Psihonaturopatie
Ce este durerea?
Iin functie de raspunsul pe care il dam, o sa ne definim foarte mult atitudinea, intelegerea si metodele de interventie asupra ei.
DEX-ul defineste durerea ca suferinta fizica si morala si provine din latinescul dolere.
Din punct de vedere alopat, ea este un simptom care trebuie eliminat cu orice pret si imediat. Alopatia nu este interesata sa investigheze cauzele. Doar considera ca nu face din tabloul normal de sanatate si o elimina grabnic, inhiband capacitatea organismului de a mai sesiza durerea din zona. Analogic, analgezicele sunt ca o solutie la o casa care miroase pestilential, sa iti strangi narile cu un carlig de rufe. Nu o sa mai simti mirosul, dar nu inseamna ca mediul s-a modificat invreun fel. Celebrul Nurofen, va imaginati ca stie el ce sa faca ca sa rezolve exact durerea intr-un loc? Anesteziaza intreg sistemul nervos, facandu-l mai lent , mai amortit, mai debil.
Durere fizica – durere morala
Durerea fizica pentru ca ne lovim, taiem, ardem etc, este clara si simplu de inteles pentru toata lumea. Dar ce ne facem cand cineva ne arunca o remarca verbala care ne loveste foarte puternic, sau o situatie de viata care traumatizeaza intens. Nici un nerv nu este atins de nimic fizic si totusi…cat suferim! Poate ca fiecare a suferit mai mult sau mai putin din iubire. Durerea poate fi chiar atroce. Ce anume doare, ca din punct de vedere fizic nu exista nimic care sa ne produca suferinta?!
Durerea membrului fantoma
Literatura de specialitate atat neurologica cat si oculta, a semnalat acest tip de durere de mai multa vreme. Intr-un mod straniu fiinta careia i s-a amputat un membru reclama diverse senzatii de durere, mancarimi, arsuri, desi el numai exista. Acest element arunca o lumina fundamenta in teoriile legate de mecanismele formarii perceptiei si durerii. De ce percepem dureri desi fizic nu exista un suport fizic? Si, oare aceste situatii sunt doar exceptii sau sunt mult mai raspandite decat ne imaginam noi?
“Bolnavii inchipuiti”
Sunt de asemenea situatii cand cineva acuza o durere, sau un disconfort intr-o anumita parte a corpului si investigand prin analize (de sange, ecografii, RMN, tomografii, etc) nu se constata nimic si pacientului nu i se gaseste nimic, spre regretul medicinii alopate care abia asteapta sa gaseasca ceva ca sa ne indoape cu pastile. Dar daca chiar va doriti un tratament sau dati peste un medic sau psihiatru mai zelos, puteti sa va alegeti cu tratari alopate pentru tulburari neurologice sau psihotice, ceeace va atrage alte complicatii si perturbari!
Aceste doua categorii de situatii, legate de membrul fantoma si bolnavii inchipuiti le invoc pentru a pregati terenul pentru niste observatii sintetizate in decursul a 20 de ani de interactiune cu subiectul acestui articol (durerea).
Cum influenteaza perceptia si atitudinea noastra durerea.
Durere – suferinta. Un intelept facea o remarca interesanta despre durere si suferinta. Durerea este ceea ce obiectiv ne afecteaza, daca spre exemplu, ne lovim la mana. Suferinta este modul in care noi reactionam la aceasta durere. Si ea poate sa amplifice sau sa reduca mult durerea. Astfel, poate ati auzit oameni care patesc anumite disconforturi minore si fac o tragedie imensa, se lamenteaza infiorator de parca mor atunci. Iar alti oameni desi trec printr-o lovitura puternica a vietii reusesc sa tina fruntea sus si sa accepte durerea cu o anumita senitate mioritica.
Cu cat constiinta este mai puternic trezita si mai spirituala, cu cat intuitia optimista este mai treaza intr-o fiinta cu atat ea are capacitatea de a surmonta acel test existential. Constiinta are acea capacitate de a preschimba nectarul (o stare frumoasa) in otrava (chin) daca este orientata negativ si transforma otrava in nectar, daca atitudinea (filtrul perceptiv) este pozitiv. Diferenta este data de modul in care noi privim acea realitate.
Cu cat capacitatea noastra de a vedea frumosul, binele si creatia, in orice eveniment, este mai mare, cu atat suferinta si implicit si durerea este micsorata. Cea mai puternica arma de lupta impotriva durerii si suferintei este sa va cultivati si sa va dezvoltati un puternic si sanatos simt al OPTIMISMULUI PERMANENT! Sa descoperiti macar un lucru bun in orice eveniment mai putin fericit. Daca primul gand care va vine in minte cand vi se petrece ceva ce va aduce un neajuns major este un avantaj inseamna ca sunteti un optimist extraordinar.
De asemenea ca sa va ajutati in evaluarea personala, daca gasiti doar un element pozitiv intr-o situatie nedorita sunteti un optimist in devenire. Daca descoperiti intre 2-4 aspecte pozitive dupa o investigatie, sunteti un optimist moderat, iar daca gasiti peste 5 elemente pozitive sunteti intr-adevar o fiinta optimista care poate sa fie de un real folos celor din jurul sau sa vada viata intr-o perspectiva mai frumoasa si prezenta dvs in cercurile de prieteni este apreciata si de care depresia nu se prea apropie!
Tineti minte ca viata nu este ceea ce este ci ceea ce noi intelegem din ea. Viata trece peste noi. Cu ce ramanem este amprenta pe care ea o lasa asupra noastra. Doar ca evaluarea evenimentului depinde DOAR DE NOI – DE CONSTIINTA, INTELEGEREA SI ATITUDINEA NOASTRA!
Din punctul de vedere al psihonaturopatiei ea este definita de mai multe aspecte.
- In primul rand, ea este expresia unui conflict intre doua tendinte, stari, ganduri, dorinte antagoniste. (Ne place sa fim intr-o relatie, dar daca o sa o sufar?). Sunt pacienti care mi-au venit cu dureri de umar atat de puternice incat nu isi puteau misca bratul. Si doar printr-o convorbire care a reliefat cauza emotionala a bolii s-a redus la jumatate durerea si printr-un tratament de 30 minute totul a disparut. Sau un caz mai recent, o durere de genunchi persistenta recomandata pentru operatie care a inregistrat o inexplicabila reducere de aproximativ 30-40% desi nu am facut decat sa vorbim despre diferite aspecte ale vietii personale din punct de vedere relational.
- Ele pot fi conflicte intre instante situate pe acelasi nivel. Doua dorinte spre exemplu sau tendinte. Cand avem un conflict intre doua idei ne trezim cu o durere de cap. Intre moduri diferite de a gandi. Prin evolutie, noi ajungem sa ne reconfiguram progresiv perspectiva din care vedem lucrurile. Prin necesitate, anumite zone din structura mentala, neatinse de innoire va ajunge in contradictie cu noua perspectiva si atunci conflictul se va traduce prin durere.
Sau pot fi conflicte intre doua nivele diferite: este celebru conflictul intre minte si inima (ele se localizeaza cel mai adesea la modul general in zona gatului), intre instincte (pasiune) si ratiune (datorie) – se dispun fie in zona sexuala fie in zona capului). Conflictele dintre manie si autocontrol cand este directionata catre o fiinta se pot localiza pe dinti sub forma de carie, sau la nivelul ficatului, sub forma de hepatita sau vezica biliara (piatra) daca se reprima foarte mult. - Este un simptom care este foarte util in rezolvarea problemelor de fond, care sunt in adancime.
- Durerea este calea prin care probleme ingropate au sansa este a iesi la lumina si in acelasi timp ies la lumina constiintei. O problema nu poate fi rezolvata decat fiind constient.
- Durerea este chiar procesul vindecarii in sine. Este adevarat ca in caz ca durerea este insuportabila se poate apela la anestezice. Dar prin modificarea atitudinii fata de durere, intelegerea ei, doar prin asta de multe ori este posibila reducerea durerii la nivelul suportabilitatii. Anestezicele trebuiesc evitate insa pentru ca nu fac decat sa ingreuneze accesul constiintei la cauza conflictului. De asemenea se pot folosi anestezice naturale precum este chiar banala argila. Mi-a relatat un pacient faptul ca si-a rezolvat o durere de dinti asezand niste argila pe gingie, in dreptul dintelui care il durea.
- 90% din dureri sunt in fapt energetice si generate de conflicte intre doua forte. Si daca problemele persista ele sunt capabile sa genereze fie accidente care vor impinge problema din subtil in fizic. Fie vor contorsiona atat de mult matricea bioenergetica a zonei unde se localizeaza incat va produce o alterare a tesutului fizic, aparand bolile. Din aceasta observatie decurge si o concluzie logica: chiar si cele 10 % din din durerile de etiologie fizica sunt simultan si intotdeauna si psihice. De aceea rezolvarea durerilor este atat de utila. Ele evita descarcarea lor pe corpul fizic caci uneori ea este fara posibilitate de vindecare, spre exemplu in cazul unor amputari.
- Uneori durerile datorita masei conflictuale mari nu trec dar se reduc progresiv in decursul timpului. Daca chiar nu este functionala nici o terapie si nici analgezicele (pentru rezolvarea temporara) atunci fiinta nu este constienta de cauzele bolii sale, fie considera niste prostii aceste idei si acestia de obicei ajung la interventii chirurgicale in care cred mai mult. Uneori, interventiile chirurgicale ajuta, dar majoritatea cazurilor persista cu sensibilitati tot restul vietii, iar in unele cazuri desi este eliminata cauza presupusa fizica durerile sunt cam la fel… sa vedeti atunci deznadejde! Aceste cazuri nu fac decat sa confirme etiologia psihica a durerilor.
Am avut un caz dramatic de lombosciatica a unei fete care avea la baza un conflict intre munca (contract de munca in strainatate) si sentimentul de culpabilitate resimtit fata de un frate pentru a l-ar fi parasit. In 30 minute doar discutand despre cauze si certand-o cu blandete pentru acest sentiment de culpabilitate nefiresc s-a vindecat complet.
Un alt caz de vindecare a unei lombosciatici, doar prin constientizarea cauzelor. Este cazul unui prieten care avea dureri in zona lombara. A facut timp de 9 luni eforturi consistente inclusiv tehnici de kinetoterapie si yoga dar nu i-a trecut. I-am scris un biletel odata pentru ca nu isi facea timp sa ajunga la mine in care il informam de posibilele cauze pe care le avea durerea sa. Si-a dat seama imediat care este cauza. A actionat imediat in vederea solutionarii unei situatii care trena cu o firma si in cateva zile durerea i-a disparut.
Exista o expresie foarte uzuala incetatenita care are forma: “Aceasta situatie imi da dureri de cap.” Ne arata faptul ca exista o contradictie, o dificultate de a gasi o solutie la problema in cauza. In situatia in care gasim solutia, durerea de cap dispare ca si cum nu ar fi existat pana atunci. Aceste dureri de cap se rezolva fara nici un Nurofen. O ASEMENEA BUCURIE VA INUNDA PIEPTUL ( ZONA INIMII), INCAT DUREREA CADE IN TIMPUL TRECUT. Conflictul intre ceace imi doresc si ceeace pot in acest moment si nu am capacitatea de a gasi solutii da nastere la durere. In momentul in care reusim sa “cuprindem” cu constiinta contrarietatea si gasim solutia atunci cele doua forte care pana atunci erau antagoniste si creau tensiune (durere), dispar si fac loc unei stari de bucurie, fericire, incredere in sine, a unui sentiment de putere si bunastare interioara. Iar concret acest lucru presupune un salt de constiinta. Adica EVOLUTIE!
O problema este data de propriul nivel de constiinta si de limitele sale. Evident nu o putem rezolva ramanand pe acelasi nivel. Este necesara o transformare interioara, care se reazlizeaza chiar prin suferinta resimtita, prin efort interior, prin iertare, curiozitate etc. Odata facut saltul, este usor sa vezi solutia. Gasirea solutiei cere un “Sut in fund” care sa ne catapulteze mai sus.
In concluzie, unul din primele aspecte de facut este sa gasim conflictul care ne tensioneaza, in ce consta criza existentiala in care ne aflam, iar dupa, sa gasim solutia la situatia in cauza. Rezolvand-o, factorul princeps al tensiunii dispare si atunci… “Cerul se insenineaza!”… durerea dispare.
Faptul ca nu ne cantonam intr-o stare defensiva ci cautam solutii creatoare pentru care suntem dispusi a ne transforma noi interior; sa renuntam la comoditatile si tabieturile noastre, la prejudecati si cai batatorite, creeaza premisele rezolvarii situatiilor spinoase si la dobandirea unei stari din ce in ce mai mai profunde si constante de fericire.
Acest articol este scris din experienta dobandita in decursul timpului tratand mii de dureri prin psihomasaj, psihoterapie si diverse terapii manuale. Acest lucru nu ar fi fost posibil daca problema ar fi fost strict fizica, fara nici o legatura cu partea psiho-mentala si energetica.
Sursa: http://www.psihonaturopatie.ro/durerea-in-psihonaturopatie/
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!