Voi aveți grijă de SISTEMUL IMUNITAR? Și, cum să facem asta….

dieta_85_6a3c785cea

Mai mult ca nicicând, iarna este vremea așezărilor sufletești, al interiorizării și al introspecțiilor, spre creștere, spre o mai bună înțelegere a vieții. Vine, parcă, cea mai frumoasă perioadă din an, vine vremea rece, să ne odihnim și să ne deschidem sufletele, să lăsăm iubirea și căldura să curgă…

În același timp, ar fi bine să ne pregătim sistemul imunitar spre acomodare la schimbările de temperatură, pentru a face față cu bine la starea de frig și la toate bătăliile ce le are de dus cu virușii, bacteriile și infecțiile ce pot apărea peste iarnă.

Cei dintre noi ce au un echilibru alimentar conștient, cei ce  consumă cel puțin 51% din hrană sub formă crudă, aceștia și-au făcut un depozit de antioxidanți remercabil și au sistemul imunitar bine pus la punct. Dar, hrana nu este singurul factor hotărâtor asupra nivelului și echilibrului imunității noastre.

Înainte de a vă recomanda combinațiile ce au efect asupra creșterii imunității, vreau să vă fac atenți asupra unui aspect cercetat științific, dar cunoscut de foarte puțini dintre noi:

  • Știți care este factorul perturbator al sistemului nostru imunitar, cel ce pune în mare pericol starea generală de sănătate? Ei bine, este vorba despre gestionarea emoțională, de buna sau mai puțin buna noastră stare emoțională.

Amintiti-va mereu, un gând rău, un gând de frică sau unul de furie va scădea întreg sistemul imunitar, pentru o perioadă de aproximativ 6 ore! 6 ore de expunere în fața microorganiselor sau chiar și a factorilor patogeni interni. Da, poți să fii cel mai sănătos om, însă, de ești furios, ai deschis poarta tuturor virușilor și i-ai poftit la tine în corp! Oricât de bine te-ai hrăni, oricât de atent ai fi..

dacă echilibrul emoțional și maturitatea comportamentală îți sunt șubrede, atunci și starea ta de sănătate este mereu pusă în pericol.

Dacă vrem să fim sănătoși, ar fi bine să avem gânduri frumoase, să nu ne supărăm, să nu ne enervăm, pentru păstrarea unui bun ecgilibru interior. Când suntem relaxați și mulțumiți de viețile noastre, energia circulă și sănătatea este protejată!

  • Ce să nu lipsească din dieta noastră în acesată perioadă, iată câteva elemente esențiale…

Sucurile proaspete din morcov, țelină, sfeclă roșie, măr și citrice, în combinație de maxim două fructe cu două rădăcinoase, combinația perfectă. Așa să ne pornim ziua, cu un fresh mare, plin de energie!

Varza murată este un aliment medicament, alcalinizează organismul și chiar stimulează flora intestinală spre producerea atât de controversatei (ca și proveniență!) a vitamine B12. În plus, aceasta este o sursă excelentă de vitamina C pe timp de iarnă, alături de borșul făcut în casă.

Usturoiul și ceapa au proprietăți cunoscute din străbuni, iar consumul lor pe timp de iarnă ajută organismul să stea departe de boli. În plus, savoarea dată mâncării nu poate fi pusă la îndoială, să le avem din plin în dieta zilnică.

Produsele de stup, mierea și preparatele apicole sunt unul dintre cele mai apreciate superalimente, pline de enzime, vitamine și cu proprietăți de stimulare a sistemului imunitar. Să nu vă lipsească hrana zeilor din casă!

Tisanele din plante medicinale sunt cel mai simplu mod de profilaxie al tuturor bolilor, fiecare ceai băut activează enzime în organismul nostru, iar enzimele înseamnă viață! Toate marile culturi ale lumii, ori cei ce trăiesc cel mai mult în prezent – poporul japonez -, toate au o tradiție și o cultură a ceaiului. De ce nu am fura obiceiurile bune, sau mai bine spus: de ce nu am înțelege că toate remediile afecțiunilor noastre ne sunt atât de firesc la îndemână, prin plantele și florile din jur?!

Vă recomand a consuma zilnic 3 căni de ceai: un ceai verde sau de ginseng, un ceai combinat din cătină, urzică, măceș, trei frați pătați și un ceai seara, de sunătoare, tei sau  mușetel. Orice fel de ceai ați alege (mai puțin cel negru), este un aport de hrană spirituală și de sănătate.  Un ceai cu  efect masiv bun asupra imunităţii, mai ales dacă provine din zone cât mai puţin poluate, este reprezentat de ceaiul de echinacea. Aceasta stimulează producerea globulelor albe şi a interferonului, una dintre cele mai puternice substanţe anti-infecţioase naturale, stimulează fagocitoza, adică digestia microorganismelor străine organismului uman, şi are propietăţi antiinflamatorii şi antifungice. A fost adusă din America de Nord, dar s-a adaptat la condiţiile climatice din Europa şi creşte chiar şi la noi, în zonele de cercetare din Cluj.

Învățați să beți ceai, învățați să aveți tabieturi elegante și aducătoare de bunăstare…

  • Decisive pentru activitatea sistemului imunitar sunt și grăsimile sănătoase.

Studiile recente confirmă faptul că imunitatea organismului crește odată cu eliminarea sau reducerea grăsimilor din alimentație. Un aport constant de omega 3 susține buna funcționare generală, iar acesta poate fi luat din nuci, caju, ulei de pește, ulei de in, semițe de in, cânepă, dovleac…

  • Atenție la vitamina D!

Iarna, când organismul nu își primește doza necesară de soare și căldura, ai nevoie de vitamina D. Cercetaările realizate de-a lungul timpului au arătat ă persoanele care consumă vitamina D în sezonul rece sunt mai protejate împotriva microrganismelor, care duc la gripa de sezon. Un nivel scăzut de vitamina D poate duce la scăderea puterii de apărare a sistemului imunitar, iar medicii susțin că, cei care iau pastile cu vitamina D încă de la începutul sezonului rece, nu mai au nevoie de vaccinul antigripal. În alimente, vitamina D se găsește în carnea de pește, gălbenușul de ou sau în uleiul de cod.

  • Vitamina C – Un remediu  împotriva tuturor bolilor? Exista așa ceva? DA! VITAMINA C! Față în faţă cu moleculele de vitamină C, radicalii liberi n-au nici o şansă. Şi, întrucât ei ne aduc îmbătrânirea şi în final moartea, se poate afirma că…

…vitamina C este si cel mai eficient apărător al tinereţii și uminității!

Vitamina C, sub formă naturală, nu prezintă efecte adverse și poate fi procurată din fructe și legume proaspete, dar și din alte alimente, unele chiar preparate în casă. Vitamina C se gasește din abundență în citrice, fructe de pădure, mai ales măceșe și cătină, varza murată, sfecla roșie, morcov, pătrunjel verde, ardei gras rosu.

Iarna, sa ne bucuram de toate cele ce le găsim pe piață, de toate citricele savuroase, la care să adăugăm și cerealele integrale, leguminoasele fierte din abundență, fructele uscate și … veți ține la distanță agenții infecțioși, fără îndoială! Asta, dacă sunteți și atenți..să nu vă mâniați prea des!

Ranjit Chandra, imunolog la Universitatea Carolina de Nord, a efectuat cercetări vreme de 30 de ani pentru găsirea unui regim alimentar care să întărească imunitatea. Cercetatorul a observat că reducerea combativității celulelor imunitare este rezultatul însumat al câtorva factori de risc major și anume: stresul, alcoolul în cantități mari, nicotina, sedentarismul și alimentația incorecta. Celulele corpului uman produc în masă substanțe protectoare, dar pentru aceasta au nevoie de sprijin “nutrițional” adecvat.

“Dati-mi o eprubeta cu sânge proapsăt recoltat de la o persoană și pot să vă spun exact dacă aceasta consumă o cantitate suficientă de fructe și legume”, afirmă cercetătorul.

Acesta a realizat un test menit să demonstreze efectul legumelor asupra organismului: 23 de bărbați nefumători, cu greutate normală, între 27-40 de ani au consumat vreme de două săptămâni o hrană săracă în caroten, dupa care li s-au introdus zilnic, pe parcursul a câtorva săptămâni, fie câte 330 ml suc de roșii, fie câte 330 ml suc de morcovi, fie câte 10 g pulbere de frunze spanac. O dată pe săptămână s-a controlat sângele. Rezultatul a fost remarcabil:  sucul de roșii a fost cel mai eficient, subiecții care l-au consumat prezentând cele mai bune valori în ceea ce privește antioxidanții. În mod evident, licopenul prezent în roșii s-a dovedit a fi un “captator” de radicali mai puternic decât beta-carotenul. Un pahar de suc de rosii conține pana la 30 mg de licopen, în timp ce 100 g roșii nu conțin decât 3 mg. De fapt, organismul valorifică cel mai bine sucul de roșii. În primul rând, pentru ca celulele vegetale prelucrate ofera mai mult licopen decât roșia proaspătă întreagă și, în al doilea rând, pentru ca grăsimea, de pildă o lingură de ulei de măsline adăugată la suc, ușurează absorbția licopenului de către intestin. Acestea fiind spuse, doresc foarte tare să vă fac atenți ca la consumul de sucuri proaspete – pentru o bună optimizare a efectului acestora -, avem nevoie și de prezența unui lipid, de exemplu, o linguriță de ulei de măsline extravirgin (aport perfect și de VITAMINA E!), sau o capsulă cu omega 3.

Cum să ne clădim un sistem imunitar puternic?

Foarte simplu, prin câțiva pași firești, bine de învățat de fiecare dintre noi…

  1. Consumând fructe și legume, frunze verzi, încă de la prima lor apariție, odată cu începutul primăverii…
  2. Stând departe de factori de poluare, departe de consumul de alcool, tutun și de o viață sedentară…
  3. Având atenție asupra stărilor emoționale, să nu fim furioși, pentru că atunci când facem aceasta, în primul rând asupra sistemului nostru imunitar este revărsată întrega energie negativă…
  4. Conștiință trează, bunătate și bucuria vieții, iată armele cele mai puternice și subtile către o stare de sănătate bună, printr-un sistem imunitar bine structurat.

Articol scris pentru revista ALTFEL, luna decembreie, 2015

 

 

 

 

1 răspunde
  1. Andreea
    Andreea says:

    Multumesc pt articol! Dintre alimentele lactate, e ceva ce se poate considera a fi crud, exceptie laptele nefiert?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *