Vocea interioară din emisfera stângă

Când vorbim de conștiință, ne referim cu certitudine și la abilitatea de a rămâne ancorați la momentul prezent, fără a fi acaparați de agitația lumii exterioare și nici de reveria permanentă a lumii interioare. Există o voce interioră care are permanent ceva să ne comunice. Cu ea avem o misiune de împlinit, dacă ne dorim accesarea stărilor de conștiință, ori ne dorim a trăi momentul prezent, simplitatea clipei. Iar simplitatea înseamnă bucuria vieții! Cercetările în neuroștiințe ne arată posibilitatea de a îmbunătății permanent starea de conștiință și stilul de comunicare. Avem nevoie de exercițiu, pentru a putea aduce schimbare la nivelul rețelelor interneuronale, ”practica-i mai bună!”

Poate nu te-ai întrebat niciodată care este cea mai intensă activitate peste zi. Iar informația de acum îți poate părea ciudată. Dar, e impetuos să știi sau să-ți reamintești: vocea interioară, toate gândurile pe care le însoțești zi de zi reprezintă cea mai intensă activitate din viața ta diurnă. Știința ne vorbește de un număr impresinaont, până la 65000-80000 de gânduri într-o zi (vreo 20000 sunt numai despre mâncare!). Se pare că, încă din primii ani de viață se formează această voce interioară, continuând pe tot parcursul vieții să avem aceste discurs interior. Emisfera stângă este responsabilă cu limbajul abstract și ne ajută să ne raportăm la ceilalți oameni. Iar felul în care ghidăm și reglăm activitatea ei este poate asemenea unei opere de artă, în care umanitatea și sensul răzbat și au curs. 

Cu toții avem nevoie a ne schimba discursul interior pentru a ne îmbunătății viața. Dar, mai întâi, poate ar fi bine să ne gândim la învățarea felului în care ascultăm vocea interioară. Practica te va ajuta să faci asta, nici o teorie nu ajută, ai nevoie să asculți cu ”urechea interioară” tot ce-ți trece prin minte. Se spune că ”omul, atunci când vrea să-și facă ordine în viață, mai întâi ar fi bine să-și facă ordine în minte…” 

Odată ce înveți să te asculți, odată ce te prinzi de discursul interior, primul lucru pe care-l schimbi este tonul. Astfel, câștigi respectul și încrederea pe care o ai în tine. Liniștirea aceasta, echilibrează ceva. Autocontrolul exercitat dezvoltă fluxul și găsește o cadență firescă. Parcă începi să simți pământul și să vezi orizontul, în același timp, te simți integrat, cumva…

Odată ce înveți să asculți, începi să distingi discursul interior pozitiv de criticul interior. Sunt două fațete diferite ale vocii interioare. Dimineața, la trezire, poți auzi: ”ai de mers.., ai de făcut.., până la ora.., te întâlnești cu.. și nu ai nici un chef de nimic, că orice ai face, tot nu iese bine, tot nu o să fie bine!”  Sau, uită-te pe geam să prinzi ceva din răsărit, spunându-ți: ”o zi minunată te așteaptă și astăzi!” E o diferență, ce face diferența…

Cine-ți este mai cunoscut, acum când citești? Care dintre cele două frecvențe e lăsată să fie auzită de urechea ta interioară? Ai un discurs pozitiv? Dacă-l ai, să știi că el este cel care-ți sporește autonomia, atenția, performanțele, încrederea și parte mare din bucuria vieții. Cuvintele sunt importante, iar atunci când începi să le auzi în discursul tău interior ”mută munții din loc”! 

Vocea critică este partea care nu te lasă să trăiești, să fii, să te vezi, să poți, să-i vezi pe ceilalți, să trăiești, să iubești… Îți răpește libertatea. Da, asta face, te minte și tu nu știi. Dominat fiind, te duce spre probleme: nereguli în alimentație, dependența de jocuri de noroc, comportamente pasive, depresie, stima de sine scăzută, conflict interior și conflict cu ceilalți. Te poate face să nu-ți mai pese de mai nimic, privându-te de relații, modificând comportamnetul. Oricui se poate întâmpla asta, oameni de succes își pot modifica discursul interior într-o voce critică. Viața este o sinusoidă și are nevoie permanent de control, de autocontrol! Dar, imaginează-ți că există oameni care au trăit permanent în modul acesta, lipsit de control, cu o voce critică permanentă, iar viața lor are mare nevoie de ”schimbare de frecvență”… 

Dacă-ți modifici discursul interior, vei schimba și vei îmbunătății funcționarea creierului, vei schimba comportamentul și vei căpăta o altă cadență în mersul zilei. Vei începe să trăiești și să fii parte din întreg…

3 raspunsuri
  1. Diana
    Diana says:

    Ah ! Vocile pe care ne facem ca NU le auzim dar “vorbesc” prin noi , prin modul in care ne comportam ! Mulțumim pt semnalul de alarma – atenție :))

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *