Psoas – Mușchiul sufletului

Mușchiul psoas mare este adesea menționat ca fiind miezul cel mai profund, sau după cum afirmă terapeutul yoga și producătorul de filme Danielle Olson, ”mușchiul sufletului”. Acest mușchi care stabilizează trunchiul și este situat în apropierea osului iliac, influențează mobilitatea, echilibrul structural, funcționalitatea articulațiilor, flexibilitatea și încă multe alte funcții.

 

Pe lângă funcția sa de a ajuta la menținerea corpului în poziție verticală și la deplasarea acestuia, se crede că psoasul ne permite să ne conectăm la momentul prezent, mai ales când este elongat iar tensiunea este eliberată din corp. Cercetările indică faptul că mușchiul psoas este vital pentru bunăstarea noastră pshiologică, pe lângă sănătatea structurală.

 

Autoarea cărții ”Psoasul”, Liz Koch, declară că ”mușchiul întruchipează realmente nevoia noastră cea mai adâncă de supraviețuire și, mai profund, dorința noastră elementară de înflorire.” Aceasta înseamnă că se pot spune mult mai multe despre psoas decât s-ar crede la prima vedere. Este foarte posibil ca prin menținerea acestuia în stare de sănătate, să se valorifice energie  vindecătoare și să se îmbunătățească sănătatea mintală.

 

psoas

Unde este situat psoasul?

Psoasul este principalul mușchi asociat cu stabilitatea fizică. Acesta se întinde de la nivelul picioarelor la coloana vertebrală și este singurul mușchi care conectează picioarele de coloana vertebrală. Mușchiul pleacă de la vertebra T12, se duce în jos pe alte 5 vertebre, înainte de a se insera în partea de sus a osului coapsei.

 

Conexiunea reptiliană

Pe lângă conectarea picioarelor și a coloanei vertebrale, psoasul este conectat și la diafragmă. Respirația este ajustată la nivelul diafragmei și, totodată este locul unde se manifestă multe simptome fizice asociate cu frica si anxietatea. Koch crede că acest lucru se datorează legăturii directe dintre psoas și cea mai veche parte a trunchiului nostru cerebral și măduvei spinării, numită creierul reptilian.

Potrivit lui Koch, ”cu mult timp înainte de a fi dezvoltate cuvântul vorbit sau capacitatea de organizare a cortexului, creierul reptilian, cunoscut pentru instinctele sale de supraviețuire, a menținut funcționarea noastră esențială.” Modul în care trăim astăzi, mereu pe fugă, într-o stare de competiție și de a dobândi, pun psoasul într-o stare constantă de tip ”luptă sau fugi”.

 

Sursă photo: https://bodydivineyoga.wordpress.com/2011/03/23/the-psoas-muscle-of-the-soul/

 

Probleme asociate cu stresul cronic al psoasului

Prins într-o stare constantă de tip ”luptă sau fugi”, mușchiul psoas este stresat și încordat, aproape începând din momentul nașterii. După cum notează Koch, ”această situație este exacerbată de multe lucruri din stilul nostru de viață modern, de la scaunele de mașină la hainele care ne strâng, de la scaune la pantofi care ne distorsionează postura, reducându-ne mișcările naturale și încordându-ne mai mult psoasul.” Acest stres cronic pus asupra psoasului poate duce la multe probleme, cum ar fi durerile de spate, coapse sau genunchi, chiar și probleme digestive sau disfuncționalități ale respirației. Ar putea de asemenea să fie o cauză principală a durerilor fizice cronice.

Nu doar corpul fizic are de suferit de pe urma stresului cronic al acestui mușchi. Psoasul este mult mai mult decât un mușchi folosit pentru stabilitatea structurală. Acesta influnețează fiecare element al vieții, de la cum ne simțim, cum privim lumea și chiar și modul în care îi tratăm pe ceilalți.

O varietate de probleme au fost asociate cu mușchiul psoas supus unui stres cronic:

  • poate afecta negativ starea emoțională;
  • poate avea impact asupra relațiilor interpersonale,
  • poate influența starea generală de mulțumire în ceea ce privește viața.

Conștientizarea faptului că sănătatea psoasului este importantă pentru sănătatea emoțională, cât și pentru cea fizică, constituie un prim pras spre a ne asigura că îi oferim acestui mușchi atenția care o merită.

 

Sursă photo: https://bodydivineyoga.wordpress.com/2011/03/23/the-psoas-muscle-of-the-soul/

 

Koch declară: ”Fie că suferiți de un spate inflamat sau anxietate, o întindere la genunchi sau sunteți epuizat, există o șansă mare ca psoasul contractat să contribuie la suferința dumneavoastră.”

 

Frica și psoasul

Având în vedere că psoasul este strâns legat de mecanismul nostru de tip ”luptă sau fugi”, frica poate fi reprezentată excesiv în cazul celor cu psoasul încordat. Este o emoție care se manifestă în cele mai neobișnuite moduri și se poate ”bloca” în corpul nostru, ducând atât la tensiune fizică cât și emoțională.

Prin restabilirea echilibrului mușchilor psoas s-ar putea să eliberați această tensiune înăbușită, ceea ce poate avea un efect profund asupra eliberării emoțiilor nefondate de frică legate de viață, îmbunătățindu-vă astfel atât sănătatea fizică, cât și cea mintală. Veți simți un sentiment puternic de pace interioară, odată cu mai puține întinderi și dureri musculare.

 

Conexiunea psoasului la corpul energetic

Elongația și detensionarea psoasului ne împămânează; Pământul este plin de energie vindecătoare și revitalizantă, permițându-ne astfel să ne echilibrăm energia pranică și să ne simțim mai prezenți clipă de clipă. O stabilitate structurală corespunzătoare atribuită unui psoas sănătos permite pranei să curgă fără obstacole prin întreg corpul, permițând astfel o distribuire adecvată a energiei vitale. În sens fizic, când corpul se poate susține singur în mod corespunzător, mișcarea este mai puțin limitată și cere mai puțin efort, lăsându-ne asfel mai plini de energie.

 

Înțelepciune străveche pentru timpuri moderne

Cunoștințele noastre despre psoas nu sunt în niciun caz noi. De fapt, sunt mai apropiate de înțelepciunea străveche, care fie s-a pierdut fie a fost respinsă cu timpul. Stretchingul ne arată explicit că vechii mentori înțelegeau importanța eliberării mușchilor psoas contractați. Vechi asane sau posturi de yoga, care se practică acum în întreaga lume, se concentrează pe elongația și eliberarea mușchilor psoas și restabilirea confortului și echilibrului în întregul corp. Prin exersare consecventă, puteți învăța cum să izolați acest mușchi, ceea ce poate fi extraordinar de util și de vindecător pe termen lung. Stretchingul este de asemenea o modalitate excelentă pentru a evalua starea de sănătate actuală a psoasului.

 

Psoasul este un mușchi important, încă adesea necunoscut, care joacă un rol vital pentru sănătatea fizică și bunăstarea mintală. Efectul cumulativ al neglijării acestui mușchi este tensiune și stress fizic și mintal, care se manifestă în societatea noastră sub forma anxietății, depresiei, dureri cronice de spate, dureri de genunchi, neplăceri digestive, probleme respiratorii, etc.

Sursă photo: https://bodydivineyoga.wordpress.com/2011/03/23/the-psoas-muscle-of-the-soul/

 

În poemul său „Burnt Norton”, T.S. Eliot a scris o frază care surprinde perfect stabilitatea interioară și liniștea care însoțește un psoas care funcționează corespunzător: „punctul nemișcat al lumii de cotitură”.

 

„Puteți face multe exerciții pentru eliberarea și relaxarea mușchiului psoas.  Cel mai ușor exercițiu este tehnica Alexander – pe care v-am prezentat-o și în cartea  ”Oboseala cronică” – numită și ”odihna contructivă”. Dacă o veți aplica după muncă  și înainte de mese – timp de 10-20 min, îi veți simți adevăratele beneficii. 

Este vorba despre simpla poziție de stat culcat pe o suprafață tare (pe jos, pe podea), cu capul/ceafa sprijinit pe o carte, cu brațele relaxate pe lânga corp sau îndoite ușor astfel încât omoplații să stea bine pe pământ, cu picioarele îndoite și tălpile ferme pe  pământ.

Ochii închiși, respirația cât mai profundă și atenția concentrată pe mușchiul psoas, pe partea din spate a coloanei – să-l simțim. Doar simpla concentare pe acest mușchi va declanșa o reacție de răspuns din partea lui (este un mușchi neobișnuit să i se dea atenție, ce răspunde imediat ce o capătă!). 

Este o poziție în care gravitația va relaxa mușchiul psoas, în care nu trebuie să faceți efectiv nimic – doar să fiți alături de propriul corp, în liniște și relaxare. 

O altă poziție foarte interesantă pentru relaxarea psoasului, pe care copiii mici o adoptă spontan, este statul culcat pe spate, cu picioarele în sus (cei mici se țin de picioare), adulții pot pune o minge mare sub picioare sau pune picioarele pe o pernă, situată pe o pernă.” Cerasela Bordianu 

Sursa articol:

Sursă photo: https://advanced-trainings.com/product/psoas-online-course/

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *