SELENIU – din 3-5 nuci de brazilia/ zi

Lângă birou am un sertar în care sunt câteva suplimente, nuci de Brazilia și ciocolată cu cacao 90%. De aici îmi iau zilnic resurse pe care le găsesc cu greu în dieta zilnică, nutrienți pe care nu vreau să-i ratez. Unul dintre aceștia este SELENIUL, din 3-5 nuci de Brazilia, pe care le consum în fiecare zi. Îmi place la nebunie gustul de nucă cu ciocolată amăruie, pe lângă care – de multe ori – asociez un măr. Și toate acestea sunt pline de valoare nutrițională și energetică pentru organism!

 

Cel mai important component, ce fac din nucile de Brazilia o alegere de bază în dieta noastră? Aportul semnificativ de seleniu! Acesta este un microelement foarte important pentru sănătatea omului. Iar consumul zilnic de 2-5 nuci de brazilia asigură necesarul zilnic de seleniu pentru un adult. Impresionant, nu-i așa?

 

Seleniul aduce o gamă extrem de largă de beneficii pentru sănătate, având un rol esențial în buna funcționare a organismului. Nucile braziliene se remarcă prin faptul că sunt sursa naturală cea mai bogată în acest mineral.

 

De ce este important APORTUL OPTIM DE SELENIU, în fiecare zi?

 1. Pentru efectul antioxidant – seleniul este vital pentru producerea de glutation peroxidază, antioxidantul principal al organismului care își desfășoară activitatea protectoare în fiecare celulă.
 2. Seleniul funcționează în mod sinergetic împreună cu vitamina E (prezentă și în nucile braziliene). Împreună au un rol important în combaterea radicalilor liberi, ajutând astfel la încetinirea îmbătrânirii și la prevenirea îmbolnăvirilor premature cauzate de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ.
 3. Important pentru tegumente! Ajută la menținerea elasticității țesuturilor, a sănătății și frumuseții lor.
 4. Reglaj endocrin – seleniu ajuta la reglarea funcției tiroidiene, aportul de seleniu fiind esențial în funcționarea optimă a tiroidei. La bărbați susține vigoarea sistemul reproductiv, crescând fertilitatea.
 5. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, având un rol esențial pentru buna funcționare, mai ales în perioada de iarnă.
 6. Seleniul este important în prevenirea bolilor sistemului cardiovascular și a bolilor de inimă. Deficiențele de seleniu din organism au fost asociate cu creșterea riscurilor de apariție a bolilor cardiovasculare.
 7. Crește longevitatea! Dacă ai de gând să trăiești o viață lungă și productivă, atunci este foarte important să te asiguri că ai o nutriție optimă, care îți asigură zilnic necesarul de seleniu.

 

Nivelurile scăzute de seleniu au fost asociate cu tulburări legate de dispoziție, incluzând anxietate, depresie și oboseala cronică. Un studiu a demonstrat că aceste simptome au scăzut după doar cinci săptămâni de la administrarea a 100 ml de seleniu/zi (echivalentul a aproximativ 5 nuci de Brazilia/zi). 

Există astăzi dovezi care susțin și încurajează alegerea unei alimentații sănătoase, care poate scădea riscul de apariție a cancerului. Un studiu publicat de Jurnalul Institutului Național al Cancerului a sugerat că nivelurile adecvate de seleniu au fost asociate cu riscuri mai scăzute de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul esofagian și de stomac.

 

Un alt component important: ACIDUL ELAGIC

Acidul elagic conținut de nucile de Brazilia are proprietăți antiinflamatoare și funcții neuroprotective, consumul de nuci de Brazilia putând stimula funcționarea creierului.  

„Acidul elagic se găsește în fructe, precum și în unele legume și nuci. Sursele obișnuite includ căpșuni, zmeură, merișoare și rodii… În timp ce se fac mai multe cercetări asupra acidului elagic pentru a elucida toate utilizările și efectele secundare potențiale, acesta are cu siguranță multe beneficii pozitive pentru piele și este un antioxidant puternic”, spune dr. Michele Farber –  dermatolog certificat la Schweiger Dermatology Group din NYC.

 

Compoziție

Vitamine

Vitamina A: 3 µg

Vitamina B1: 1 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,11 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 7,6 mg

 

Minerale

Calciu: 130 mg

Fier: 3,4 mg

Potasiu: 644 mg

Magneziu: 160 mg

Sodiu: 2 mg

 

BENEFICIILE CONSUMULUI DE 3-5 NUCI DE BRAZILIA/ZI

 

 1. Ajută la combaterea stresului oxidativ, întârziind astfel procesele îmbătrânirii.
 2. Ajută la întărirea sistemului imunitar.
 3. Ajută la absorbția nutrienților”Grăsimile insuficiente din dietă pot de asemenea să compromită absorbția vitaminelor liposolubile și a compușilor fitochimici sănătoși. Semințele și nucile sunt alimentele cele mai bogate în grăsimi. Când mănânci semințe și nuci în cursul meselor, acizii grași asigurați măresc semnificativ absorbția micronutrienților care sprijină sistemul imunitar și a compușilor fitochimici. De exemplu, când mănânci salată cu un sos pe bază de semințe absorbi mult mai mult din carotenoidele din legumele crude. Anumiți factori nutritivi se absorb de peste 10 ori mai mult.” dr. Joel Fuhrman
 4. Ajută la normalizarea funcției tiroidei.
 5. Ajută la asigurarea necesarului de proteine.
 6. Ajută la menținerea sănătății cardiovasculare – aminoacidul L-arginină, conținut în cantități generoase în nucile braziliene, contribuie la sănătatea pereților arterilor, făcându-le mai flexibile și mai puțin predispuse la formarea cheagurilor de sânge care pot împiedica sau chiar bloca fluxul sanguin.
 7. Ajută la reducerea riscurilor de aparție a cancerului – ”Studiile clinice au demonstrat faptul că nucile braziliene pot inhiba creșterea celulelor și astfel și formarea tumorilor maligne, a cancerului de sâni, plămâni și prostată, datorită conținutului lor ridicat de seleniu și alți antioxidanți, precum și a modelului benefic al grăsimilor.” Gabriela Schwarz

 

Nucile de Brazilia se mândresc cu o mulțime de proprietăți valoroase, având un efect benefic asupra sănătății generale, precum și o gamă largă de utilizări în bucătărie. Sunt potrivite pentru una stil de viață conștient controlat, cât și pentru diete cu conținut scăzut de carbohidrați, acestea fiind o resursă de grăsime și proteină.

 

Comandă nucile de Brazilia din  SHOP-UL meu

Viața VERDE Viu

cu 10% reducere, aplicând codul:

BRATU10

Să fie de folos!

 

Resurse:

https://www.mdpi.com/2304-8158/12/17/3203

Nucile și sănătatea, Gabriela Schwarz, Editura Casa 2016

Noua biblie a vitaminelor, Earl Mindell și Hester Mundis, Editura Lifestyle Publishing 2011

https://draxe.com/nutrition/brazil-nuts/

Superimunitatea, Joel Fuhrman, Editura Lifestyle Publishing 2012

https://draxe.com/nutrition/selenium-benefits/

https://www.researchgate.net/publication/371537824_Acute_effect_of_a_beverage_containing_Brazil_and_cashew_nuts_on_oxidative_stress_lipemia_and_blood_pressure_of_women_with_cardiometabolic_risk_Brazilian_Nuts_Study_a_randomized_clinical_trial

https://www.researchgate.net/publication/358830017_Brazil_and_cashew_nuts_intake_improve_body_composition_and_endothelial_health_in_women_at_cardiometabolic_risk_Brazilian_Nuts_Study_a_randomized_controlled_trial

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *