Simptomele sensibilității nonceliace la gluten – ziua 2
Statisticile actuale arată că boala celiacă afectează 1% din populație la nivel global, în timp ce sensibilitatea la gluten non-celiacă este prezentă la 1 din 20 de persoane. Din cauza intoleranței la gluten, specifică ambelor situații, poate fi lezat orice țesut al organismului, inclusiv creierul, pielea, sistemul endocrin, stomacul, ficatul, vasele de sânge, mușchii și chiar nucleul celular. Boala celiacă și sensibilitatea la gluten non-celiacă se asociază cu o varietate uimitoare de boli: de la schizofrenie la epilepsie, de la diabet la osteoporoză, de la dermatită și psoriazis la tiroidită Hashimoto.
Sensibilitatea la gluten, dovedită științific
Dr. Criss Kresser, renumit specialist în medicină funcțională și integrativă din SUA, afirma despre sensibilitatea la gluten non-celiacă, ca nefiind deloc o problemă banală și nici închipuită, așa cum afirmă unele voci medicale. „Sensibilitatea la gluten non-celiacă poate fi chiar mai serioasă decât boala celiacă, din moment ce foarte mulți oameni care au un rezultat negativ la testele pentru celiachie, continuă să mănânce grâu și se supun unui risc major de a dezvolta boli autoimune în timp”, avertizează dr. Kresser.
Iar frecvența și dificultatea acestor afecțiune denumite astfel – boli autoimune – este îngrijorătoare și cu puține soluții încă, în medicină.
Iată, cele mai cunoscute simptome ale sensibilității la gluten sunt:
- Meteorism abdominal;
- Distensie abdominala;
- Crampe abdominale;
- Constipație, balonare, diaree;
- Oboseală cronică;
- Lipsa capacității de concentrare;
- Diminuarea densității osoase;
- Dureri de cap, migrene;
- Iritații ale pielii;
- Pofte inexplicabile de dulce sau produse de panificație;
- Dureri articulare;
- Stări de greață frecvente;
- Amorțeală la nivelul membrelor superioare sau a celor inferioare;
- Reducerea sau creșterea nejustificata a greutății.
Sensibilitatea nonceliacă la gluten reprezintă un răspuns oferit de sistemul imunitar, diferit de reacțiile resimțite de persoanele care sunt diagnosticate cu boala celiacă. Depistarea acestor simptome, frecvența lor este categoric este un semnal pe care corpul îl transmite, prin care suntem avertizați că ceva nu facem neapărat bine sau că, poate ceva ar fi bine să fie schimbat. Fie că ne gândim la combustibilul de funcționare – alimentația zilnică, fie la regimul hidric, controlul și gestionarea emoțională, adaptarea în mediul nostru de viață actual.
Dieta fără gluten nu este neapărat un moft, așa cum spun multe voci actuale în domeniu. Mai multe studii epidemiologice și clinice controlat-placebo demonstrează că, în cazurile de sensibilitate la gluten non-celiacă, eliminarea glutenului din alimentație a dus la remisia simptomelor.
Dacă te confrunți în mod frecvent cu dureri articulare, migrene, o stare generală de oboseala sau cu senzația de amorțire a membrelor, este recomandat sa faci un test de intoleranță la gluten. Dacă descoperi ca te confrunți cu această formă de manifestare a intoleranței la gluten, o vei putea controla prin respectarea unei diete adecvate.
În plus, este important să cunoști astfel de informații medicale atunci când stabilești, împreună cu un specialist în nutriție sau prin propria cercetare, un plan alimentar eficient, care să te ajute a te menține în formă si sănătos.
#30DaysGlutenFree
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!