Variante MIC DEJUN #30daysglutenfree

Dimineața, întotdeauna ne hidratăm! De apă are nevoie corpul și creierul în primele 2 ore dupa trezire. După apă, recomand tot ceva ce hidrtatează la nivel interstițial organismul:

  • apă cu lămâie;
  • sucuri din fructe și rădăcinoase;
  • ceaiuri, fără nimic adăugat, eventual lămâie sau un cub de gheață, vara;
  • sucuri din legume  (suc de apio!);
  • sucurile verzi, din pulberi sau frunze verzi proaspete.

 

În primele 2 ore vă recomand (mai ales dacă ați făcut și sportul de dimineață!), consumul preponderent a unui litru de apă, în care adăugăm câțiva stropi de lămâie sau ½ de lămâie. După apă, vă îndemn să consumați sucurile (în maxim 10 min de la pregătire, pentru a opri procesul de oxidare și de pierdere a vitaminelor!); apoi, pe parcursul întregii dimineți, până la prânz, recomand, pe lângă cele menționate, următoarele variante de mic dejun, în funcție de activitatea fizică desfășurată sau de metabolismul specific fiecăruia dintre noi:

  • Proteo-oleaginoase – un pumn deschis de nuci (Mg) sau semințe crude (Ca, Se, Zn), vin în completarea meniului nostru de dimineață. Cu o valoarea energetică mare, dau energia funcțională, la fel cum…
  • Fructe, aproximativ 300-400 grame, au un efect energizant asupra stării generale; cantitatea diferă în funcție de fructele de sezon avute și de greutatea corporală. De la acestea și de la sucurile din fructe ne hidratăm și ne luăm vitamine și antioxidanții esențiali, necesari stării de sănătate. În plus, glucidele fructelor vin în întâmpinarea bunei funcționalități cerebrale, acestea fiind combustibilul necesar activității craniene. Da, e bine să știți asta: sucurile de fructe și legume au o tensiune superficiala perfectă – 4.3 -,  de pătrundere în interiorul celulei, în vederea hidratării optime!

 

Prin cele prezentate mai sus, avem toate cele necesare si din punct de vedere energetic, cat si nutrițional, marele avantaj al unui astfel de meniu, in prima parte a zilei: are viața, toate alimentele sunt vii, pline cu enzime necesare susținerii vieții, funcționalității  si vitalității sistemului biologic.

 

Pe scurt, de când ne trezim și până la prânz:

  • apa;
  • apa cu lamaie;
  • ceaiuri din plante medicinale;
  • sucuri de fructe;
  • sucuri de legume;
  • suc verde;
  • semințe crude si nuci, cât ținem într-un pumn mare deschis;
  • ciocolată amăruie, maxim 30 grame, pentru cei extrem de activi fizic sau mental!
  • suplimente din ”superalimente”, la nevoie…

 

În varianta unei nevoi mari de nutrienți, dimineața se mai pot adăuga:

  • fulgi de ovăz fără gluten cu lapte vegetal și câteva fructe uscate, cacao bio, scorțișoară;
  • fulgi din germeni deshidratați amestecați cu lapte vegetal, cacao bio, scorțișoară;
  • iaurt cu fructe de sezon sau fructe uscate, semințe de cânepă și chia, scortișoară.

 

Nu, așa este, nu am pomenit nimic despre CAFEA! Cafeaua este indicată în cea de a doua parte a zilei, după masa de prânz. Sau, dacă vrei, după ora 11! Și, ar fi bine să fie întotdeauna de bună calitate, neagră, simplă, pentru a te bucura de toate proprietățile ei!

 

Hidratare, aport de energie, nutrienți, enzime si stare de bine! Bună dimineața!

Dacă nu ești mulțumit de această abordare nutrițională, ia partea de  hidratare (aceasta este obligatorie, nu se negociează!), și adaugă o variantă de mai jos. Să îți fie de bine!

  1. Smoothie dintr-o banană, o lingură unt de arahide, 200 ml lapte de cocos, 1 lingură semințe chia (400 kcal, 40 g carbohidrați, 10 g proteine, 22 g grăsimi). – by Mara Iepure
  2. Smoothie din 100g mango, 200 ml lapte de migdale, 1 lingură miere, 30 gr. fulgi de ovăz fără gluten (350 kcal, 55 g carbohidrați, 10 g proteine, 10 g grăsimi). – by Mara Iepure
  3. Felie pâine hrișcă, ou fiert, salată verde, ridichi, avocado mic pastă (450kcal, 57g carbohidrați, 20g proteine, 17g grăsimi)
  4. Smoothie din 50g fructe de pădure, o lingură unt de arahide, 200 ml lapte de migdale, 1 lingură semințe chia (300 kcal, 20 g carbohidrați, 11 g proteine, 17 g grăsimi). – by Mara Iepure
  5. Terci de ovăz (cu eticheta „gluten free”) cu o linguriță de unt de arahide, decorat cu fructe de pădure și felii de banane. – by Gianina Șadi
  6. 2 mere, o mână de afine, 5 căpșuni. După 30 minute, un smoothie verde: opțional 1 linguriță pudră de orz, 1 cm ghimbir, 1 morcov mic, 1 castravete mic, zeamă 1/2 lămâie, 2 linguri semințe floarea soarelui, o mână de salată verde sau spanac. – by Elena Condac
  7. Mic dejun: smoothie dintr-o cană de lapte de migdale, 1/2 cană fructe de pădure, 1 linguriță plină de unt de arahide, o banană. – by Elena Condac
  8. 1 măr și, după 30 minute: 3 linguri de fulgi de hrișcă hidratați în apă fierbinte, cu fructe uscate și nuci, miere și scorțișoară. – by Elena Condac
  9. Fructe de sezon (cireșe, căpșuni, zmeură etc.) și, după 30 minute: un iaurt de capră cu o lingură de semințe de cânepă. -by Elena Condac
  10. Un fresh de portocale cu morcov + 1/2 lămâie și, după 20 minute: o salată din frunzoase, 1 castravete, 1 morcov ras, câteva stafide uscate (pentru gustul dulce-acrișor!), două linguri de semințe de cânepă, zeamă de lămâie. – by Elena Condac

 

Nu ești obișnuit să mănânci dimineața și îți este imposibil să te așezi la masă, să iei micul dejun?

Obiceiurile alimentare se educă și ele… Ca sa ajungi să faci asta, nu te gândi la hrana solidă de la început, poți să o iei pas cu pas… Îmbină nevoia organismului de hidratare, cu necesarul de vitamine.

Iar, dacă alegi să nu mănânci micul dejun, hidratează-te optim, bea un ceai sau o cafea (după 4 ore de la trezire!) și, esențial în acest mod este aportul de hrană integrală, cu aport optim de macro și micronutrienți – 1-2 fructe, o salată de crudități, sursă bună de proteină, frunze verzi, rădăcinoase.

Să te bucure acest articol… Să te inspire… Să fie de folos!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *