Să punem relațiile pe primul loc

Să punem relațiile cu oamenii aproape de noi pe locul întâi! Neuroștiința și cercetarea socială spun că, calitatea vieții noastre depinde de calitatea relațiilor noastre.

Studiu longitudinal Harvard Study of Adult Development – cel mai lung studiu realizat vreodată, întins pe mai bine de 80 de ani acum -, aduce elementele corelate din viața celor aflați în cercetare, cu ce generează fericire lor. Cel mai puternic argument care corelează pozitiv cu o viață fericită, este calitatea relațiilor pe care le ai cu cei din jurul tău. Mai presus de sănătate, relațiile sunt hotărâtoare pentru binele și fericirea ta!

Conexiunea socială începe în pântecul mamei, în cea de a treia perioadă de sarcină. Există un film documentar foarte bun, ”In utero”, unde este prezentată relația cu mama și semnificația ei majoră în viața noului născut. De când ne naștem suntem profund dependenți de mamă, de persoana care ne îngrijește (și ne iubește!). Creierul nostru evoluează atunci când simte coerență cu cineva pe care se bazează, în care are încredere și are nevoie de toate acestea, la fel cum corpul are nevoie de hrană și igienă, pentru a se dezvolta. Sintonia mamei, în prima perioada de viață a copilului, mai exact între 0-3 ani, este esențială pentru dezvoltarea creierului micuțului. Mai mult decât atât, pentru sănătatea mentală a viitorului adult, spun cercetările actuale din neuroștiințe, această legătură este esențială. Înainte de mâncare și îngrijire, copilul are nevoie de conectarea cu mama, o vietate care să-l îngrijească și să-l iubească.

Lipsa de conexiune este mult mai profundă decât lipsa nutrienților, dacă vrei. Nu atât mâncarea, cât preocuparea și iubirea cresc și dezvoltă creierul nostru, un organ social categoric. 

 

Hrana este pentru trup, așa cum conectarea autentică este pentru dezvoltarea creierului și formarea minții viitorului adult.

Fără conexiune interumană, creierul nostru este trist, depresiv și anxios. Câți oameni la care te confesezi ai în viața ta? Răspunsul este foarte important și vorbește despre sănătatea ta mentală. Mai mult, vorbește despre starea de împlinire pe care o trăiești. În  anii 1960 americanii avea 3 confidenți, în 2004 nici unul, se arată într-un studiu prezentat în mai multe publicații de specialitate.  Dizolvarea conexiunilor reale dintre oameni a dus la cea mai mare rată de depresie și anxietate din prezent, iar unul dintre motive este tocmai separarea și deconectarea de ”tribul tău”, de oameni apropiați.

Cei care investesc în relațiile lor sunt  cei care aleg să trăiască o viață împlinită, calitatea vieții noastre depinde de calitatea relațiilor noastre.Lost Connections: Why You’re Depressed and How to Find Hope, o carte scrisă de Johann Hari, tradusă și în limba română – ”Legături pierdute” -, este una dintre cărțile ce prezintă cauzele depresiei de azi, foarte bine documentată. Izolarea și deconectarea duce la creșterea nivelul de cortizol din corp – hormonul stresului, eliberat atunci când ne simțim amenințați. O creștere constantă a lui, duce la disfuncții ale sistemului hormonal și metabolic.

Izolarea socială se simte la fel de dureroasă ”precum atunci când am luat un pumn în față”. Durerea fizică însă trece cu un analgezic, cea socială este permanentă, până nu facem ceva în sensul acesta…

Sistemul imunitar al copilului, atunci când urmează o separe de mamă, este profund afectat, de multe ori se întâmplă să pornească o răceală, datorită conflictului interior al copilului, separarea de mamă slăbește profund sistemul imunitar.

 

Toate aceste argumente vin către tine, pentru a cuprinde nevoia de conectare, înțelegerea îndemnului de a te apropia de cei dragi și a face, din când în când, o pauză de la rețele sociale. 

Dăruiește-ți toată energia ta, pentru următoarele 10 zile, doar celor dragi, pe care-i ai aproape.

Lumea de acum se derulează fast- forward, pe repede înainte! Mediul de viață este cu foarte multă deconectare de la cei dragi, din păcate. Avem nevoie să ne impunem conștient aceste relații, să-i sunăm, să ne vedem cu cei dragi. Lumea în care trăim ne momește spre exterior, multă interacțiune cu exteriorul, dar e nevoie de vigilență, această atenție către exteriorul nostru să fie cu sens… Puține sau multe persoane spre care ne orientăm, depinde de energia pe care o avem de investit în asta și de felul introvert sau extrovert al fiecăruia.

 

Oamenii de lângă noi nu sunt inamicii noștri. Sunt cei cu care trăim zi de zi, iar creierul nostru are nevoie maximă de conectare. 

Să ai persoane apropiate, să împărtășești ceva valoros, ceva ce contează și pentru tine și pentru celălalt este cel mai bun remediu pentru starea de bine și o viață trăită cu sens. Oamenii cu care schimbi gânduri și emoții, schimbă semnificativ calitatea vieții tale.

Viața noastră psihică este între două extreme între haos și rigiditatea, așa cum spune Daniel J. Siegel. Ai nevoie să găsești centrul. Mintea noastră are nevoie de un mixt între cele două: conexiuni de bună calitate cu oameni dragi și momente de introspecție și solitudine. Aceste echilibru fiind foarte diferit de la o persoană la alta…

 

Relațiile și conexiunile reale sunt una dintre cel mai simple și la îndemână sugestii pe care le face neuroștiința actuală, în vederea unei sănătăți mentală.

Îți doresc zile minunate!

Sărbători frumoase!

Hristos a Înviat!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *