Semințele de cânepă, istețe foc!

Iubesc semințele de cânepă pentru că sunt super eficiente nutrițional și perfecte peste … căpșunile proaspete din sezon! Iar când este friguț afară, cum este și acum, sunt perfecte cu afinele congelate sau peste salatele din cruditățile pe care le mai găsim în această perioadă de timp. Da, una dintre mâncărurile mele preferate este tocmai această combinație simplă, perfectă nutrițional și gustativ: afine și semințe de cânepă sau de chia, răsturnate peste ele.

De ce semințe de cânepă și nu de în? Ar putea fi o întrebare bună.

Pentru că cele de in trebuie măcinate chiar înainte de a fi consumate, și nu cumpărate gata măcinate. Este foarte important de știut că, în prezența oxigenului, după contactul cu metalul care macină semințe de in, se produc niște transformări nedorite și nefolositoare a grăsimilor bune din semințe de in. Așa că, recomandarea este ca ele să fie măcinate chiar înainte de a fi consumate. Fără măcinare nu reușesc să fie asimilate de către organism, eliminându-se exact așa cum au fost consumate.

Semințele de cânepă au nevoie de 15 minute de hidratare, dacă le vrei astfel în nutriția ta. Doar 15 minute sunt suficiente. Personal, nu le hidratez vara, doar le răstorn peste fructe sau smoothy și mă bucur de savoarea lor împreună.

 

De ce sunt atât de istețe semințele de cânepă?

Argumente:

 

  • În ceea ce privește mineralele și vitaminele, semințele de cânepă sunt o sursă bună de magneziu, fosfor, potasiu, fier, zinc, vitamina E și vitamine din complexul B (niacină, riboflavină, tiamină, piridoxină și acid folic).

 

  • Utilizând trei linguri de semințe introduci în organism 50% din necesarul de fosfor și magneziu pentru o zi –( https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170148/nutrients), 25% din nevoia de zinc și 15% din necesarul de fier. Dacă îți asiguri cantitățile optime de zinc și magneziu vei avea oase sănătoase.  Fierul este foarte important pentru transportul oxigenului în organism, iar zincul susține sistemul imunitar.

 

  • Semințele de cânepă conțin acizi grași cu efecte cunoscute ca fiind valoroase asupra sănătății sistemului cardiovascular. Studiile făcute pe animale arata efectele acizilor grași și efectele dietei cu semințe asupra agregării plachetare, dar și asupra tuturor bolilor cardiace, asupra mai multor aspecte care privesc sănătatea cardiovasculară.

 

  • Semințele de cânepă au în compoziția lor o serie mare de aminoacizi esențiali care le califică drept sursă de proteine așa cum se întâmplă și cu produsele de origine animală, considerate principalele surse de proteină din alimentația omului (însă, nu pentru toți!). Folosind doar 3 linguri de semințe în salată, sau alături de paste, orez, și chiar într-un smoothie, acestea echivalează cu 10 grame de proteine de cea mai bună calitate. Semințele de cânepă conțin toți cei 10 aminoacizi esențiali și sunt o sursă bogată de proteine. Acest lucru face din semințele de cânepă și produsele care folosesc semințe de cânepă o sursă excelentă de proteine pentru persoanele care urmează o dietă vegană. La 100 g, semințele de cânepă conțin mai mult de 30 g de proteine. (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170148/nutrients)

 

  • Utilizand semințe de cânepă vei avea o minte mai sănătoasă și sclipitoare! Da, să știi, creierul are în compoziția sa grăsime, iar aportul de acizi grași din semințele de cânepă, printr-un consum regulat, poate să prevină bolile degenerativ cognitive, poate să îmbunătățească memoria. În compoziția lor se găsesc acizi grași esențiali precum alfa-linolenic (acid gras Omega-3) și gamma-linolenic (acid gras Omega-6); proporția dintre cei doi acizi grași este foarte importantă pentru organism, iar semințele de cânepă furnizează acești acizi într-un mod echilibrat.

 

  • Semințele de cânepă într-un aport regulat în dietă personală pot să atenueze și simptomele de anxietate și depresie, vor îmbunătăți starea de spirit, componente esențiale clasifică aceste semințe ca fiind generatoare de bună dispoziție cognitivă și afectivă.

 

  • Să nu uităm de aportul însemnat de fibre…

 

STUDII…

– Semințele integrale de cânepă sunt o sursă bună de fibre solubile și insolubile. Conțin 20% fibre solubile care, odată ajunse în organism, formează o substanță gelatinoasă în intestine, ce menține sănătatea bacteriilor “bune” și contribuie atât la reducerea nivelului de zahăr din sânge, cât și a colesterolului.

Pe de altă parte, fibrele insolubile se găsesc în compoziția semințelor de cânepă într-un procent de 80%. Acestea stimulează tranzitul intestinal și ajută la eliminarea toxinelor din corp. Totodată, fibrele insolubile au fost asociate cu reducerea riscului de apariție a diabetului, potrivit unui studiu realizat la Institutul German de Nutriție Umană Potsdam-Rehbruecke.

Putem reduce riscul de boli cardiovasculare consumând mai multe alimente bogate în arginină, cum ar fi nucile, peștele sau semințele de cânepă. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723738/)

– Un studiu publicat în revista Food Chemistry, anul 2018,  a constatat că extractul din semințe de cânepă are efecte antioxidante în testele de laborator. Aceste efecte pot rezulta din conținutul de canabidiol (CBD) al semințelor.

– Rezultatele numeroaselor studii apărute în PubMed în ultimii ani, sugerează că CBD și alți compuși din semințe pot avea efecte neuroprotectoare, antiinflamatorii și pot ajuta și la reglarea sistemului imunitar.

CBD poate ajuta cu afecțiuni neurologice, inclusiv:

  • boala Parkinson,
  • boala Alzheimer,
  • scleroză multiplă,
  • durere neuropatică,
  • tulburări convulsive în copilărie.

– Simptomele menopauzei și sindromului premenstrual sunt cauzate adesea de sensibilitatea organismului la hormonul cunoscut sub numele de prolactină. Oamenii de știință susțin că acidul gamma-linolenic din compoziția semințelor de cânepă reduce efectele prolactinei.

Într-un studiu efectuat pe un eșantion de 120 de femei cu sindrom premenstrual s-au urmărit efectele pe care le are administrarea acidului gras gamma-linolenic. Cercetătorii  au împărțit persoanele participante în 3 grupuri – primului grup i s-a administrat câte un gram de acid gras, celui de-al doilea grup câte 2 grame, iar cel de-al treilea a primit un placebo, pe o perioadă de 6 luni.

Rezultate vizibile au obținut persoanele din primele două grupuri, care au observat o reducere semnificativă a următoarelor simptome premenstruale: dureri de sâni, iritabilitate și retenție de apă în organism.

 

COMPOZIȚIA semințelor de cânepă

 

Conform bazei de date naționale de nutrienți a Departamentului Agriculturii din SUA, o porție de 3 linguri de semințe de cânepă cu o greutate de 30 g conține:

166 de calorii
9,48 g de proteine
14,6 g de grăsime
2,6 g carbohidrați
1,2 g de fibre
21 mg de calciu
2,38 mg de fier
210 mg de magneziu
495 mg de fosfor
360 mg de potasiu
2,97 mg de zinc
33 micrograme (mcg) de folat.

De ce semințe de cânepă în dieta zilnică?

Fiecare dintre noi știe acum răspunsul, citind acest artIocol, așa nădăjduiesc!

 

În SHOPUL meu, pe site-ul VIAȚA VERDE VIU,

aplicând CODUL: BRATU10

beneficiezi de o reducere de 10%.

Codul se aplica la doar la produsele cu preț întreg.

Te aștept la cumpărături și…

SPOR la VIAȚĂ sănătoasă!

 

BIBLIGRAFIE

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=hemp+seeds

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170148/nutrients

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170148/nutrients

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723738/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18287346/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323037#health-benefits

https://www.medicalnewstoday.com/articles/308044#nutrition

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21241460/

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *