Sănătatea minții un obiectiv major 1

Intoleranța la gluten și boala celiacă afectează în primul rând țesutul cerebral și sistemul nervos. Dr. Datis Kharrazian – leading author, educator, and clinician in functional medicine – afirmă cu convingere: „Glutenul îți distruge creierul și sistemul nervos.”

Mulți oameni nu cred că au o intoleranță la gluten, deoarece nu au probleme digestive. Cu toate acestea, cercetările arată că doar o minoritate dintre cei cu intoleranță la gluten au și probleme digestive. Pentru majoritatea oamenilor, intoleranța se manifestă asupra piele, articulațiilor, la nivelul tiroidei sau a bolilor autoimune. ”Țesuturile cele mai frecvent afectate de gluten sunt la nivelul cerebral și sistem nervos.” 

Studiile prelevează o asociere între sensibilitatea la gluten și tulburări, în fiecare parte majoră a sistemului nervos, incluzând: creierul, măduva spinării și nervii care se extind la brațe și picioare. Din păcate, în ciuda cercetării, majoritatea medicilor de astăzi nu înțeleg sensibilitatea la gluten sau efectele glutenului asupra creierului. 

 

”Majoritatea medicilor trec cu vederea impactul glutenului asupra creierului. Cercetările publicate și investigațiile de laborator au constatat că inflamația gastro-intestinală cauzată de sensibilitatea la gluten poate duce la leziuni ale substanței albe în creier. Leziunile de substanță albă sunt zone de deteriorare observate la RMN în condiții neurodegenerative, cum ar fi scleroza multiplă. Chiar și boala inflamatorie intestinală s-a dovedit a provoca leziuni ale substanței albe datorită relației intestin-creier sau axa intestin-creier.

Chiar dacă cercetările au stabilit o legătură între gluten și bolile neurologice, majoritatea medicilor trec cu vederea acest mecanism în scenariile clinice. Neurologii nu privesc de obicei mecanismele gastrointestinale – nu fac teste de sensibilitate gastrointestinală sau de proteine ​​alimentare și nu evaluează boala celiacă. Aceste probleme sunt lăsate în seama gastroenterologului… Cu toate acestea, deoarece majoritatea persoanelor cu probleme neurologice care nu au afecțiuni intestinale, nu apelează la medicul gastroenterolog și evaluarea corectă, spre un tratament și un mod de viață cu adevărat salvator, nu se întâmplă. De asemenea, modelul standard de îngrijire a sănătății are în vedere numai boala celiacă și nu sensibilitatea la gluten…” – https://drknews.com/gluten/

 

Cum reactivitatea încrucișată a glutenului poate afecta creierul? 

Reactivitatea încrucișată, cunoscută și sub numele de mimică moleculară, este una dintre cele mai înfricoșătoare modalități prin care glutenul afectează creierul. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar ”greșește”, atacă țesutul cerebral  și distruge țesutul. Face acest lucru deoarece atât glutenul, cât și țesutul cerebral au proteine formate din secvențe identice de aminoacizi. Partea creierului numită cerebel este extrem de sensibilă la gluten. Atunci când oamenii au anticorpi împotriva glutenului, acești anticorpi se pot lega și de țesutul cerebelos, semnalând sistemul imunitar să atace, să distrugă și să îndepărteze țesutul. Aceasta se numește ataxie cerebelară și poate duce la un echilibru slab, anxietate crescută, sensibilitate la sunet și lumină, fiind ușor copleșită și la alte simptome.” – https://drknews.com/gluten-brain-issue-trigger-brain-autoimmunity/

Inflamația intestinală și sensibilitățile alimentare pot provoca inflamații ale creierului și pot declanșa autoimunitatea sa, accelerând degenerarea creierului și provocând o gamă largă de simptome, în funcție de persoană. Simptomele pot include:

  • Depresie
  • Pierderea memoriei
  • Tulburări de anxietate
  • Declin cognitiv
  • Iritabilitate
  • Concentrare și focus slab
  • Probleme neuromotorii
  • Tulburări psihiatrice
  • Hipoacuzie timpurie
  • Neuropatie
  • Demență
  • Schizofrenie.

Impactul glutenului asupra creierului este atât de bine stabilit încât unii cercetători se referă la sensibilitatea la gluten precum la o boală neurologică. Exista o gamă  largă de mecanisme asociate cu neurotoxicitatea glutenului, toate relevate de studii științifice…

https://drknews.com/gluten/

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *