Schimbări mici, rezultate remarcabile

Chiar pot să fac mai bine de atât?

Te poți antrena să obții tot ce-ți dorești, poate că ar fi bine și chiar nevoie să știm asta, să ne reamintim! Din fericire creierul poate fi antrenat să aștepte gratificațiile, să se supună unor nevoințe și presiunii, însă trebuie să acținezi în sintonie cu natura umană, nu împotriva ei. Ai nevoie de un plan, noi obiceiuri și neapărat ”un strop de plăcere” după obiceiurile care dau rezultate pe termen lung. Nu uita să aduci ”stropul” odată cu realizarea noilor obiceiuri ce susțin realitatea nouă pe care o dorești. Am reușit astăzi să mă mobilizez, să merg la sală, să-mi fac antrenamentul? Perfect! Mâine dimineața mă pot recompensa cu un croissant la cafea, iar micul meu dejun va fi unul în stil franțuzesc, iată ce bine sună! Sau, am reușit să nu mă cert cu nimeni toată săptămâna, am stat departe de nervi și ranchiună? Excelent! Mă răsplătesc cu o programare la un masaj sau cu o saună, pe weekend. Evident, am ales să scriu ce-mi aduce mie plăcere, dar te invit să-ți găsești și tu plăcerile mici și nevinovate sau mari și vinovate – cum vrei!-, pe care să le folosești de aici înainte, în strategia de ”performanță personală”.

Suntem tentați spre noutate, căutăm motivații și strategii noi, permanent. Așa cum spunea Machiavelli, ”oamenii sunt astrași de noutate în asemenea măsură, încât cei care trăiesc bine își doresc schimbarea la fel de mult ca aceia care trăiesc rău.”

Care este secretul performanței?

Secretul obținerii unor rezultate durabile este capacitatea de a te perfecționa continuu. Este un lucru uimitor câte poți obține și ce rezultate se văd în timp, dacă urmărești și măsori permanent o creștere în viața ta. Poți acumula cunoștințe remarcabile dacă nu abandonezi studiul. Poți căpăta o musculatură admirabilă, dacă nu oprești antrenamentul. Poți acumula o avere sustenabilă, dacă economisești mereu bani. Vei câștiga prietenii solide, dacă ești mereu atent cu cei din jur. Efectul micilor obiceiuri nu se adună, ci se multuplică cu timpul. Rodul este uimitor, odată ce instalezi noile obiceiuri de susținere.

Din păcate, omul este mult prea mult preocupat de faptul că are limite, iar asta conferă ”aripi tăiate” și rareori vreo șansă de atingere a propriului potențial, descoperirea sau atingerea sa.

Ar fi bine să crezi că poți face schimbările doar că, este mai greu de unul singur…

Autocontrolul este o strategie temporară, nu te poți baza pe el întotdeauna. O să obosești, sistemul amigdalian, care își va cere drepturile, nu poți să-l ai mereu în control, chiar dacă ai vrea. Ai nevoie de o strategie durabilă. Dorințele vor apărea, parcă tot mai dese și neînțelese, voința și autocontrol vor fi slăbite, ai nevoie să te protejezi. Pierzi multă energie să te tot lupți cu tine astfel. Ce poți face? Optimizează-ți energia în spațiul tău personal, scoate în evidență indicii favorabili pentru cele bune – obiceiurile bune!-, și rotunjește colțurile obiceiurilor mai puțin bune.

Cum să nu renunț la noile obiceiuri?

Nimic nu susține motivația la fel de bine ca și apartenența la un grup. Așa putem spune că o acțiune individuală se transformă într-una comună, nu mai ești singur, ești alături de ceilalți, cu aceleași năzuințe. Asta aduce încredere și acționează cu putere, spre a reuși. Cu cât suntem mai apropiați de cineva, în mod normal, cu atât suntem mai înclinați să imităm coportamentul său. Un strudiu realizat pe o perioadă de 32 de ani, a analizat comportamentul alimentar a 12000 de persoane. Riscul unei persoane de a deveni obeze crește cu 57% dacă are un prieten în această situație. Familia are și ea un rol categoric, într-un cuplu în care unul dintre parteneri slăbește, șansele ca și celălalt să reușească sunt cu 33% mai mari.

”Vezi cu cine te însoțești, ca să pot să-ți spun, cine ești!” Caută oameni care să te inspire, pe care să-i admiri, alături de care să simți progresul personal. Oameni alături de care să simți cum viața ta este înfloritoare…

Articol scris și publicate pe timisoreni.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *