“Urzicile mamei” – o rețetă primită în Comunitatea F.E.M.E.I.A., de la una dintre Ambasadoarele F.E.M.E.I.A., Camelia Ciobanu.
M-am bucurat, pentru că în plin sezon, iată ce deliciu și ce răsfăț nutrițional ne putem pregăti fiecare dintre noi acasă!
Nu rata sezonul VERDE! Bucură-te de energia și vitalitatea oferită de natură, prin toate formele ei de manifestare.
Unul dintre ele: frunzele verzi – ”urzicile ce ne schimbă sângele”, cum este vorba din bătrâni cu multă semnificație.
Și, în numele tuturor, te rog îmbrățișează-o pe mama ta, cu toată recunoștința și dragostea noastră!
Săru-mâna pentru masă!
”Ingrediente:
– 1kg urzici;
– 1 capatana de usturoi
– 2 legaturi de leurda
– 2 linguri de ulei
– 1 ½ lingura de faina
Mod de preparare:
- Urzicile fragede de primavara se curata.
- Sunt alese frunzele si indepartate cozile groase.
- Urzicile se spala cu apa rece minim in 3 ape, intre timp se pune o oala mare cu apa la fiert. Cand apa da in clocot punem urzicile curatate si le lasam la fiert circa 10 minute.
- Oprim focul si dam oala la o parte apoi strecuram uzicile printr-o sita si turnam peste urzici un jet de apa rece. Lasam urzicile la scurs cateva minute.
- Zeama in care au fiert urzicile se pastreaza (mama o bea ca pe un ceai si o foloseste si la clatirea parului).
- Se pun urzicile intr-un bol si se paseaza cu un blender.
- La final adaugam si cele doua legaturi de leurda si le pasam impreuna cu urzicile. Leurda se pune cruda. Intr-o cratita, de preferat neaderenta, se pun 2 linguri de ulei peste care se toarna urzicile si leurda pasate.
- Intr-o cana se pune faina si se subtiaza ca o pasta cu zeama de la urzicile fierte si apoi amestecul se toarna peste urzicile din cratita. Amestecam bine si lasam urzicile pe foc mic cateva minute.
- Separat se curata usturoiul si se piseaza intr-un mojar cu putina sare si se adauga un pic de zeama de la urzicile fierte pentru a creea un mujdei de usturoi.
- Se da cratita de urzici jos de pe foc si se pune mujdeiul de usturoi, amestecand pana obtinem consistenta dorita. Daca urzicile au o consistenta prea groasa ele pot fi subtiate cu zeama de la urzici si le dam jos de pe foc cand avem consistenta dorita.
- Urzicile merg foarte bine cu o bucata de mamaliga calda.
Pofta buna!”
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!