Proteina vegetala

Vegetalele obisnuite au mai multe proteine decat ai nevoie, si contrar mitului, sunt proteine complete.

Traim intr-o societate in care in mod gresit ni s-a sugerat ca singurele surse de proteine de calitate sunt carnea si lactatele. Ni se spune ca fara o cantitate indestulatoare de produse animale este imposibil sa fii sanatos, cu atat mai mult sa ai o viata activa, sau sa fii sportiv de performanta.
Mesajul e peste tot: de la reclama la cel mai recent brand de lapte, la aproape oricine din jurul tau care a auzit asta si o spune mai departe, pana la o multime de experti in fitness, si din pacate chiar doctori, care nu sunt interesati de cifre.
Este ceea ce credeau oamenii odata, bazat pe o logica simpla: sa ai muschi, trebuie sa mananci muschi

Pentru ei era logic, in special si pentru ca acum cateva sute de ani, cand a aparut mitul asta, nu aveau suport stiintific pentru a verifica faptele.

Insa acum faptele sunt verificate. Si sunt destul de clare.

1. Necesarul de proteine de care avem nevoie zilnic este de 10-15% din totalul de calorii (Organizatia Mondiala a Sanatatii).
Un vegetarian isi asigura foarte usor necesarul de proteine.
Majoritatea fructelor au in jur de 8% proteine, iar legumele cam peste 15%.
Morcovii au 9% proteine, telina 17%, castravetele 17%, fasolea 20%, salata verde 25%, ciupercile 30%, ceapa 12%, mazarea 28%, spanacul 40%, rosiile 20%.
Dupa cum vezi, nu prea ai cum sa nu-ti iei proteinele de care ai nevoie.

2. Majoritatea vegetalelor sunt proteine complete.
Sunt sanse mari sa crezi ca nu e asa. Doar mitul asta spune ca proteina vegetala este proteina incompleta. Adica, nu are toti cei 9 aminoacizi esentiali, pe care corpul nostru nu ii poate produce.
Aminoacizii sunt structurile de baza din care sunt formate proteinele. In timpul digestiei, proteinele sunt descompuse in aminoacizi. Ei sunt cei de care corpul nostru are nevoie. Sunt 20 la numar, insa 11 pot fi creati de corp. Sunt 9, cei esentiali, pe care trebuie sa-i luam din hrana. Departamentul de Agricultura al SUA spune, prin National Nutrient Database for Standard Reference, ca majoritatea vegetalelor ii contin pe cei 9, deci sunt proteine complete. De la mere, pere, portocale, banane, morcovi, ardei, rosii, castraveti, salata, broccoli si multe altele.

Asadar, este aproape fara sens sa vorbim despre surse de proteine, din moment ce toate alimentele au suficiente proteine. Cu alte cuvinte, toate sunt surse de proteine. Nu trebuie sa mananci anumite lucruri pentru a-ti lua necesarul de proteine.

Iata ce spune Marion Nestle, seful catedrei de nutritie al Universitatii din New York:

„Nu mai vorbim despre proteine, deoarece aceasta nu mai e o problema. Nici macar pentru copii. Daca vorbim despre ceva, e despre pericolul dietelor bogate in proteine. A consuma suficiente proteine tine pur si simplu de a consuma suficiente calorii”.

* un adult ar trebui sa consume cel putin 2.000 de calorii pe zi, lucru pe care il face cu usurinta. Problema societatii noastre este consumul prea mare de calorii, care duce la obezitate si la o multime de probleme de sanatate legate de greutate crescuta.

Prea multe proteine…

Una din credintele noastre de baza suna asa: nu poti sa ai prea mult din ceva bun. Nu exista problema numita „am prea multi bani/case/masini, etc.”. Asta se extinde si la consumul de proteine.
Stim ca proteinele sunt esentiale pentru noi, de aceea consideram „cu cat mai multe, cu atat mai bine”.

Din pacate nu e deloc asa… Este din ce in ce mai evident cat de daunatoare sunt dietele bazate pe cantitati crescute de proteine, cum sunt dietele Atkins, Dunkan sau ketogenica. Doar unul din titlurile din The Guardian spune: „Atkins poate fi mortala!”
Prea multe proteine in alimentatie duc la boli cardiovasculare (principala cauza a mortalitatii la nivel mondial), cancer, probleme la ficat, rinichi si chiar obezitate.

Ar trebui sa consumam 50 de grame de proteine pe zi; sunt multe voci care spun chiar mai putin. Insa consumul mediu din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare este de 100 grame/zi/persoana.

Asadar, lucrurile sunt simple: nu ai cum sa nu-ti iei proteinele de care ai nevoie, indiferent ce mananci.

Problema nu este faptul ca daca esti vegetarian, nu ai suficiente proteine, ci, daca nu esti vegetarian, sunt sanse mari sa iei prea multe, cu rezultate extrem de daunatoare.

Surse
World Health Organization, Protein Intake
National Nutrient Database for Standard Reference
The Medical Dictionary
The Guardian

Sursa articol 1001Vegetarieni

2 raspunsuri
    • Lavinia Bratu
      Lavinia Bratu says:

      Este un articol preluat… Eu sunt în acord cu cele scrise. Dacă aveți un suport documentar, vă rog să ne trimiteți…

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *