În post, știm să ne hrănim?

Perioada de post este bine venită pentru noi toți, fie că ne angajăm într-un program nou de dietă, fie că ne dorim o schimbare în toate planurile vieții.

Curajul acestor schimbări ne trezesc și mobilizează, aduc un plus în starea de motivație care generează în noi toate mecanismele de prosperitate și vitalitate.

Este clar că postul are o mult mai adâncă și profundă semnificație, însă, pentru a cuprinde stări înalte ale conștiinței, primul pas este legat de hrană. Să face puțină curățenie la nivel celular, să aducem o alt fel de informație la nivel structural, să ne limpezim puțin mințile pentru ca perioada ce vine să ne găsească pregătiți. Fiecare după puterea, stăruința și după nivelul său aspirațional, până la urmă…

Postul aduce liniște și simplitate. Așa ar fi bine să gândim și dieta zilelor noastre, să nu cădem în capcana unei schimbări fără creștere a stării de bine, respectiv a sănătății. De mult ori, în post alegem înlocuirea proteinei de origine animală cu carbohidrați păcătoși: pâine – pâine albă!, cartofi, orez, dulciuri – multe dulciuri! Rezultatul este nefiresc, ne îngrășăm, privăm corpul de elemente importante: proteinele complete, fierul, calciul, zincul sau anumite vitamine din grupul B.

Încă o dată aș dori să subliniez aici perspectiva mea din acest moment, ce se referă strict la hrană și componentele ei, consolidând baza piramidei lui Maslow în ce privește buna fiziologie. Postul înseamnă mult mai mult de atât. Rugăciunea stăruitoare și mintea adunată, probabil că suplinesc toate componentele despre care eu astăzi vă vorbesc aici.. Însă, până la curățenia gândului și rugăciunea înaltă, să ne rânduim starea și fiziologia internă.

Ce putem face? Ar fi bine ne mobilizăm și să avem grijă la alimentele care pot suplini acești nutrienți, întreaga perioadă care urmează.

 

Proteină de bună calitate?

 

Da, putem înlocui proteina de origine animală cu alimente vegetale, cu un conținut mare de aminoacizi esențiali:

  • Quinoa ajută la detoxifierea rinichilor și aduce un important aport de fibre, minerale si vitamine;
  • Amaranthul conține squalen – antioxidant bun pentru curățarea plămânilor, util celor ce traiesc în zone poluate;
  • Soia, care înlocuiește cu succes proteina animală, dpdv al aminoacizilor esențiali (atenție! soia bob, integrală, doar astfel se consumă!);
  • Ciupercile, considerate carnea vegetală, conțin vitamine din grupa B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier, seleniu si fosfor.

Pentru a ne asigura că acoperim tot necesarul de aminoacizi, suplinind absența proteinei animale din alimentație, se recomandă asocierea de cereale cu leguminoase. Un exemplu bun ar fi:

  • orezul cu mazărea,
  • pastele integrale cu fasole (cea roșie este preferat mea!),
  • năutul cu cereale.

Combinații ideale pentru un prânz plin de nutrienți și energie, alături de salate de crudități sau legume preparate. Super informație și energie!

 

Cu ce înlocuim produsele lactate?

 

Tofu este brânza din soia și laptele vegetal – soia, orez, quinoa, ovăz, cocos – pot înlocui cu succes produsele lactate. Avantajul este că nu conțin grăsimi saturate și sunt bogate în calciu, iar laptele de soia conține și fitoestogeni – elemente care protejeaza femeile de cancerul de sân, se arată în unele studii.
Fulgii de drojdie inactivă vor aduce savoare, presărată pe mâncare, aceasta fiind considerată parmezanul vegetal.

Personal, îmi pregătesc o comandă masivă de unt, iaurt, brânză de la cei de la Rawkers – delicii vegane. Sunt o iubitoare a acestor produse, smântâna CREMSHU de la ei este preferata mea!

 

Cu ce înlocuim untul?

 

Bine venit pentru dieta sănătoasă este untul de cocos întins pe pâine, delicios, iar proprietățile sale asupra celulelor nervoase sunt certificate prin numeroase studii – alimentul care reface teaca de mielină din jurul neuronilor. Poate fi folosit și untul de arahide, întotdeauna cu pâine integrală.

Uleiul de măsline – sursa mea fiind întotdeauna Prăvălia noastră – este perfect și el sau cel de dovleac, alături de usturoi și pâine prăjită, este un deliciu pentru mine. Așa mâncam cu bunica, la gura sobei…

 

De unde susținem rezerva de calciu?

 

Sursele bune de calciu sunt semințele de susan – 1 linguriță pe zi mestecată foarte bine pentru asimilare, aduce un aport de calciu necesar pentru o zi. Legumele cu frunze verzi, migdale, morcovii, sucurile de fructe si legume. În magazine găsim și lapte de soia si migadale îmbogățit cu calciu.

Pentru a ne asigura necesarul de fier ar fi bine să avem în vedere consumul de cereale integrale, sfeclă roșie, legume cu frunze verzi, germenii încolțiți sau leguminoase: fasole, linte sau năut. Iar, pentru ca fierul sa fie bine asimilat de organism este indicată asocierea cu alimente bogate în vitamina C. Tocmai de aceea este bine să stoarcem o lămâie pe fiecare salată, să avem varză murată ca și salată sau să ne bucurăm încă de ardeiul roșu de pe piață, care este de vitamina C!

Zincul este un alt element care se gasește preponderant în semințe crude, cereale integrale, nuci.

Zilnic, în dietă, un pumn de semințe crude și nuci!

Sunt mare consumatoare de nuci, Fie ele cele românești, fie cele noi intrate pe piața: nucile braziliene. Nu sunt foarte multe alimente care pot sa protejeze celule de cancer, să stimuleze metabolismul și să îmbunătățească viața sexuală, în acelasi timp. Ei bine, nucile braziliene fac asta. Doar două nuci braziliene pe zi sunt suficiente pentru a da organismului porția zilnică de seleniu. Se consumă de obicei în forma lor crudă și sunt o sursă importantă de magneziu, fosfor, mangan, cupru, tiamina, vitamina E si seleniu. Iar aici găsești cel mai bun produs de pe piață, raport calitate-preț: Prăvălia noastră.

 

Ce grăsimi bune consumăm?

 

Recomand întotdeauna varianta de ulei presat la rece.

  • O linguriță de ulei de in conține o cantitate suficienta de omega 3 pentru a satisface necesarul zilnic.
  • Deloc de neglijat, uleiul de măsline presat la rece, cu o cantitate însemnată de vitamin E.
  • Mai apoi, nu uitați de semințe, ce pot fi și simplu decor pe mâncare, în shake sau în salate: semințe de chia și semințe de cânepă, excelente în orice dietă!

 

De ce ținem post?

 

Răspunsul este particular fiecăruia dintre noi, iar rezultatele sunt și ele diverse. Ce putem căuta cu toții poate fi nevoia de atenție, de simplitate și o mai bună viziune și claritate a vieții. Iar acestea se pot traduce mai simplu: SĂNĂTATE!

Să ne fie de folos cele scrise mai sus, dar mai ales, să ne fie de folos întregul post! Însă, pentru asta, avem multe mai multe de făcut, pe lângă felul în care ne alegem mâncarea…

 

Și, pe final de articol, câteva cuvinte din: „Să gândim frumos ca să trăim frumos. Antologie de cuvinte duhovniceşti din scrierile Părintelui Teofil Părăian.”

”Postul fără bunătate e regim alimentar.

Postul trebuie să fie unit cu fulgerul rugăciunii, postul trebuie să fie unit cu lepădarea mâniei, cu lepădarea clevetirilor, cu lepădarea poftelor. Toate acestea sunt puse în atenţie în vederea îmbunătăţirii sufleteşti, pentru că postul este un mijloc de disciplină. Cine posteşte este de nădejde să facă şi alte lucruri bune, pe când cineva care nu posteşte, nu-i sigur că se poate încadra la altceva dintr-o rânduială a Bisericii.

Postul trebuie ţinut cu mâncare simplă. Dacă cauţi anumite mâncăruri pe care le poţi avea şi le cauţi pentru că sunt mai plăcute decât cele pe care le-ai avea şi le cauţi pentru că sunt mai plăcute decât cele pe care le-ai avea fără astea, atunci înseamnă că-ntr-un fel şi calci rânduiala postului fără să mănânci altceva decât mâncare de post. Dar dacă te menţii în sfera mâncărurilor simple şi nu cauţi fel de fel de produse din acestea din vremea noastră e mai bine, este mai post.”

 

Să ne fie de folos!

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *