Teama de critică

Este foarte trist să fie atât de mulți oameni care permit celor din familie, prietenilor și chiar necunoscuților să le influențeze într-o  mare măsură deciziile și viața. Oameni care nu ajung să-ți trăiască niciodată viața așa cum doresc, cu adevărat, sunt mulți printre noi…

Ei permit acestor oameni să ia hotărâri în locul lor, pentru că se tem să își asume responsabilitatea pentru deciziile lor. Există persoane care nu continua studiile pentru perfecționarea profesională de teama eșecului și a criticilor ce ar putea urma. Există milioane de oameni care nu aplică pentru un loc de munca mai bun și cu mai multe perspective, nu accepta o promovare sau nu își asumă riscuri în afaceri, pentru că se tem că vor fi criticați dacă eșuează. Unii chiar vor rămâne într-o căsnicie nefericită pentru tot restul vieții lor, în loc să se confrunte cu eventualele păreri nefavorabile ale familiei sau ale prietenilor.

 

„Nimeni nu te poate face să te simți inferior fără ca tu să-i permți.” Eleanor Roosevelt

Cunoaștem chiar nenumărați oameni care își mențin obiective mediocre în viață, deoarece consideră că cei apropiați ar putea crede despre ei că sunt inconștienți, dacă țintesc mai sus. Această teamă de critică provoacă un rău de nebănuit, diminuându-le oamenilor inițiativa și imaginația, distrugându-le încrederea în sine și nivelându-le spiritul. 
Se intampla adesea ca cei mai apropiați membri din familie să fie și cei care ne critica cel mai mult și care ne provoacă astfel complexe de inferioritate care pot dura o viață întreagă.

Orice lider capabil trebuie să știe că nu critica, ci sugestiile constructive, încurajările și laudele sunt cele care aduc la suprafață tot ce este mai bun în noi. Critica nu face decât să inducă teamă în mintea omului- teama care ne împiedică să facem ceea ce ne-ar plăcea cu adevărat și care le permite altora să ia deciziile importante în locul nostru.

 

Amintește-ți: dacă te temi de critică, nu vei trăi niciodată viața pe care ți-o dorești , ci numai viața pe care ceilalți îți vor permite să o ai. Hotărăște-te chiar de acum să uiți ce ar putea gândi familia, prietenii si vecinii tai. Nu este viața lor, este viața ta.

 

Ai curaj să iei propriile decizii, pe baza a ceea ce îți dorești cu adevărat de la viață. De asemenea, amintește-ți că, în 99% din timp oamenii se gândesc la ei, nu la tine. Sunt mult mai preocupați de ce se petrece în viața lor, decât de orice alt  eveniment important din viața ta.

Mult timp am trăit și eu raportându-mă la ceilalți, alegând să fac lucrurile în consens cu părerea celor care nu trecuseră niciodată prin experiențe similare, ca să ascult de sfaturile și îndemnurile lor…

Tu, câte lucruri minunate ai pierdut din cauza influențelor din anturajul tău?

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *