Tu citești eticheta produselor alimentare?

Am scris acest articol cu gândul de a te inspira și a te îndemna să citești etichetele produselor pe care  le cumperi ca și hrana ”cea de toate zilele”. Citește eticheta și dacă vezi o etalare de termeni pe care nu-i cunoaști, renunță la acel produs. Caută acele produse integrale, cu cât mai puține ingrediente și neapărat să înțelegi componența produsului. Vezi chimie, mare grijă, mai bine renunță, decât să te lași înșelată! Multă sănătate și înțelepciune pentru noi toți!

Am ajuns atât de departe încât reușim să creăm mâncăruri ce activează circuitul de plăcere viguros, astfel încât se anulează semnalele de sațietate și greutate corporală care ar pereveni în mod normal supraconsumul. Acesta este unul dintre motivele pentru care numărul persoanelor obeze este tot mai mare. La fel, cauza pentru care avem un număr tot mai mare de dependeți de zahăr, ori al celor ce se hrănesc compulsiv, pleacă și de la denaturarea produselor realizate de marile companii de produscție din indistria alimentară.

Cum reușim să facem asta? 

În principiu, realizăm toate acestea prin exploatarea nepotrivită dintre peisajul culinar pe care l-am gestionat de-a lungul evoluției din strămoși – cu produse naturale, ce cresc sub soare – și acelea din prezent relizate de om –  chimizate, aditivate, transformate.

Ce se dorește în acest moment al evoluției noastre? 

O anumită categorie dintre noi doresc crearea de mâncare pe care oamenii să o râvnească și să se întoarcă din nou să o cumpere, în cantități tot mai mari. Circuitul de plăcere al individului este vizat în acest context. Odată câștigat ca și interes, crește producția, crește și cantitatea de mâncare dorită și, de aici toate rapoartele urmărite sunt favorabile. O producție crescută, aduce profitul urmărit! O altă categorie dintre noi ne dorim a trăi firesc, reîntoarcea la simplitate – atât în ce privește hrana, cât și stilul de viață – reprezintă una dintre cele mai dificile provocări.

Cum râmâne cu sănătatea și cu forma estetică a omului de astăzi?  

Aceasta este departe de interesele producătorilor care se joacă cu combinația perfecta dintre grăsimi, zahăr și sare, pentru care să ne facă hormonii a urla, doar și numai la gândul acestor combinații bune gustului, dar otrăvitoare pentru corp-minte-suflet.  Mai mult decât atât, se fac eforturi colective din partea unor corporații pentru a se produce mâncare și băutură servite în porții extra large, care activează același circuit al plăcerii, contribuind la consumul exagerat de mâncare. Acest tip de mâncare dăunează stării de sănătate, cu calorii goale, aducătoare de boli într-un interval relativ de timp. Mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi va înțelege acest lucru. Este doar o chestiune de timp, tot mai mulți dintre noi am înțeles care sunt nevoile organismului pentru a fi într-o stare de bună sănătate și prosperitate. Omul nu are nevoie de mâncăruri realizate de marile companii alimentare, are nevoie de mâncarea simplă, ce crește în pâmânt, sub soare și ploaie. Hrană integrală, naturală!

Din anul 1960 și până astăzi, greutatea medie a unui adult din SUA a crescut cu 11,8 kg, iar aceasta nu se datorează vreunei schimbări genetice. Mințile luminate, creșterile de profit și circuitul de plăcere activat din creierul omului fac acest progres nefast stării de sănătate. Și nu doar sănătatea! Parcă altfel de miști, respiri și te bucuri de viață când ești într-o formă firească estetic, fără un țesut adipos similar oricărui alt proces inflamator din organism.

Suntem predispuși încă de la naștere să preferăm anumite gusturi, mai ales cel dulce și cel al grăsimilor. Și sarea intră în preferința gusturilor noastre! Știindu-se aceste aspecte, nici nu a fost greu de intuit care dintre combinații vor fi exploatate și manipulate ulterior în produsele de consum destinate populației. Numeroase cerecetări demonstrează cum combinația dintre dulce și grăsimi este super adictivă, producând o activare a circuitului de plăcere, semnificativ mai mare decât a oricăreia dintre ele, separat. S-a speculat aceasta în industria alimentară, inginerii chimiști ingenioși s-au folosit de  toate aceste cunoașteri, în scopul creșterii consumului, evident!

Cum rămâne cu sănătatea noastră și hrana ce susține sănătatea? 

Acesta rămâne un subiect serios de abordat pentru fiecare în parte, nu degeaba se tot vorbește în prezent de o era a nutriționismului. Iată cum am reușit în aceste timpuri să transformăm ceva simplu și firesc în ceva complicat și înșelător. Nu vă lăsați păcăliți…

Atenție la Sare-Zahăr-Grăsimi – o combinație dăunătoare creierului!

Suntem predispuși încă de la naștere să preferăm anumite gusturi, mai ales cel dulce și cel al grăsimilor. Și sarea intră în preferința gusturilor noastre! Știindu-se aceste aspecte, nici nu a fost greu de intuit care dintre combinații vor fi exploatate și manipulate ulterior în produsele de consum destinate populației. Numeroase cerecetări demonstrează cum combinația dintre dulce și grăsimi este super adictivă, producând o activare a circuitului de plăcere, semnificativ mai mare decât a oricăreia dintre ele, separat. S-a speculat aceasta în industria alimentară, inginerii chimiști s-au folosit de  toate aceste cunoașteri, în scopul creșterii consumului, evident!

Cum preferăm gustulrile în pegătirea mâncării?

Pentu a face o mâncare să fie mai apetisantă, putem spune că sarea, grăsimea și zahărul adăugate la rețetele existente aduc schimbarea. Sau, prăjitul ei este bine știut ca fiind extrem de plăcut gustului. Însă, nu putem spune că anumită cantitate de sare dintr-o mâncare o face mai apetisantă, neexistând o concentrație ideală pentru un anumit tip de mâncare. Nu vom pune niciodată atât de multă sare într-o mâncare, pe câtă se regăsește în chipsuri sau biscuiți, iar acestea din urmă ne plac foarte mult, nu-i așa? La fel se întâmplă și cu gustul dulce care ne place mult mai mult atunci când este combinat cu grăsimi.

Dacă mâncărurile noastre au combinație contrastantă de gusturi, pe lângă faptul că sunt deosebiit de apreciate ca și gust, sunt consumate și într-o cantitate mult mai mare. Aripioarele de pui vor fi consumate în cantitate mai mare atunci când vor fi alături de un sos ingenios pregătit ca și gust – cu un adaos de grăsimi -, iar înghețata de ciocoaltă va avea mai multă trecere ca și plăcere și cantitate, atunci când va fi alături de bucățele de fructe, decât atunci când este într-o singură aromă.  Ne place gustul gras și sărat, la fel și cel dulce și picant, iată combinațiile care ne fac să mâncăm mult mai mult peste starea de sațietate. 

Cum ne place textura mâncării?

Suntem atrași de un exterior crocant, bine prăjit și o textură moale în interior, iar mirosul și gustul mâncărurilor rezultate prin caramelizare provoacă un răspuns puternic, iar mâncarea va fi consumată abundent. Tot legat de textură, este evident că omul va consuma mult mai multă mâncare atunci când nu este nevoit să mestece foarte mult în cavitatea bucală. Hrana moale este preferată și sporeșe cantitatea ce va fi consumată. Nu este de mirare atunci de ce carnea din marile magazine este injectată cu apă sau marinată, ea fiind deja pregătită pentru procesul de digetie. Am putea spune că nu-i nimc rău în asta, însă, să nu uităm că a frăgezi o bucată de carne este cu totul altceva, față de forma de injectare practicată. În plus, există multe alte câștiguri din acest procedeu… Consumul mult peste nevoi este doar unul dintre ele. În această formă, carnea este ușor de mestecat și înghițit, practic putem spune că fabrica a inițiat chiar procesul inițial de digestie a produsului, pentru ca tu să mânănci mai mult.

Cât este mărimea unei porții de mâncare? 

Porția de mâncare este greu de apreciat la modul general. Depinde de fiecare individ în parte. În SUA avem un tip larg, extins și cuprinzător al farfuriei. Nu se întâmplă la fel în gastronomia franceză, unde avem farfuria de dimensiunea a 20cm. Este o mare diferență între cele două porții. La tine în casă ce fel de farfurii sunt, stil american sau cel francez? Este importanat, dacă ne gândim că omul are tendința să mănânce tot din farfurie, să termine toată mâncarea cu care este servit. Porțiile mari, promovate în anumite lanțuri ce produc mâncare de tip fast-food  cresc considerabil, ajungându-se la acea porție extra large. Atât mâncarea cât și băuturile vin prezentate în cantități foarte mari, iar noi cădem în această capcană, din păcate. Iată, un simplu mod prin care suntem stimulați să mâncăm mai mult, fiind combătut sistemul de control al apetitului pe care îl are corpul și, nu în cele din urmă, pentru a se vinde mai mult.

Mâncăm tot mai mult și suprapoderalitatea este tot mai prezentă în rândul omului de astăzi. Dacă ne gândm că în România prezentă, 1/4 dintre adulți sunt obezi, respectiv 1/3 supraponderali sau, dacă ne gândim că aceste stări duc rapid la diverse boli – de tip cardio-vasculare, diabet, dislipidemii, insomnii, depresii, cancer -, putem să ne manifestăm îngrijorarea. Și nu doar pentru sănătatea noastră, ci mai ales despre felul în care suntem manipulați într-un sens greu de înțeles. Ce primează: sănătatea omului sau producția și super consumul de alimente ingenios create, dătătoare de dependență?

Din anul 1960 și până astăzi, greutatea medie a unui adult din SUA a crescut cu 11,8 kg, iar aceasta nu se datorează vreunei schimbări genetice. Mințile luminate, creșterile de profit și circuitul de plăcere activat din creierul omului fac acest progres nefast stării de sănătate. Și nu doar sănătatea! Parcă altfel de miști, respiri și te bucuri de viață când ești într-o formă firească estetic, fără un țesut adipos similar oricărui alt proces inflamator din organism.

Am scris acest articol cu gândul de a te inspira și a te îndemna să citești etichetele produselor pe care  le cumperi ca și hrana ”cea de toate zilele”. Citește eticheta și dacă vezi o etalare de termeni pe care nu-i cunoaști, renunță la acel produs. Caută acele produse integrale, cu cât mai puține ingrediente și neapărat să înțelegi componența produsului. Vezi chimie, mare grijă, mai bine renunță, decât să te lași înșelată! Multă sănătate și înțelepciune pentru noi toți!

Articole apărute pe timisoreni.ro  și TION

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *