Restricție calorică pentru longevitate
Oameni de știință, precum Dr. David Sinclair de la Harvard, susțin că organismul are două stări principale:
– o stare sau cale de „creștere”
– o cale de „supraviețuire”.
Când calea de creștere este activă, iar organismul primește multe calorii, procesele de creștere celulară se concentrează doar pe construirea și creșterea, iar orice deteriorare acumulată a ADN-ului ori proteine pliate greșit sunt pur și simplu ignorate. Însă, atunci când calea de supraviețuire este activată – să presupunem de restricția calorică -, mașina de creștere este oprită și mașina de reparare este activată. Această mașinărie include enzime numite sirtuine care ajută la repararea daunelor la nivelul ADN-ului și autofagozomilor – organite care ajută la curățarea componentelor deteriorate din celule, menținând astfel sănătatea și întârziind îmbătrânirea.
Restricția calorică nu este deloc același lucru cu a te înfometa.
Dacă te înfometezi prea mult timp, vei muri. Dietele cu restricții calorice severe pot duce la o scădere a densității osoase și a masei corporale. Anorexia are una dintre cele mai mari rate de mortalitate dintre toate tulburările mintale. Nu despre asta vorbim când aducem în atenție o dietă restrictivă caloric.
În schimb, restricția calorică (CR) reduce cantitatea de calorii pe care o consumați cu un procent stabilit (10%-30% din valoarea de referință calculată), asigurând în același timp cantitatea necesară de nutrienți esențiali în dietă și respectând această dietă pentru totdeauna.
”Nu te înfometezi. Însă poate să nu fie chiar atât de distractiv, e adevărat! Mai ales la început de drum…”
Expertul în longevitate, Dr. David Sinclair în Lifespan, cartea sa bestseller internațional publicată în 2019, observă ironic: „Dacă restricția calorică nu te face să trăiești mai mult, cu siguranță te va face să te simți așa.”
În fapt, există dovezi științifice destul de convingătoare că poți mânca mai puțin și poți trăi mai mult. Restricția calorică (sau medicamentele și regimurile care imită restricția calorică) au aproape un secol de cercetări în spate.
În cele ce urmează, voi aborda unele dintre studiile științifice cheie pro și contra RC, ca instrument în longevitate, precum și cum se recomandă RC în siguranță, dacă decideți că este ceva ce merită să încercați.
Ce este restricția calorică?
Restricția calorică este practic ”ceea ce scrie pe cutie”: o practică în care reduci numărul total de calorii pe care-l consumi zilnic, cu o cantitate stabilită de tine, în urma unor cercetări personale sau, susținut de un expert în domeniu. Iar acest număr de calorii este .. pentru totdeauna!
A făcut furori această abordare în anii 1990 și începutul anilor 2000, pe baza a numeroase studii promițătoare pe animalele de laborator. Mișcarea a fost atât de populară încât a dat naștere chiar și la ”CR Society International”, care are încă câteva forumuri informative și active de extindere a vieții, cu o mulțime de membri specialiști și cunoscători.
De atunci, mai multe studii pe animale și pe oameni au fundamentat afirmațiile de bază ale restricției calorice: ”reducerea numărului total de calorii pe care le consumi în fiecare zi poate avea efecte pozitive, de promovare a sănătății și chiar poate prelungi durata totală de viață sănătoasă”.
Oamenii de știință nu sunt încă de acord cu privire la modul în care restricția calorică face acest lucru. Există câteva avertismente importante pentru cercetare și unele riscuri și efecte secundare negative ale restricției calorice. Totuși, în general, există un volum uriaș de studii care susțin restricția calorică ca o intervenție de prelungire a vieții.
”Singura măsura eficace, dovedită științific , de prelungire a vieții este reducerea numărului de calorii.”
Resurse:
https://www.scientificpsychic.com/health/cron1.html
https://cronometer.com/
https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/body-weight-planner.
https://www.nal.usda.gov/fnic/calculators-and-countershttps://carturesti.ro/carte/lifespan-919640092?lang=ro-RO&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwvb-zBhCmARIsAAfUI2u076-3rUm5vxgLi-NwzX_MprJsM2fH1pnzB2Z5RzEXF5FxNqOwpR4aAj-_EALw_wcB
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!