PRACTICA deliberată, știi de ea?

”Practica deliberată”, un termen pe care l-am găsit în cartea ”Drive”, scrisă de Daniel Pink, iar explicația lui este una simplă: o perioadă constantă de eforturi crește performanța într-un anumit domeniu” . Termenul aparține unui profesor de psihologie – Prof. Ericsson de la Universitatea de Stat Florida și tehnica constă în a alerga un kilometru zilnic, sau a cânta la un instrument 20 minute pe zi, de exemplu.

 

“Experiența este o intervenție de natură biochimică.” Jason Seidel

Suntem îndemnați să respectăm câțiva pași cel puțin un deceniu, ca mai apoi să devenim maeștri în acel domeniu.

  1. Practica deliberată a unui obiectiv crește performanța. Una este să joci tenis o dată pe săptămână și altceva este să o faci zilnic, chiar dacă intervalul de timp este mult mai puțin decât ai face-o o singură dată pe săptămână. Practica deliberată înseamnă ridicarea nivelului de performanță, stabilirea de noi obiective și efortul de a realiza mai mult, de fiecare dată.” (p. 179)
  1. ”Repetați și mereu repetați!” Un serviciu perfect în tenis nu se obține servind de câteva ori la antrenament. Acesta se obține repetând de sute de ori la un antrenament!
  1. Aveți nevoie de feed-back constant și exact. Dacă nu știi ce ai de îmbunătățit, va fi greu să știi ce să exersezi mai mult, ce ai de îmbunătățit. Tocmai pentru aceasta ai nevoie să ceri părerea celor ce te pot urmări, mereu să știi cum se vede strădania ta și din exterior.
  1. Concentrează-te mereu asupra lucrurilor pe care le ai de îmbunătățit. Lucrând aceste arii, poți aduce mereu îmbunățirea nivelului de performanță. Astfel, poți face din punctele slabe noi oportunități la standardele de performanță construite prin practica de zi cu zi.
  1. Pregătește-te să treci mereu prin perioade de epuizare fizică și psihică. Acestea sunt stări pe care, într-un proces de creștere, este firesc să le trăiești. Altfel spus, acesta este semnul unei munci dedicate și susținute spre performanță. Aceste perioade clasifică și efortul tău, îți confirmă că el funcționează!

 

Cum aducem starea de împlinire în viețile noastre? 

Prin efort susținut, scanat de țeluri înalte și obiceiuri inserate și practicate perseverent în viețile noastre. Contrar a ceea ce am putea crede în mod normal, cele mai bune momente din viața noastră sunt cele în care corpul și mintea sunt forțate la maximum, într-un efort voluntar de a realiza ceva valoros, dar extrem de dificil. Și acele momente calme, relaxante, deschise sunt valoroase, dacă vin după o muncă susținută și realizarea unui obiectiv propus. 

 

Ce ar fi bine să ai în vedere, în procesul de creștere personal?

Să nu uiți de ai tăi, de cei pe care-i iubești, să nu-i neglijezi pe cei pe care-i ai aproape. Familia ar fi bine să nu fie privată de ”procesul tău accelerator de creștere.” Una dintre cauzele depresiei și anxietății, nefericirea ce vine la pachet la persoanele ce realizează obiectivele pe care și le-au propus într-un mod semnificativ, este faptul că acestea nu au relații pozitive în viețile lor. Se ocupă de ei, să facă bani, să aibă faimă, să fie cei mai buni. Însă, acestea toate pot însemna că în viețile lor nu au mai avut timp pentru iubire, atenție, empatie și grijă față de ceilalți. Iar aceasta înseamnă r că ei, nu mai au timp pentru lucrurile cu adevărat importante. Nu uita de asta…

 

”Scopul furnizează energia de activare a vieții. ” Mihaly Csikszentmihalyi

Bibliografie: Daniel Pink, Drive, Ed. Publica, 2011

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *