”la fel ca ciocolata”!!!
   Mulțumesc pentru cele scrise…

   Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *